|
Ryczałt a przychody - strona 2 |
Ryczałt a przychody
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam. jeżeli się gdzieś mylę to proszę mnie poprawić. Załóżmy ze limit dla uproszczenia na rok jest 40 000. Dzielimy to na ilość dni w roku 365 = ok 110 zł Teraz wystawiam pierwszy rachunek np 30 października to limit jaki mi przysługuje to ok 6600 zł ??? Proszę mnie poprawić gdzie sie mylę Ps Obliczenia nie są dokładne tylko orientacyjne
Nie mylisz się tak to właśnie jest.Mówiliśmy o tym samym,może tylko innym językiem.Pozdrawiam
Witam.
Po prostu nie zrozumiałem tego ,że Wyliczasz pytającemu limit do końca roku i dodatkowo na listopad cytat:""aby nie "złapał" cię vat,limit sprzedaży w tym roku masz 3308,na listopad limit 1654"" Przecież liczy sie moment wystawienia rachunku i od tego dnia liczymy limit do końca roku a nie do końca miesiąca .???? Pozdrawiam
Rozważasz sprzedaż udokumentowaną rachunkiem i tu doszliśmy do wspólnego zdania,przy sprzedaży detalicznej jest tak jak podałam wyżej
Witam. Nie bardzo rozumie . Czy piszesz o "kasie fiskalnej" ??? Załóżmy pierwszy rok działalności czyli limit 20 000 Rachunek wystawiony np 31 października to jaki limit mi przysługuje ?? Osobny na październik a osobny do końca roku ??? Pozdrawiam
Zakładam,otwierasz sklep 15 listopada,bez kasy/masz prawo/dwa dni utargu masz 3000
i przemyśl co robisz z problemem który nazywa się vat ?sam widzisz,że inne jest podejście przy detalu a inne przy sprzedaży rachunkowej.
Witam Muszę się przyznać ,że nie rozumiem ?? Jeżeli możesz to przedstaw to na moim przykładzie: Załóżmy pierwszy rok działalności czyli limit 20 000 Rachunek wystawiony dla detalisty np 31 października to jaki limit mi przysługuje ?? Pozdrawiam
Witam.
Nie mogłem edytować postu. Może przedstaw w jaki sposób liczyć limit ??? Pozdrawiam
W myśl art 113 ust 9 podatnicy rozpoczynający działalność w trakcie roku podatkowego kwotę uprawniającą do zwolnienia wyliczają w proporcji do okresu prowadzonej działalności według następującego wzoru:
A = B x C /365 gdzie A-graniczna kwota obrotu w proporcji do okresu prowadzonej działalności,której przekroczenie powoduje utratę zwolnienia B - Kwota wymieniona w art 14 ust 1 pkt 1 -czyli w 2007 roku 39700 zł C - liczba dni prowadzenia działalności,jaka pozostała do końca roku Określając okres prowadzonej sprzedaży bierzemy pod uwagę datę,z którą po raz pierwszy osiągnięto obrót. Przykład podatnik zarejestrował działalność 14 grudnia 2007.Pierwszy obrót uzyskał w dniu 15 grudnia.Liczba dni prowadzonej działalności wynosi w 2007 17 dni a limit obrotów uprawniających do zwolnienia = 1849
Witam.
Ok. To rozumiem dokładnie . A skąd się bierze to --cytat :"na listopad limit 1654" ??? Jak liczyć limit na kasę fiskalną wg jakiego wzoru ?? Pozdrawiam i dziękuje
Dotyczy kasy fiskalnej cd
podatnik kontynuujący działalność może korzystać ze zwolnienia z ewidencjonowania za pomocą kasy rejestrującej,jeżeli jego obroty uzyskane ze sprzedaży na rzecz osób fizycznych oraz rolników ryczałtowych nie przekroczyły,ani w poprzednim ani w bieżącym roku 40000 zł.Zwolnienie to traci moc po upływie dwóch miesięcy,licząc od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu w którym to przekroczenie miało miejsce. Natomiast podatnicy rozpoczynający sprzedaż na rzecz osób fizycznych w bieżaącym roku zwolnieni są z obowiązku ewidencjonowania za pomocą fasy fiskalnej do MOMENTU osiągnięcia obrotów w wysokości 20000 zł.Przy czym zwolnienie powyższe traci moc z dniem przekroczenia tej kwoty.
Witam.
Ok. To rozumiem dokładnie . A skąd się bierze to --cytat :"na listopad limit 1654" ??? Jak liczyć limit na kasę fiskalną wg jakiego wzoru ?? Czy limit na kasę nie liczy się proporcjonalnie do "okresu działalności" ??? Pozdrawiam i dziękuje
Poczytaj wyżej o limicie kasy.Nie rozlicza się wzorem.Zaczynasz od 1 stycznia i dalej jak wyżej
Witam Czyli jeżeli działalność rozpocznę np w lipcu i pierwszy rachunek dla detalisty wystawie np w październiku to limit dla kasy jest dalej 20 000 zł ( przy założeniu ze to pierwszy rok działalności bo dla drugiego jest 40 000 ) ??? Pozdrawiam i dziękuje
Sprawdź również podobne tematy:
- Przychody w GBP, a kredyt w PLN
- Przychody z reklam dla witryn WWW - Jak rozliczac przychody z aukcji internetowych - Przychody w funtach, praca w internecie - Rozliczanie podatku DG, a wczesniejsze przychody - Przychody od czasu rozpoczęcia działalności - Kalkulacja kosztówi przewidywane przychody/koszty - Przychody netto ze sprzedaży materiałów i towarów - PMPG - Przychody ze sprzedaży w I kwartale 2008 roku Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|