|
Rozbiorka samochodow |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Wiatam. Obecnie mieszkam w UK i chcialbym zaczerpnac informacji. Chce otworzyc swoj biznes a mianowicie odbierac lub odkupowac niepotrzebne juz samochody, rozbierac je i sortowac, aluminium, katalizatory itd. Jedyny problem ktory stanol mi na drodze jest taki, iz nie wiem czy mozna zarabiac tu w ten sposob. W polsce to jaest bardzo dochodowy interes wiec dlaczego tu mialoby byc inaczej. Jedni mowia ze trzeba je w calosci kasowac inni znow nie maja o tym pojecia. A mi sie wydaje ze to nie powinien byc zaden problem przeciez samochody skladaja sie z metali kolorowych.
Nie mam pojęcia o metalach kolorowych i złomowaniu jako takim. Jednak obiło mi się o uszy że to jest tam ściśle normowane, ale jak nie wiem. Wiem tylko, że w związku z dużymi kosztami złomowania ludzie wolą oddawać za darmo stare samochody, rowery, lodówki itp. I tak np. kiedyś na gumtree widziałem do wzięcia sprawnego forda Mondeo (uszkodzona była tylko deska rozdzielcza).
Tu masz przykład takiej firmy recycligowej: http://www.asm-autos.co.uk/ Na tej stronie kliknij w menu na E.L.V i przeczytasz o End-of-Life Vehicle. Myślę że może Cię to zainteresować.
Dzieki za podpowiedz. Ale wiem tyle ze za zezlomowanie samochodu nic nie kosztuje jeszcze daja ci pare funtow. Ogolnie chce zajac sie zlomem bo jest tu go duzo. Ale najbardziej (chyba) oplacaloby sie rozbieranie samochodow. A mam ich juz pare i do tego na chodzie.
Tak jak napisałem obiło mi się o uszy, najwidoczniej informacje były fałszywe. Znalazłem raport z tego rynku - może Cię zainteresować.
Znajdziesz go tutaj "Many councils will take your car away for nothing, or a relatively modest charge - typically £20-£50 - although there may be a wait for collection." Według niezależnego źródła informacyjnego, zwykle zostawiają samochód za darmo lub dostają za to kilkadziesiąt funtów. Co ciekawe podają tam też, że metale kolorowe to ok. 68% wagi samchochodu, więc podejrzewam że można na tym raczej nieźle zarobić.
A tutaj
na pierwszym obrazku dokładny wykres jakie są autentyczne możliwości recyclingu samochodów. Ciekawe ze 19% części można ponownie użyć (dodatkowy zysk oprócz kolorowych metali), widziałem takie sklepy na eBay.
xanos- dzieki bardzo za informacje. To teraz wiem juz napewno ze mozna zarobkowac tu w ten sposob.
nie wiem jak w UK ale u nas zeby zacząć taką działalność trzeba spełnić full wymogów ekologicznych
|
|