|
Rozbieranie samochodów na części |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Chciałbym uzyskać informacji na ten temat. Tzn chodzi mi konkretnie o to, jakie warunki trzeba spełniać aby móc legalnie rozbierać samochody na części. Z kolegą chcielibyśmy rozpocząc taka działalność, ale nie wiemy jak najlepiej to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem. Nie wemy np. jak zrobić aby odkupywać od ludzi auta nie musieć płacić za te samochody ubezpieczenia OC, skoro auto i tak ma zostac rozebrane....Czy można gdzies uzyskac pozwolenie na wystawienie klientowi zaswiadczenia o złomowaniu lub rozebraniu jego samochodu na czesci ? Może ktoś wie cos na ten temat, albo chociaz wie gdzie mozna usyskac informacje na te tematy ? Z gory wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi.
rejestrujesz firme recyklingową która rozbiera auta, masz wtedy prawo wydawać zaświadczenia o zezłomowaniu i wtedy nic nie płacisz, potrzebna jest koncesja, podobno strasznie droga.
acha miejsce w którym to robisz musi byc zabezpieczone przed wyciekami płynów jak olej czy innych do wód gruntowych, no i specjalne zbiorniki na składowanie różnych tam materiałów potrzeba...
Tak sie zastanawiam, nad tym wszystkim i mysle o takim malym auto zlomie gdzie facet ma 30-50 aut i nigdy ich nie widzialem tam nawet 50. Nie widziałem tam zadnych zbiornikówi i jakichkolwiek zabezpieczen. Pracuje tam wlasiciel i jego kolega, wystawiaja zaswiadczenia o zlomowaniu i tak mysle ze uzyskanie takich uprawnien byloby takie drogieto niewiem czy oplaaloby im sie taki biznes.... Szczerze mowiac myslałem wlasnie ze beda to wielkie koszty, ale patrzac na to jak wyglada ten auto złom, nie wierze ze trzeba spełanic az tyle warunków. Ale ja sie nie znam i dlatego pytam :D A gdzie mozna by uzyskac jakiejs informacji na temat takiej firmy, kogo zapytac o to co trzeba zrobic i ile to kosztuje? W jakims urzedzie moze... ?
urząd miasta/gminy/powiat, nie wiem dokładnie ale myśle że tam sie coś dowiesz.
swoją drogą też sie zastanawiałem jak to właśnie jest z tymi złomami, choć może są one strasze i mają już zezwolenia jak było bardziej liberalnie. może teraz jest trudniej zrobić coś nowego, wytłumaczyło by to dlaczego jakoś wcale nie powstają te sieci recyklingowe w całym kraju...
a więc na podstawie art. 39 ust.1 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji zezwolenie na punkt zbierania pojazdów wydaje starosta.
na podstawie art. 40 zezwolenie na stacje demontażu pojazdów wydaje wojewoda... ( i to chyba kosztuje)
a to się rejestruje tak samo jak każdy inny biznes? tzn nip, regon, vatt?
jak to się ma do miejsca w którym mialo by się to znajdować. mam np działkę rolną 15m na 115m, jak to zarejestrować.? jakie są przyblizone koszta? czy mógłbym te cześci z tych aut później wystawiać np na allegro i wysyłać do klienta? i czy np można by bylo wtedy skupowac na wlasną rękę samochody powypadkowe/stare itp. i je wyrejestrowywać w urzędzie i potem na części? tak?
nie do końca tak masz 3 wyjścia:
1. kupujesz auto od właściciela na umowę i wpisujesz tam ze auto kupiłeś na części niesprawne. I masz kupę części i luzik :) 2. szukasz gościa który ma pozwolenie na recykling i sie z nim dogadujesz ( jaki lub za ile to już twoja sprawa) spisujesz z nim umowę że dla niego skupujesz auta do kasacji - jak znajdziesz takiego gościa to on ci wszystko powie co i jak. 3. sprowadzasz auta z zagranicy na firmę i ich nie rejestrujesz tylko rozbierasz na części Tylko tak naprawdę to licz sie z tym ze jak sprzedasz z 1/2 auta to jest b.dobrze a reszta na złom , i zacznie występować po około 30-40 samochodach problem z tapicerka i szybami bo musisz to gdzieś wywalić a tych śmieci będziesz miał naprawdę dużo
no ok, ale jak kupie auto na czesci od jakiegos goscia to czy pozniej musze placic jakies OC lub jakies inne oplaty. Bo z tego co mi wiadomo, to auto czy jezdzi czy nie to ubezpieczone byc musi, a jak nie to na zlom... A co do pozostalosci czyli tapicerki czy szyb, to to tez mozna sprzedac, nawet dosc duze jest zainteresowanie takimi rzeczami, a jak nie to PROMOCJE mozne zrobic, oddac to praktycznie za bezcen i dzieki temu takze zyskac klientow.
hehe.
Po więcej info zajrzyj na stronę http://www.psrp.org --> to profesjonaliście zajmujący się recyklingiem. Możesz skorzystać z ich doświadczeń, ew. zapytać o możliwość podpisania umowy pośrednictwa...próbuj ;)
Ja jeszcze wroce do wczesniejszej odpowiedzi. Czy aby napewno jesttak, ze jesli wpisze na umowie ze auto jest niesprawne, czyli na czesci to bede mial "luzik", bo nie chcialbym niespodzianki po jakims czasie. Prosze o odpowiedz bo nigdzie takiej nie moglem uzyskac a w niektorych miejscach niechcaino udzielic mi odpowiedzi.
nie mozna przecież rozebrać samochodu, ktory jest normalnie zarejestrowany. To tak jakbys ktoregos dnia rozebral swoj samochod, ktorym na codzien jezdzisz.
Samochód musi byc wyrejestrowany, najlepiej jest rozbierac samochody, które napływają do nas z zachodu. Taki owszem, można rozebrać, jeśli kupisz go jako uszkodzony. A ja mam inne pytanie: jakie kary grożą za rozbieranie samochodów "u siebie na podwórku" bez tych wszystkich ekologicznych zabezpieczeń?
okazuje sie jednak, ze taki samochod mozna rozebrac, tylko trzeba przy kupnie obojetnie jakiego samochodu wpisac w umowie ze jest on uszkodzony i nie nadaje sie do jazdy a wtedy w urzedzie komunikacji powinni dac pieczatkei tyle i wtedy tym samochodem po drodze nie mozna jezdzic a i ubezpieczalnia sie nie czepia bo wszystko jest zalatwione ok. A jkaie kary grożą ? niewiem . Ale po pierwsze musialby ktos powiadomic policje, ze takie cos robisz po drugie musieliby miec nakaz zebys musial im to wszystko pokazac. A po trzecie wystarczy ze np z jakims akumulatorem starym zajedzesz gdies gdzie je odbieraja i tyle :D
akumulator moze i tak, ale chodzi mi o całą resztę, utwardzony grunt, pojemniki na płyny no i pozwolenie..
My skupujemy samochody już rozebrane, bo nie mamy warunków do ich rozbierania, do tej pory nie słyszałam, żeby ktoś rozbierał nie wyrejestrowany samochód, a na pewno nie legalnie.. Większość samochodów, które do nas trafają są zza granicy własnie
To juest wlasnie ten plus. Gdy kupuje sie samochod nie nadajacy sie do jazdy, to urzad zabiera tablice i auto jest wyrejestrowane, bo nie jest zdatne do jazdy, a w umowie pisze ze auto jest na czesci, czyli np. na wymaine czewsci do innego auta itp Ubezpieczalnia przyjmuje takie papiery. Wiem bo zona pracuje w ubezpieczalni.
a jak kupujemy w Polsce samochód? wpisujemy też jako uszkodzony i można go rozbierać? nie trzeba go wyrejestrować, jakie sa opłaty? Bo można by kupować stare samochody i rozbierać i na złom.
|
|