|
Ryczałt a przychody - strona 3 |
Ryczałt a przychody
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Tak,dopóki nie osiągniesz obrotu 20000 jeśli rozpoczynasz
Witam.
OK.Dzięki rozumie. Ale będę drążył dalej: A skąd się bierze to --cytat :"na listopad limit 1654" ??? I co Miałaś na myśli pisząc to: ""Zakładam,otwierasz sklep 15 listopada,bez kasy/masz prawo/dwa dni utargu masz 3000 i przemyśl co robisz z problemem który nazywa się vat ?sam widzisz,że inne jest podejście przy detalu a inne przy sprzedaży rachunkowej.""" Pozdrawiam i dziękuje
Witam,
jak mam npytanko nieco innego rodzaju, ale myslę, że spokojnie do tego tematu pasuje. Będąc na ryczałcie, bez vatu - kiedy ewidencjonuje przychód. Z dniem wylicytowania, czy z dniem wpłaty na konto - osobiście uważam, że ten drugi sposób byłby bardziej racjonalny, tybardziej, że czasami ktoś wylicytuje a potem nie zapłaci. Jak wygląda sprawa na przełomie miesięcy albo roku - np. 31 stycznia licytacja, a 2 lutego wpłata na konto ? Z gódzy dziękuje pozdrawiam
Przychodem w tym przypadku jest data wpływu na konto
to i ja od razu zadam pytanko
wiadomo ze przychod jest w momencie wplaty na konto ale co jesli sam zdecydowalem zeby przychod byl w momencie w ktorym dajmy na to ktos u mnie cos kupi w sklepie internetowym badz wylicytuje na allegro ? czy moge sobie pozwolic na tego typu opcje ? wtedy bedac na ryczalcie jest to dla mnie najlatwiejsze bo allegro, sklep i ewidencja przychodu zgrywa sie w te same terminy
Zależy jak sprzedajesz.Myślę,że nie wysyłasz towaru dopóki nie masz na koncie.
jest tez opcja za pobraniem ktora tez jest rownie klopotliwa
dlatego zeby sie nie pogubic, przychod wpisuje w ten termin w ktory nastapil zakup towaru
W przypadku sprzedaży za pobraniem wg mojej opinii również powinno się brać za podstawę sprzedaży dzień wysyłki towaru, gdyż wtedy jest wystawiona fakturka czy tam rachunek i wtedy towar ucieka od nas(sprzedawcy).
nie rozumiem... Pracowałem w firmie (Branża Inormatyczna) która prowdziła sprzedaż i z hurtowni braliśmy towar np: za 100złnetto+22%VAT Towar przychodził do NAs i doliczaliśmy marże i szło do klienta. czyli: 100zł+marża+VAT22% Vat doliczaliśmy jeden raz, a nie tak jak jest tu napisane dwa razy (że przy zakupie i sprzedaży). Być moze coś źle zrozumiałem proszę o weryfiakcję. i skąd to 3,97 się wzieło?\ dziekuje za odp.
Czytaj uważnie co jest napisane i nie neguj czegoś czego nie rozmumiesz
nie neguję tylko pytam, gdyż nie rozumiem skąd te 3,97. Więc może jesli mógłbym prosić o wytłumaczenie, jak to jest... bo z tego przykładu wynika że VAt płaci się dwa razy? przy zakupie i sprzedaży?
Przy zakupie VAT "kupujesz"
przy sprzedaży "sprzedajesz" do US wpłacasz różnicę To co cytujesz było o tym
czegoś nie rozumie? - jak dla mnie to -> kupuje w hurtowni netto czyli za 81.97zl, sprzedaję brutto za 122zl wiec place vat od róznicy: 122zl - 81.97zl = 40.03zl wiec 22% z tego to: 8.80zl?? - może ktoś wyjaśnic - bo własnie jestem na etapie zakładania dzialalnosci i nie wiem czy lepiej zdecydować sie na ryczałt ewidencjonowany, czy być ryczałtowcem na vat-cie?
W hurtowni kupujesz w cenie brutto, cała sprawa polega tylko potem na odliczeniu vatu.
Sprawdź również podobne tematy:
- Przychody w GBP, a kredyt w PLN
- Przychody z reklam dla witryn WWW - Jak rozliczac przychody z aukcji internetowych - Przychody w funtach, praca w internecie - Rozliczanie podatku DG, a wczesniejsze przychody - Przychody od czasu rozpoczęcia działalności - Kalkulacja kosztówi przewidywane przychody/koszty - Przychody netto ze sprzedaży materiałów i towarów - PMPG - Przychody ze sprzedaży w I kwartale 2008 roku Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|