Witam
To mój pierwszy post. Otóż sytuacja jest następująca: myślimy z żoną o jakimś małym biznesie dla niej, który mógłby przynosić około 1000 zł dochodu netto. Problem jest taki, że póki co są małe dzieci i jej dyspozycyjność jest ograniczona, na pewno nie może siedzieć w sklepie 8 godzin za ladą. To założenie powoduje, że cokolwiek nie wymyślimy powoduje barierę na starcie w postaci kosztu pracownika (-ów).
Pierwszy pomysł - Agencja Turystyczna. Koszty nazwijmy je stałymi to około 3500 zł - pensja pracownika, czynsz, reklama i inne opłaty. Prowizja od wycieczki to około 8-10%. Wydaje mi się, że od ceny netto, czyli przeciętna wycieczka w katalogu załóżmy że to 3500 zł, czyli netto ok 2900 zł * 9% tj 260 zł, więc aby pokryć koszty stałe musiałbym sprzedać miesięcznie ponad 13 wycieczek, a aby zarobić około tych 1000 zł około 18 -tu. W roku daje to 216 osób. Biorąc pod uwage miejscowość około 70 tys. mieszkańców oraz fakt, że byłbym biurem którymś tam z kolei o ugruntowanej pozycji dwóch wiodących, moim zdaniem nie jestem w stanie tylu wycieczek sprzedać. Jeśli macie inne zdanie to mnie skorygujcie. Tym bardziej, że biura turystyczne nie są zainteresowane współpracą z kolejną agencją (rozmowy telefoniczne), także moja oferta, opierająca się na kilku (w porywach) katalogach mniej znanych firm nie będzie w niczym konkurencyjna, aby przyciągnąć klientów.
O dalszych pomysłach na razie nie będę pisał, bo zrobi się za długi post. W kazdym bądź razie nawet jeśli już jakiś pomysł przyjdzie nam do głowy i jak zaczynam liczyć, to wydaje mi się to mało realne. Na pewno obciążeniem jest moje wykształcenie ekonomiczne, gdzie wszystko przeliczam, ale uważam, że nierozsądne jest pakować się w coś nie mając rozeznania i jakiejś kalkulacji, gdzie w wersji pesymistycznej wychodzę co najmniej na zero. Taki jest chyba sens biznesu, żeby zarabiać. Może dziś tylko szaleńcy - ryzykanci moga zarabiać? Z niewielkim kapitałem nie mam problemu, gorzej z pomysłem, a potem z uświadomieniem sobie, kto ten mój produkt/ usługę kupi? Czy kupi go wystarczająca liczba osób, by na tym zarobić?
Wiem, że samo założenie poczatkowe jest błedne (biznes, aby zarobić 1000zł), bo dziś albo idziesz na całość, albo nie masz nic (?)
Proszę o konkluzje...