Witam. Temat jest trochę stary ale sądzę że warto go odgrzebać. Prowadzę firmę zajmującą się kolportażem ulotek już kilka lat i muszę przyznać że opłaciło się. Nie był to jednak łud szczęścia, ale solidna praca od początku, wymyślanie i wdrażanie systemów obrotu pracowników, kategoryzowanie miasta (Olsztyna), opracowywanie statystyk czasu i opłacalności poszczególnych kolportaży. W tej chwili sądzę że Olsztyn mam opanowany na tyle że warto było by uderzyć w kolejne miasta. Będzie łatwiej, zadowoleni klienci bez wahania wystawią mi pozytywne rekomendacje co bardzo pomaga przy "nowych początkach". Pamiętajcie że przede wszystkim trzeba te ulotki roznosić żeby zarobić, w naszej firmie przyjęliśmy zasadę że 100% ulotek musi trafić na miasto, tylko wtedy, kiedy klienci mają z nich zwrot, przyjdą ponownie i nie ma na to innej rady.
Co jest ważne:
- reklama własnej firmy na lokalnym rynku przy pomocy reklamy drukowanej, gazet, mailingów, wizyt przedstawicieli, działań telemarketerów.
- uczciwe ceny i dokładne poznanie terenu na którym się pracuje
- system raportowania kolportaży (informowanie klientów o każdym rozniesionym bloku)
- pełna oferta: projekt, wydruk, kolportaż w najlepszej cenie
- pozycjonowanie w internecie
Generalnie zastanawiam się nad czymś w rodzaju franczyzy, ponieważ nie rozerwę się na kilka kawałków, a zatrudnianie kierownika któremu nie do końca może zależeć na jakości jest bardzo ryzykowne w tej branży. Franczyzobiorca byłby sam odpowiedzialny za wyniki swojej pracy dlatego byłoby dla mnie bezpieczne rozwiązanie które w dłuższej perspektywie pozwoliło by nam przejmować największe firmy i zwiększyć intensywność reklamy poprzez wspólny budżet.
Co o tym sądzicie? Próbować rozszerzać zasięg firmy poprzez zdobywanie franczyzobiorców, z którymi mógłbym reklamować się pod wspólnym szyldem, czy też zakładać filie w różnych miastach i samodzielnie je rozwijać? Mam już tyle doświadczenia że nie wydaje mi się żeby rozkręcanie kolejnego biura sprawiło mi jakąś większą trudność. Franczyza natomiast postawiła by trwałe fundamenty pod budowę ogólnopolskiej firmy (nie zamierzam pobierać jakichś opłat za korzystanie z marki, chodzi mi jedynie i wspólną reklamę). Jedyne za co zapłacił by franczyzobiorca, to strona internetowa utrzymana w "naszym stylu", domena, serwer, pozycjonowanie, system raportowania, know-how - czyli za to za co musiałby płacić tak czy inaczej. Proszę o porady doświadczonych, może któraś z nich będzie na tyle sensowna że zostanie wykorzystana w praktyce. Pozdrawiam serdecznie - Tobiasz