|
Roznoszenie ulotek |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Wlasciwie nie wiem od czego zaczac. Wpadl mi do glowy taki pomysl, aby w moim nie za duzym miescie stworzyc firme, w ktorej pracowaliby normalnie ludzie rozdajacy ulotki lub rozwieszajacy je po domach na zlecenia stale od innych firm. Firma taka kierowalaby jedna badz dwie osoby, ktore zajmowalyby sie zdobywaniem kolejnych zlecen, kolporterow ulotek i reklam. oraz sprawdzaniem ich pracy. Wszystko to po to, aby firmy, ktore chca sie dobrze rozreklamowac nie musialy we wlasnym zakresie szukac ucziciwych kolporterow, a potem dodatkowo ich jeszcze sprawdzac. Mysle, ze to jest generalny zamysl. Nie wiem tylko, co powinnam dalej zrobic. Jak obejsc sie z prawem, zalozyc firme, jakiego rodzaju sa to swiadczenia czy tam uslugi itp. Pomozecie? Jestem w tym calkowicie zielona, dlatego tez prosze o pomoc oraz opinie na ten temat.
przejdz sie do urzedu miasta/gminy i zapytaj jak ladnie poprosisz to ci powiedza co i jak wybrac.
Nie wiem czy sie to jeszcze kalkuluje bo wydaje mi sie, ze na polskim rynku z taka firma bedzie ciezko sie wybic. Moze janpierw przespaceruj sie po firmach czy by ich taka usluga interesowala (czy miala bys klientow). Poczatkowo mozesz podpisywac umowe/zlecenie z takimi firmami (jezeli bedzie malo zlecen) - ominiesz duzch kosztow ZUSu nawet jesli nie mialas zarejestrowanej wczesniej dzialalnosci i mozesz skorzystac z tej zniszki szkoda by ja bylo marnowac jesli interes by nie wypalil...
wprawdzie nie wiem z jak dużego miasta piszesz i jakie masz warunki w tym temacie na lokalnym rynku, ale faktycznie takich firm jest już masa więc raczej trudno będzie stworzyć kolejna, powiem tak: im większe miasto, tym mniejsza szansa na powodzenie, bo każde nawet średnie miasto jest już opanowane przez conajmniej kilka takich firm
A ja widzę możliwości. Ulotki Poczta Polska ma oddać firmą zewnętrznym do końca bieżącego roku. Firmy tego typu, po strajkach listonoszy, przeżywają drugi rozkwit. Brakuje firm, brakuje ludzi do pracy i do w największych polskich miastach.
W małych miastach jest problem, bo nie ma w nich firm i ciężko znaleźć ludzi do roznoszenia ulotek. Adresówki (czyli dostarczenie przesyłki do wyznaczonego klienta) są bardzo dobrze płatne, zwłaszcza do firm. Mam kolegę, który jest kierownikiem oddziału we Wrocławiu i jest spory problem w dostarczeniu przesyłek do mniejszych miast. Chętnie zleciłby to innym firmą tylko po to żeby utrzymać dużego klienta. Interes jest opłacalny, bo koszty są niewielkie. Biuro+magazyn i można działać. Najlepiej jest zatrudniać osoby uczące się na umowę zlecenie.
fakty sa takie, ze do przejecia znacznego rynku poczty polskiej w całej Polsce, przymierza sie nowo powstała konkurencja poczty- spółka inpost, wiem ze firma dysponuje sporym budzetem, wiec wypowiedż o niewielkich kosztach jest chyba lekko przesadzona, ale to jest moje subiektywne zdanie
sam posiadam taką firmę i powiem Ci tak - zdobycie klientów graniczy z cudem,
większość firm zleca zadania wyłacznie firmom ogólnopolskim (fakt że one szukają podwykonawców, ale oni raczej rzadko się zmieniają), każdy miesiąc jest inny, a koszty stałe są. jest bardzo duża rotacja pracowników, ponieważ nikt nie będzie czekał aż zdobędziesz stałe zlecenia. Co do poczty polskiej - ten tekst o firmach podwykonawczych to strzał do własnej bramki - nikt nie pójdzie ze zleceniem na poczte skoro i tak to zrobią podwykonawcy. poczta już straciła większość największych klientów
Ja sie nie zgodze z kolegami sam zajmuje sie sprzedaża i kompleksowym montażem drzwi swoich klientów klientów głownie pozyskuje z kolportażu ulotek reklamowych ,jednak musze stwierdzic ,ze strasznie ciezko jest znależć firme jak i osoby komptente do dystrybucji.Wspólpracowałem zarówno z Poczta Polska jak równiez dystrybucja polska i obie okazały sie niekompetentne chociaż sa potentatami na rynku .ulotki albo zostały niechlujnie porozrzucane albo nie zostały doreczone wcale.Poczta polska jest o tyle duzym konkurentem,ze jej pracownicy umieszczali ulotki wewnatrz skrzynek a co za tym idzie nie walały sie niechlujnie po korytarzach.Napisz email z miastem z jakiego xzwonisz i oferta to sie dogadamy pozdrawiam pet-bud@wp.pl
jeżeli to było do mnie to obsługujemy woj.śląskie, małopolskie i podkarpackie.
|
|