Wiam.
Ubiegam się o dofinansowanie z urzędu pracy na otwarcie działalności, w poniedziałek (jutro) mam rozmowę z konsultantem w UP.
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda taka rozmowa, o co pytają ?
Proszę o pomoc.
Arti32
|
Rozmowa w UP w sprawie dofinansowania działalnośći |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Wiam.
Ubiegam się o dofinansowanie z urzędu pracy na otwarcie działalności, w poniedziałek (jutro) mam rozmowę z konsultantem w UP. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda taka rozmowa, o co pytają ? Proszę o pomoc. Arti32
U mnie rozmowa polegała na tym że pani konsultant dała mi wniosek o dofinansowanie do wypełnienia i czyste zalączniki Biznes Planu też do wypelnienia ,w którym miałem opisać planowane przedsięwzięcie,kalkulacje kosztów związanych z podjęciem dzialalności,planowane przychody w skali kwartalnej i rocznej,chrakterystyka ekonomiczno-finansowa,sporządzenie wyliczenia kalkulacji przychodow (odręcznie),szczegółowa specyfikacja i harmonogram zakupów w ramach wnioskowanej kwoty( mogą odrzucić jeśli uznają że za dużo zaplacę np. z wiertarke) , dwóch poręczycieli z zarobkami minimum 1800 zł netto.. I najważniesze oczekiwanie na decyzję potrwa do trzech miesiecy i nie wiadomo czy dostanę dofinansowanie. A firmy nie mogę otworzyc przed otrzymaniem decyzji. No i dałem sobie spokój. Dowiedziałem sie że wieksze dofinansowanie mogę otrzymac od Urzedu Marszalkowskiego Województwa na tych samych zasadach co w PUP. Dowiedzialem sie że na 10 wnisków -9 załatwiono pozytywnie. Powodzenia w boju o dofinansowanie. Acha biznes plan może napisać ci jakieś biuro za okolo 500zl. ale niewiadomo czy bedzie takie jak życzą sobie w PUP i kasa w błoto.
Arti, a czy wniosek już zlożyłeś? i po jakim czasie zaprosili Cię na tą rozmowę?
Czy może jeszcze nie wypełniałeś wniosku? (to pewnie Cię tylko poinstruują co i jak i dadzą druki do uzupełnienia w domu...)
Wniosek już złożony, dwa tygodnie czekałem na rozmowę od momentu złożenia.
Biznes plan i wszystkie wyliczenia robiłem sam, myślę ze są ok. Ciekawy jestem o co będą pytać, bo w ksiegowości nie jaestem mocny, dopiero zaczynam ten temat i chciałbym się przygotować.
Acha...
To opowiesz jutro na forum o wrażeniach z rozmowy?? ;-) chciałabym wiedzieć jak to wygląda... A jaką będziesz miał działalność? handlową czy usługową? i skąd jesteś? Twój powiat jest duży czy mały?
Czy przwed załozeniem firmy moge juz ubiegac sie o dofinansowanie??
Raczej musisz!
Podziele sie tu z Wami moimi uwagami. W lutym skladalam wniosek do UP. Rozmowe ze mna przeprowadzili zaraz w ten sam dzien jak skladalam wniosek, wiec nie bylam na nia przygotowana. Pytali o to co juz mialam napisane w BP - czy jestem pewna ze firma ktora chce otworzyc ma przyszlosc i dlaczego tak sadze, czy nawiazalam juz jakies kontakty z przyszlymi klientami, no i pytania czysto formalne typu imie i nazwisko :)
Wniosek I BP pisalam sama, a jestem laikiem w tych sprawach (nie jest to nic trudnego jak ma sie pomoc np. na tym forum, za co serdecznie wszystkim dziekuje). Po miesiacu przyjechali do mnie zobaczyc lokal. Potem byla jakas komisja i po tygodniu zadzwonili - dotacje dostalam :) Treaz tylko kwestiaspisania umowy, zalatwienia formalnosci w UM i wydania pieniążków. Ja mieszkam w miescie 100 tysiecznym, wnioskow byllo sporo, a 5 tylko rozpatrzono pozytywnie. Widac, trzeba tylko dokladnie przemyslec swoja dzialalnosc, zeby przekonac urzednikow, ze ma ona przyszlosc. Na pewno ogromnym plusem jest wlasny wklad (chocby juz w zakupiony sprzet) mimo ze nie jest on wymagany
|
|