Witam,
Początkiem przyszłego roku chciałbym uruchomić swoją własną działalność.
Będzie się ona opierała na sprzedaży produktów - nie chcę zdradzać szczegółów, ale w skrócie:
- Początkowo współpracuję tylko z jednym producentem
- Kupuję towary na zasadach transakcji wewnątrzwspólnotowych - producent jest w UK
- Otwieram ekskluzywny punkt sprzedaży, a jednocześnie uruchamiam dobrą wizualnie stronę internetową wraz ze sklepem, za pośrednictwem którego, klienci mogą kupować produkty
- W sklepie pracuję początkowo sam, mam mały magazyn bez kosztów, samochód posiadam, itp.
- Biznes oparty będzie o duże zapotrzebowanie rynku na tą właśnie markę produktów przy słabej dostępności ogólnopolskiej. Moja wiedza w tym temacie jest na najwyższym poziomie w Polsce - pracowałem u producenta i znam każdy produkt od podszewki, znam polską sieć sprzedaży i preferencje klientów. Do tego bardzo profesjonalny punkt sprzedaży i obsługa klienta na wysokim poziomie
Teraz najważniejsze - chciałbym upewnić się czy dobrze obliczam przewidywany dochód z interesu.
Inwestycja początkowa to ok. 25.000zl. To koszt uruchomienia lokalu, sprzedaży internetowej, opłat działalności, pierwszego ZUSu i zakupu pierwszej, dość dużej partii towaru.
Zakup towaru - towar kupuję za 50% ceny detalicznej. A więc płacę producentowi 100zł, a produkt sprzedaję w Polsce za 200zł. Faktura jest 0% więc dochodzi podatek, lecz jeszcze nie wiem jak wygląda jego rozliczanie - jutro jadę do księgowej.
Koszty miesięczne ustaliłem na 2000zł : czynsz lokalu + media + koszty wysyłki produktów.
Przychód miesięczny. Przewiduję początkowo średnią miesięczną sprzedaż towaru za 9000zł.
Z moich obliczeń wychodzi coś takiego:
Sprzedaż = 9000zł
od tego odejmuję:
- pieniądze na zamówienia= domówienie sprzedanego towaru aby utrzymać stan magazynowy 4500zł
- koszty miesięczne 2000zł
Zostaje mi 2500zł dochodu na czysto i kwestia podatku.
Dla przykładu Rocznie:
108 000zł przychodu
- 54 000zł na zakup nowych produktów
- 11 880zł podatek VAT (od 54 000zł)
- 24 000zł koszty prowadzenia działalności
ROCZNY DOCHÓD = 18,120zł co daje mi 1500zł miesięcznie na czysto (bez dochodowego, lecz to na razie pomijam).
I TERAZ NAJWAŻNIEJSZE
Czy dobrze liczę??? Wychodzi na to, że zarobek mimo dość wysokiej marży, braku wysokich kosztów miesięcznych jest dość zabawny. To ma być początkowo dodatkowy biznes, lecz chciałbym aby przynosił co najmniej 2000zł miesięcznie. Nie jestem pewien czy moje myślenie jest prawidłowe - skoro sprzedaję towar miesięcznie w ilości 50sztuk, to muszę te 50sztuk domówić. A więc jeśli sprzedaję za 9000zł, to połowę tej kwoty muszę przeznaczyć na towar.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie i porady.
Pozdrawiam