Witam. Mam zamiar zacząć sprzedawać (handel obwoźny+internet) produkty dla gołębi i wytwarzać art. drewniane (altanki, ławeczki itp.) Odpowiada mi ryczałt (3%). Mam kilka pytań.
1. Jaki wybrać kod PKD, ponieważ w klasyfikacji nie ma nic o gołębiach, a sprzedaż z kategorii "inne" obejmuje:
47.89.Z - Sprzedaż detaliczna pozostałych wyrobów prowadzona na straganach i targowiskach
Podklasa ta obejmuje sprzedaż detaliczną prowadzoną na straganach i targowiskach pozostałych wyrobów, takich jak: dywany i chodniki,książki,gry i zabawki, urządzenia domowe i elektroniczne powszechnego użytku, nagrania muzyczne i nagrania wideo.
2. Jaki pasuje tutaj kod PKD dla świadczonych przeze mnie usług?
3. Czy wytwarzane osobiście art. drewniane będą podlegać stawce 3%(działalność usługowa w zakresie handlu), 8,5%(działalność usługowa), czy 5,5%(działalność wytwórcza)?
4. Czy w związku z powyższym można być na kilku stawkach ryczałtu? Jeśli tak to podatek wylicza się wg. działalności wiodącej, czy też dla każdej działalności oddzielnie (3% dla sprzedaży i np. 5,5% usługa) a potem sumuję i odliczam od tego ZUS zdrowotny?
5. A jeśli sprzedam np. 10 ławek jednej osobie czy to już jest hurt?
6. I wreszcie jeśli zacznę wszystko załatwiać w tym tygodniu, to czy już w sobotę mogę bezpiecznie zacząć handlować?
Z góry dziękuję za pomoc