W 2007 roku wchodzą nowe programy dofinansowań dla rolników.
m.in. na zakup nowych maszyn rolniczych.
Można byłoby spróbować zabawić się w dealera maszyn rolniczych.
Załatwiasz rolnikowi odpowiednią maszyne i dostajesz prowizję od producenta.
|
Rolnictwo |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
W 2007 roku wchodzą nowe programy dofinansowań dla rolników.
m.in. na zakup nowych maszyn rolniczych. Można byłoby spróbować zabawić się w dealera maszyn rolniczych. Załatwiasz rolnikowi odpowiednią maszyne i dostajesz prowizję od producenta.
po tegorocznej suszy nie wiem czy ktokolwiek będzie myslał o nowym sprzęcie rolniczym w 2007 roku.
Nie przejmuj sie napewo będą chcieli. Przydadzą sie im na następne żniwa.
Jeśli można dostać ciągnik o 60% tańszy to jest to dobra okazja
Może jast to jakiś pomysł, ale:
- rolnicy to naród bardzo wyrachowany i nieufni. Zanim coś kupią to trzy razy obrócą w palcach złotówkę - pośrednicy odpadają. Żeby zarobić kilkaset złotych kupią u producenta lub przedstawiciela generalnego mimo, że jego lokalizacja jest odległa (znam przypadki zakupu w odległości 350 km). W tej branży jest dzisiaj ciężko zarabiać (i tłoczno), jak się trafi klient to zawiozą mu to na drugi koniec Polski - dopłaty to nie nowość - dzisiaj każdy zakup realizowany jest przy ich udziale - mam kontakty w branży ubezpieczeniowej i wiem, że każdy zakup ratalny jest ubezpieczany. Jak myślicie, kto kupuje nowy sprzęt? W 90% nie są to rolnicy. Sprytni biznesmeni powykupywali upadające gospodarstwa lub kupili ziemię (łaki to super interes). Zapisują to na dzieci i one jako młodzi rolnicy z unii dostają krociowe dotacje. Znam takich którzy żyją tylko z tych dotacji a nie wiedzą dokładnie gdzie są ich pola - sprzęt rolniczy to dobry biznes, ale wyłączne import maszyn używanych. Jak patrzę na pola, to widzę tylko kilkunasto letni sprzęt z zachodu. Nie dziwię się - 1/10 ceny sprzętu nowego (widziałem faktury) Polecam powyższe do przemyśleń. pzdr
Nie ZGADZAM SIE z tobą!!!!!!!!
Pracuje w firmie która robi wnioski rolnikom o dofinansowania i obserwuje że z roku na rok przybywa rolników którzy kupują nowy sprzęt a nie używany. Jeśli mogą kupić nowy ciągnik z klimatyzacją o mocy 100kM w cenie 60km bez klimy to się nawet nie zastanawiają. W tym roku nasza firma zrobiła ok 300 wniosków rolnikom o dofinansowanie na zakup nowych maszyn rolniczych i jest to znikomy % ponieważ większośc była nastawiona negatywnie do tego ponieważ nie wierzyła w to że mogą dostać te maszyny. Lecz gdy zauważyli że sąsiedzi już podostawali nowe maszyny to zaczeli przychodzić i się dopytywać kiedy znów ruszy program SPO. Więc nie mów mi że się to nie opłaca bo nie jesteś w temacie :razz: !!!!!!!!!
Terefere. Znam te biura doradztwa rolniczego. Ruszcie się z d... i pojedźcie na wieś!
W moim powiecie w ubiegłym roku złożono 374 wnioski o dofinansowanie zakupów sprzętu - przyznano 67. Na pytanie ilu rolnikom je przyznano - odpowiedź: 42 (!!!). Wnioski nasuwają się same (dane pochodzą z Powiatowego Biura Doradztwa Rolniczego. Nie podam z jakiego powiatu, bo łatwo mogli by mnie zidentyfikować). Pytanie czy zakupili je od pośrednika, czy z pierwszej ręki? Tego nie wiem, ale się domyślam. Jeśli proponujesz handel nowymi maszynami to masz pewnie "działkę" od sprzedanej sztuki?! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A ja się nie chwalę ale w mojej firmie nie odrzucono żadnego wniosku!
Podam adres i chętnie wypełnimy każdy wniosek: Eurol Maków Mazowiecki ul. Armii Krajowej 14 06-200 Maków Mazowiecki woj. mazowieckie e-mail: eurolmakow@wp.pl
Teraz już wiecie skąd to zaangażowanie w temat.
O.k. - nie ma sensu się sprzeczać. Każdy może przeanalizować sobie za i przeciw. Wyraziłem swoje zdanie a jeśli ktoś myśli inaczej to oczywiście ma to tego prawo. Nie jest to pierwsza firma która reklamuje się na tym forum i szkoda tylko że używa do tego kryptorelamy. Dla mnie - TEMAT ZAMKNIĘTY
Temat jest nadal OTWARTY i proszę innych użytkowników o wypowiadanie się na ten temat
Ten interes ma sens jeżeli sam będziesz pisał rolnikom wnioski o dofinansowanie. Masz szansę zainteresować tym sporą grupę rolników, bo będziesz je robił za friko (Twoim zarobkiem będzie prowizja od sprzedaży maszyny płacona przez producenta). Trzeba się znać na pisaniu wniosków, których nie odrzuci KOP. Nie jest to interes dla każdego.
Wiem że nie jest to interes dla każdego.
Bo dużo pseudo firm robiących wnioski robi je żle. Dużo prawdy jest w tym co piszesz moja firma nawiązała współpracę z 3 sklepami sprzedającymi sprzęt rolniczy. I rolnicy w ramach zakupu maszyn wniosek mają za darmo. A nam za wnioski płaci sklep. Jeśli ktoś będzie chciał otworzyć sklep ze sprzętem rolniczym to z wnioskami może zwrócić sie do naszej firmy :grin:
Co do wniosków niestety masz rację i nie dotyczy to tylko rolników. Mnóstwo firm nie ma zielonego pojęcia o dobrze przygotowanych wnioskach ale zlecenia biorą na prawo i lewo. A później ci zrobieni w bambuko ludzi, którzy im zapłacili nie ryzykują drugi raz :/
Masz rację raz oszukanego rolnika trudno potem namówić na to samo drugi raz.
Dużo rolników przychodzi do naszej firmy mówiąc że poprzednia firma żle wypełniła wniosek i chcą żebyśmy to my go zrobili bo słyszeli od sąsiadów że dobrze je wypełniami. Najlepszą reklamą jest zadowolony rolnik :smile:
|
|