|
Rozbiórka i sprzedaż cześci do skuterów |
Rozbiórka i sprzedaż cześci do skuterów
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich, przez dość długi okres zastanawiam się nad rozpoczęciem działalności, przemyślałem już wiele możliwości ale dostałem dwie propozycje pierwsza to kupno uszkodzonych skuterów i motocykli, rozbiórka i sprzedaż cześć tylko w serwisach internetowych typu: Allegro, Ebay a druga to na poczatku pielęgnacja ogrodów i tak myślę czy nie ruszyć z obydwoma lub jedna rozpocząć na czarno
A robiłeś kalkulacje tego ? Nie znam się na tym za bardzo ale wydaje mi się, ze nikt nie sprzeda ci pojazdu z którego części są jeszcze dobre taniej niż sam mógłby te części sprzedać. Zwłaszcza, ze 1 ślady każdy w większym lub mniejszym stopniu sma naprawia i grzebie przy nich.
Poza tym wtedy byś musiał normalny auto złom zakładać by smary nie szły w ziemię a do tego juz jest coś więcej potrzebne bo odpowiednia lokalizacja i pozwolenia.
tu w grę nie wchodzi kupno od osób prywatnych tylko od firm sprowadzających taki sprzęt z ubezpieczalni i po wypadkach ja bym to brał w ilościach 10-20 sztuk
jak chcesz wejsc w biznes z czesciami skuterów to zabezpiecz gotówkę i kup zimą a sprzedawaj latem ja bym to traktował jako dodatek bo to jest sezonówka i cały rok z tego nie ujedziesz.
to dobry biznes ale trzeba pomyslec nad tym bardziej.
powiedzmy że kupujesz jakiś rozbity skuter wiadomo po wypadu czyli połamane plastiki i co znimi wtedy robisz? wyrzucasz bo są połąmane?? NIE. muszisz zainwestowac w spawarke do plastiku i naprawiac uszkodzone elementy platikowe lub znalesc kogos kto to bedzie robic dla Ciebie... jezeli bedziesz to robil na czarno to uważaj żeby Cie nie wsadzili na pare lat za paserstwo (musisz miec 100% pewnosci ze to legalne źródło) Handel częsciami do skuterów to bardzo dobry interes np. Quest popularny skuter kupisz w dobrym stanie na chodzie za 1000zł lub mniej a za same plastiki masz jakieś300-400zł do tego siedzenie 0k. 150zł elektryka 200-300zł koło przednie 150zł no i silnik ale cena zalezy od tego czy silnik sprzedaz w calosci czy go rozbierzesz ale cena całego to minimum 300zł jesli w czesciach to jakieś 700 dalej rama, manetki itp....
tak też myślę o tym biznesie!!! na tym jest kasa tylko trzeba sie bawić strasznie!!! zajmwałem sie już tym troche ale na małą skale a teraz myśle o czymś większym
wiesz ja nad tym myślę tylko dlatego ze mam taka pasie związaną z motoryzacja
napisze tylko tak:ludzie przesiada sie niedlugo z paliwożernych samochodow na skutery.
Sam szukam czesci do mojego skuterka i nie ma w necie... po prostu nie ma... jak cos, to jestem pierwszym twoim klientem ( jezlei bedzie to sklep internetowy ) moim zdaniem raj dla skuterzystow. ale powtarzam, ze wazne jest by byl to sklep internetowy ze sprzedaza wysylkowa
Może trochę off top ale...nie jest to niestety takie piękne i proste. 1) Skutery dużo łatwiej ukraść niż zwykłe auto wiec nie do wszystkiego się nadają 2)Dużych zakupów tez nie zapakujesz na niego 3)Podczas deszczu 1 ślad nie jest ani ciekawym ani wygodnym pojazdem 4) Jazda nim wymaga najczęściej ciepłej odzieży. 5) W zimie ich przydatność jest wątpliwa.
wczoraj w wiadomosciach podawali ze w polsce jezdzi prawie 500 tys skuterow..wiec mimo minusow calkiem sporo...:)
witam ja do tego handlu dodał bym jeszcze serwis .u mnie w mieście jest jeden serwis a sklepów koło 15 handlującymi skuterami.dołączam link z przykładowymi cenami http://www.skutery.abad.pl/serwis.php
wydaje mi sie, ze kolega myslal jednak o sprowadzaniu czesci do prawdziwych skuterow, a nie chinskiego shitu.
Z tym że warto nadmienić że ten "chiński shit" to z 80 % rynku także pomyśl sam co sie opłaca , czy handel częściami do skuterów markowych czy opcja z "schitem" .Nie wiem czy zauważyłeś ale wieeeeelu kupujących takie zabawki naprawde niezwracają uwagi gdzie został wyprodukowany i przez kogo liczy się tylko cena zakupu, a o jakości nikt chyba tak dokońca nie myśli. pozdrawiam
ale wez tez pod uwage, ze ceny czesci do chinczykow sa adekwatne do cen calych skuterow.
mysle, ze wiele osob bedzie wolalo kupic nowa czesc z gwarancja niz uzywana, szczegolnie biorac pod uwage ich wytrzymalosc. a ceny jakie przykladowo podal kolega (np. koło 150pln, kanapa 150) sa troszke z ksiezyca - taniej na allegro kupisz czesci do piaggio.
Już odpowiadam myślałem nad częściami do skuterów produkowanych w chinach (były by to tylko części nowe), a co do skuterów i motocykli markowych to części używane (jak wiadomo nie każdego stać na np. nowe gaźniki go Yamahy Virago 750). od razu pisze ze nie mam zamiaru za to kasować jak za zboże chodzi o to że jest to moja pasja (myślałem nad serwisem ale to z czasem jak się uda z częściami ).
I takie pytanie jaka najlepsza wersja opodatkowania dla takiej działalności, lokal posiadam (dom jednorodzinny) wiec już jakieś zaplecze jest, nawiązany kontakt z firma sprowadzającą motocykle i skutery po wypadkach
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Rozbiórka i sprzedaż cześci do skuterów": - Rozbiórka i sprzedaż części samochodych? - Rozbiorka motocykli na czesci? - Rozbiórka anglików na części? Czy to się opłaca? - Części do skuterów. - czesci do skuterow-sklep internetowy
• Strona 1 z 1
|
|