Lada dzień będę zakładał działalność gospodarczą. Jeszcze przed otwarciem firmy chcemy ustanowić z żoną rozdzielność majątkową. Wiem, że musimy to zrobić u notariusza a następnie spisać jakąś umowę, w której zawarte będą wszystkie rzeczy, których dorobiliśmy się do tej pory z uwzględnieniem podziału: co jest moje a co jest żony?
Czy taka umowa podpisana przez nas też musi być potwierdzona notarialnie czy nie koniecznie? Czy w przypadku nie potwierdzenia jej u notariusza (wiadomo - dodatkowe koszta) jakiś komornik czy windykator może próbować ją podważyć?
Jak w umowie rozdzielności uwzględnić wspólne konto bankowe, które mieliśmy do dnia rozdzielności i pieniądze na nim zawarte? Czy coś takiego wpisywać wogóle w umowe czy nie?
Czy od momentu ustanowienia rozdzielności każda nowo kupiona rzecz musi być kupiona na rachunek (fakturę) na żonę żeby nie powstał problem czy jest to jej własność czy moja?
Co w przypadku mojej śmierci. Czy rozdzielność majątkowa chroni żonę i dziecko przed moimi (ewentualnymi) długami? Kto przejmie firmę po mojej śmierci? Czy będę musiał ustanowić jakiś testament?