Witam
Mój wujek ma firmę ogrodniczą; sprzedaż roślin, wykonywanie ogrodów i projektowanie ( przede wszystkim to pierwsze). Wujek jest osobą trochę starszą i nie myśli już raczej o rozwoju swojej firmy, wydaje mu się że tak jak jest jest dobrze, są stali klienci i na nich się głównie interes kręci. Duże miasto, dużo podobnych firm, dużo większych, bogatszych firm ... . Nie chciałbym żeby ten interes zginął śmiercią naturalną. Coraz więcej klientów przechodzi na stronę tamtych firm. Chciałbym ten proces zatrzymać, a nawet odwrócić w pewnym stopniu. Czyli jakie działania podjąć aby odzyskać oraz zyskać nowych klientów. Mam już kilka pomysłów, lecz chciałbym usłyszeć coś od osób może bardziej znających ode mnie realia walki o klienta. Jaki marketing zastosować ? Może zmiana wizerunku firmy ? Jak narazie firma wygląda ( bo taka w zasadzie jest ) na firmę rodziną, która istnieje sobie gdzieś tam na skraju miasta, lecz z tradycjami dla której ten interes (rośliny)to pasja. Niestety również na taką której obce są działania nowoczesnych firm. Marketing praktycznie zerowy. Powstała niedawno w koncu strona www, ale co z tego jak ruch praktycznie zerowy i pozycja bardzo niska w rankingu. Nie możemy sobie pozwolić na jakaś wielką kampanie reklamową, bo nie mamy na to aż tyle pieniędzy. Lecz mamy mój zapał i czas :) Dodam, że 80 % naszych klientów to ludzie bogaci, którzy budują swoje posiadłości właśnie poza miastem i zaopatrują się u nas w rośliny. To jest nasza grupa docelowa.
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam