|
Rolnik Przedsiębiorca |
Rolnik Przedsiębiorca
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam, Mam pytanie ,Chcę założyć własną działalność na wsi (konkretnie mały tartak) , tylko nie wiem jaką forme podatku wybrać ,co z ubezpieczeniem (obecnie jestem w KRUS), i na co jeszcze mam zwracać uwage przy zakładaniu firmy, bo nigdy nie miałem z takimi sprawami do czynienia.Dodam jeszcze że mogę pozyskać środki z Uni na rozpoczęcie działalnośći pozarolniczej. Pozdrawiam i proszę o porady...
Też trochę interesuje sięw tej tematyce.
Z tego co zdązyłem się dowiedzieć to w przypadku prowadzenia działaności pozaroliniczej na KRUSie to jest obowiązek płacenia drugiej składki KRUS.czyli: 2x skadka jaka co 3 miesiace odprowadzasz do KRUS Kwota jaką mozna Ci zarobić aby nie zakwalifikowano Cię do ZUSU, to ok. 12.000zł + kwota coś ok. 2500 kwota wolna od podatku która może dorobić każdy. Możesz też wybrać ZUS.. W przypadku tartaku to chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby prowadzenie księgowości na podstawie KPiR(książki przychodów i rozchodów) wpisujesz tylko co zarabiasz i co wydajesz do książki i na tej podstawie się rozliczasz. A teraz moje pytanie do Ciebie, czy mógłbyś coświcej napisać o tych "Środkach finansowych które można pozyskać z UE na pozaroliniczą działaność gosp."?? 1. Jaie to kwoty? 2. Jaie warunki trzeba spełniać? 3. czy to jakaś forma krtedytu czy gotównki bezzwrotnej?
Witaj , dzięki za zainteresowanie tym tematem, co do pieniędzy i ich wielkośći to musisz odwiedzić swoje biuro powiatowe agencji i wszystkiego się dowiesz bo każdy urzędas inaczej interpretuje przepisy. U nas jest tak że pieniądze dostajesz w formie dofinansowania bezzwrotnego ,trzeba zrobić biznesplan i na 75% pieniędzy mieć faktury. Z tego co się dowiedziałem to działalność taka musi być związana z rolnictwem a więc mój pomysł na tartak odpada, i ja osobiśćie dałem sobie z tym spokój. Gdybym chciał otworzyć warsztat naprawy maszyn rolniczych ,lub firme która bieli obory to już inna sprawa.Pozdrawiam...
Marek- zobacz znalazłem coś takiego, niewiem czy to ten sam program pomocy o którym pisałeś, czy coś podobnego:
http://195.205.152.139/helpdesk/index.p ... 2&Itemid=2 W tym programie: Generalnie będą wspierane projekty z zakresu: 1) usług dla gospodarstw rolnych lub leśnictwa; 2) usług dla ludności; 3) drobnej wytwórczości, rzemiosła lub rękodzielnictwa; 4) robót i usług budowlanych oraz instalacyjnych; 8) przetwórstwa produktów leśnych; Z tego by wynikało że "Twój Projekt Tartaku" By się mieścił i to w kilku punktach. Jak tartak to i wyroby drewniane, usługowe, czy wycinanie krokiew z czego są ładne pieniądze podobnież.. A ten program o którym pisałes wcześniej to do jakiej kwoty obejmuje to dofinansowanie?
W agencji powiedzieli mi że moge liczyć na 150 tyś , faktycznie tam na tej stronie jest wszystko wyszczególnione i bym się załapał, tylko to dotyczy nowego PROWU a mi powiedzieli na starych zasadach. Aktualnie tartak zszedł na dalszy plan bo robie prawko na Tira , praca na mnie już czeka w pobliskiej firmie przewozowej , jak dla początkującego kierowcy zaproponowali mi 3800 zł na ręke ,soboty i niedziele wolne . Więc siadam i jade nić mnie nie interesuje żadne podatki ani ubezpieczenia,rezygnuje z hodowli świń a ziemie jakoś z pomocą ojca obrobie ,mam wszystkie maszyny więc to nie kłopot.
Sprawdź również podobne tematy:
- Rolnik- wspólnika
- Rolnik a granty na firmę w mieście - Rolnik, płatnik VAT - zatrudnienie pracowników - Rolnik ubezpieczony w KRUSie a dotacja - Prosba o porade: rolnik i rozliczenie przychodu pozarolnicze - --==JESTEŚ PRZEDSIĘBIORCĄ SPRAWDŹ !!!==-- - Działanie 2.5 zporr - Przedsiębiorca To Także Ty 3 - Przedsiebiorca z UK zainteresowany przedstawicielstwem firm - Początkujący przedsiębiorca - jakie deklaracje do US ? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|