Witam, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem otwarcia własnej działalności gospodarczej i w związku z tym nurtuje mnie wiele pytań. Podczytuję to forum już od jakiegoś czasu i znalazłam tu wiele cennych informacji, ale jeszcze nie do końca ;) Także mam nadzieje że znajdą się życzliwe osoby, które mi pomogą ..
W tym momencie jestem zatrudniona na umowę o pracę i na pewno w pierwszym etapie prowadzenia działalności dodatkowo jeszcze pracowałabym w firme która mnie obecnie zatrudnia. Czy to prawda że w związku z tym płaciłabym mniejszy zus? Czy w momencie gdy zrezygnowałabym z pracy na rzecz prowadzenia działalności przeszłabymn automatycznie na wyższą stawkę czy na ten niższy przez 2 lata zus? i czy te 2 lata byłyby liczone od dnia założenia firmy czy od dnia kiedy przestałam dodatkowo pracować? Kolejne pytanie jakie mi się nasuwa, to jak to jest z podatkiem kiedy w tym samym czasie prowadzi się działalność oraz pracuje na umowę o pracę? Czytałam na ten temat kilka artykułów i szczerze mówiąc niewiele zrozumiałam, tak więc proszę bardzo o jak najjaśniejsze wytłumaczenie. I jak to wygląda w momencie gdy będę rezygnować z pracy którą obecnie wykonuję.
Moja firma miałaby się zajmować sprzedażą ubrań przez internet. Przewiduję, że dochód na czysto po odliczeniu kosztów zakupu przeze mnie tych ubrań wyjdzie w pierwszym etapie nie więcej niz 1000 zł, a w późniejszym czasie nie więcej niż 4000. I teraz kilka pytań z tym związanych.. Czy na dowód zakupu przeze mnie tych ubrań które będę dalej sprzedawać potrzebne mi są faktury, czy wystarczą zwykłe rachunki fiskalne?
Czytałam gdzieś, że nie ma obowiązku wystawianai rachunków osobom które będą ode mnie te ubrania kupowały, jeżeli mnie o to nie poproszą, na jakiej podstawie więc będzie określany mój dochód ze sprzedaży tychże ubrań? Jeżeli będę wystawiać rachunki to w jaki sposób? Muszę posiadać kasę fiskalną? Słyszałam o prowadzeniu księgowości przez internet, sądo tego ponoć jakieś specjalne programy. Na czym taka księgowość polega i czy będzie się to sprawdzało w takim typie działalności jaki zamierzam prowadzić? Czy taka księgowość zawiera również księge przychodów i rozchodów? Jak to jest z odliczaniem różnych rzeczy od podatku? Mam na myśli paliwo do samochodu, rachunki za telefon itp? Czy jakbym chciała uzyskać zwrot podatku za paliwo to czy samochód musi być zarejestrowany na firmę? jeśli tak to w jaki sposób zarejestrować auto i czy wiąże się to z kosztami?
Czy na kupiony przeze mnie towar muszę mieć faktury czy wystarczą paragony fiskalne? Pytam się, ponieważ na początku chciałabym się zaopatrywać w lumpeksach i nie wiem czy paragon otrzymany tam przy zakupie ciuchów by wystarczył.. a jeśli nie, to czy w lumpeksie mają mi obowiązek wystawić fakturę jeżeli o to poproszę? Nie wiem czy dobrze słyszałam że przy ryczałcie liczy się tylko przychód, i nie ma potrzeby udokumentowania wydatków, czy przy wyborze tego rodzaju opodatkowania nie trzeba zbierać faktur za zakupione towary?
To chyba na tyle na początek.. pewnie mi się jeszcze coś przypomni w miedzyczasie:) a jak na razie bardzo gorąco proszę o odpowiedź!