|
Robocizna bezpośrednia |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Czy robocizna bezpośrednia zawsze jest uwzględniania jako koszt stały? Od czego to zależy? Mianowicie: w biznes planie pierwszy rok mam podzielony na kwartały i w zależności od przeprowadzonych godzin w kwartale mam różne wartości robocizny, natomiast w kolejnych latach wartość robocizny jest cały czas taka sama(równa sumie wartości robocizny kwartałów pierwszego roku). Czy wtedy robociznę zaliczam do kosztów zmiennych czy też stałych?
W ekonomii już dawno teoria kosztów stałych i zmiennych mocno się zdewaluowała. Zapewne potrzebujesz wykonać rachunek wyników (rachunek zysków i strat), który jest potrzebny do sporządzenia przepływów pieniężnych, by następnie policzyć efektywność inwestycji, dlatego podział kosztów na stałe i zmienne jest absolutnie niepotrzebny, a nawet utrudnia analizę kosztów i utrudnia wykonanie innych bardziej zaawansowanych analiz np. analiza wrażliwości projektu. Nie wiem tylko, kto ci podrzucił bezsensowny pomysł podziału na koszty stałe i zmienne. W biznes-planie taki podział na pewno nie jest potrzebny.
|
|