Npiotr, żeby zezłomować samochód musisz mieć cały samochód.
Za każdy brakujący kilogram masy samochodu musisz dopłacić.
No, chyba, że masz znajomości w takim złomie, ale to już inna historia ...
|
Rozbieranie samochodów na części - strona 2 |
Rozbieranie samochodów na części
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Npiotr, żeby zezłomować samochód musisz mieć cały samochód.
Za każdy brakujący kilogram masy samochodu musisz dopłacić. No, chyba, że masz znajomości w takim złomie, ale to już inna historia ...
DLA zainteresowanych tematem:
"Właściciel pojazdu wycofanego z eksploatacji może przekazać go wyłącznie do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów. 2. Właściciel pojazdu wycofanego z eksploatacji lub upoważniona przez niego osoba, przekazując pojazd do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, jest obowiązany okazać: - dowód osobisty lub inny dokument potwierdzający tożsamość; - dowód rejestracyjny pojazdu oraz kartę pojazdu, jeżeli była wydana, lub inny dokument potwierdzający dane zawarte w dowodzie rejestracyjnym; - dokument potwierdzający własność w przypadku właściciela pojazdu innego niż wpisany w dowodzie rejestracyjnym. 3. Właściciel pojazdu wycofanego z eksploatacji jest obowiązany w terminie 30 dni od dnia otrzymania zaświadczenia o demontażu pojazdu lub zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu złożyć wniosek o wyrejestrowanie pojazdu."
no dobra, to liczmy ze pojechalem na zachod po samochod przyprowadzilem go tutaj i co ?? rozbieram sobie go tak po prostu w garazu ?? przeciez nawet jesli go wyrejestruje i rozbiore na czesci i sprzedam to itak to jest nie zgodne z prawem bo nie odprowadzilem od tego podatku vat wiec jak to wzucic w ogole jako towar ktory ma do sprzedania nawet firma jesli na to otworzymy takowa ?? aj tutaj z tym biznesem to widze ze jest sporo glowkowania Panowie
Powiem tak, samochodu kupionego na umowę nawet jak napisane że jest uszkodzony nie wyrejestrujesz. Misi być zaświadczenie o demontażu. Jak zrobi się tak że tylko na podstawie umowy chce się demontować to za kilka lat ubezpieczyciel upomni się o niezapłacone składki. Zaświadczenia wydawać może jedynie stacja demontażu spełniająca warunki zawarte w ustawach i dyrektywach. Jak się to dobrze wybuduje to nie ma problemu z uzyskaniem pozwoleń. Koszty szybko się zwracają.
A samochody z zagranicy podlegają takim samym zasadom co krajowe. Są notowane i prędzej czy później ścigną cwaniaczka co szedł na łatwiznę a kary są bardzo duże... to tak ostrzeżeniem.
interes na biznes jest ok i nawet opłacalny, ale... musisz miec odpowiednie miejsce na to, odpowiednie pojemniki i miejsca do składowania chemii np. benzyna, ropa, lakiery itd. podpisaną umowe z odbiorcą tych nieczystości, odbiorcę opon i elementów gumowych- na opony jest zbyt- lecz z jednego auta zostaje dużo ba b. dużo śmieci tapicrka, różne gumy, szkło, akumulator itd. itp. jak walnąłbyś to z głową to sukces gwarantowany, unia w zeszłym roku dofinansowywała taki szrot nawet do 400 000 zików a interes będzie coraz bardziej opłacalny ale trza walic mocno do przodu i przeskakiwac przeszkody a nie omijac ich bo to nie wyjdzie na dobre, nacisk na ochronę środowiska będzie coraz większy i te małe zakładziki umrą zostaną tylko duże firmy, interesowałem sie tym interesem ale zabrakło Mi zapału, tu trzeba min. dwóch operatywnych ludzi bo roboty jest dużo a aut w naszym kraju około 20 milionów pozdrawiam
JOX Moja żona parcuje w ubezpieczalni gdzie maja kilka firm ubezpieczeniowych. I powiedziala, ze przychodzi do Nich facet z umowa kupna, w ktorej pisze, ze auto zostalo zakupione na czesci i jest niezdatne do jazdy. Na takowej umowie ma pieczatke z urzedu komunikacji a wtedy za auto nie placi sie kompletnie zadnych ubezpieczen. Poprostu umowa z ubezpieczycielem jest albo zakanczana albo zrywana na podtstawie tego iz auto NIE MOZE jezdzic po drodze wiec i ubezpieczenie nie jest mu potzebne. A jesli atkie auto wyjedzie na droge to czlowieka ktorego przypadkiem policja skontroluje czekaja wysokie kary, a moze nie tylko.
Clover Jest np firma ktora odkupuje auta na zlom. Za to ze ktos przyjedzie sam autem, lub przywiezie placa za kazdy samochod 100 zl o ile jest on w 80% cały. A jesli oni maja po niego przyjechac to placa 50 zl za samochod takze o ile jest on w 80% caly. A jak jest mniej niz 80 % samochodu to moga go wziasc jedynie za darmo i wystawiaja legalne oswiadczenie o zlomowaniu.
Ale wydział komunikacji dopiero podbije taką umowę zbycia samochodu jak dołączone jest zaświadczenie o demontażu. Na temat ten wiem dożo bo pracuję na stacji demontażu. Właścicielem jest mój tato, więc mam dostęp do wszystkich informacji.
polpol a czy alej jesteś zainteresowany tą branżą, znaczy stacją demontażu, jak tak to odezwij sie do mnie jo_2 na poczcie o2
hmmmm to ja juz nic z tego nie wiem. W urzedzie powiedziano mi, ze wyrejestruje legalnie samochod jesli przyniose im umowe na ktorej bedzie napisane ze samochod jest niezdatny do jazdy a ja go kupilem na zczesci. Skoro Twoj ojciec sie tym zajmuje to podpowiedz mi cos wiecej na ten temat. Ten temat zalozylem ja juz jakis czas temu, ale od czego czasu nie bardzo mialem jak sie za to zabrac, moze z kilkoma podpowiedziami, udlaoby mi sie w koncu z tym ruszyc... POzdro
A co konkretnie chcesz wiedzieć i oczywiście ile masz na to funduszy?
A ja dodam, że u mnie w mieście 12tys, są trzy firmy zajmujące się tym tematem. Głównie chyba zwożą auta z zachodu, np. Anglii. i sprzedają na części, np. na Allegro. Jeden gość specjalizuje się w Omedze, drugi w Vectrze a inny w Espace.
czyli jak to jest.?
np. kupuje samochody z zachodu lekko uszkodzone ktore tam sa wyrejestrowane. przyprowadzm do polski zeby rozebrac na czesci. na czym polega proces jego wyrejestrowania czy zezlomowania?? jakie sa koszty? zeby rozbierac takie auta to trzeba miec dzialalnosc: handel czesciami?? czy trzeba tez miec stacje demontazu
żeby legalnie rozkładać samochody i sprzedawać z nich części trzeba mieć stację demontażu czyli działalność, wszystkie zezwolenia i obiekt stacji. Wasze pytania wyglądają jakbyście wcale sie tym nie interesowali a pytali żeby dowiedzieć się od podszewki
jox jako ekspert tej dziedzinie podpowiec troche- jak pisalem mysle o sprowadzaniu anglikow na czesci jak narazie to mam szczere checi,rozpoznany teren w anglii,plac i oszczednosci na koncie. To czego potrzebuje?, wiesz tak na poczatek, zeby sie nie czepiali i nie zwineli biznesu:) tak pojsc po bandzie, po najmniejszej linni oporu i po najnizszych kosztach., bez tej stacji demontazu to nie da rady??najbardziej chodzi mi o koszty przy rozpoczeciu tej dzialalnosci
jak masz poniżej miliona to ciężko będzie, bardzo ciężko, projekty, badania ekologiczne, zwłaszcza w tej branży bardzo dożo kosztują. Potem budowa... separator, geomembrana, kostka... wcześniej utwardzenie terenu i nadanie mu odpowiedniego kształtu.
Nawet samochody z zagranicy nie mogą znikać w przestrzeni bo ktoś dokopie się i polegnie sprowadzający...chyba że ten nic nie ma (chodzi o majątek)
Sprawdź również podobne tematy:
- Otworzenie auto szrotu-rozbieranie samochodów na części
- Rozbieranie aut angielskich na częsci - Rozbieranie i sprzedawanie aut na czesci NIE AUTO ZLOM - Części do samochodów - Czesci do samochodow - Sprowadzanie części i samochodów. - Części zamienne do samochodów - Sprowadzanie Samochodów na części - Części zamienne do samochodów Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|