|
Ryczałt a przychody - strona 4 |
Ryczałt a przychody
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
dziekuje :)
Przywracam temat kwoty zwolnienia, bo chyba nie został do końca wyjaśniony. To pytanie powinno roztrzygnać watpliwości. Oczywiscie jeśli znajdzie się śmiałek który na nie odpowie:;). Na przykładzie: Czy rozpoczynając działalność gospodarczą w trakcie roku i osiągając pierwszy przychód 22 stycznia (ryczałt, zwolnienie z VAT do przekroczenia 20000zł, sprzedaż os. fiz.) limit mi przysługujacy czyli 20000x344 (365-21)/365=18849 mogę wykorzystać do przykładowo kwietnia (w kwietniu osiągam obrót 18800) i do końca roku nie osiagam przychodu to nie "wchodzę" w kasę fiskalną? Czy liczę kwotę limitu dzieląc mój limit przez dni trwania działalności np. jest 15 maj tzn. dni prowadzenia działalności około 123 : limit 18849/344= 54,8 - każdego dnia działalności tyle przybywa, więc po 123 dniach mogę mieć max obrót 123x54,8 = 6740,4zł by nie wejść w kasę fiskalną?
Zamotałeś się kompletnie, a w dodatku mylisz pojęcia.
1. Limit na kasę fiskalną = 20 000 (dla działalności rozpoczętej w trakcie roku) 2. Limit na VAT = 100 000 3. Limit na kasę jest sztywny i nie zmniejsza się go żadną proporcją. 4. Tylko limit na VAT ulega proporcjonalnemu zmniejszeniu do rzeczywistego okresu w którym prowadzi się działalność rozpoczętą w trakcie roku.
Sprawdź również podobne tematy:
- Przychody w GBP, a kredyt w PLN
- Przychody z reklam dla witryn WWW - Jak rozliczac przychody z aukcji internetowych - Przychody w funtach, praca w internecie - Rozliczanie podatku DG, a wczesniejsze przychody - Przychody od czasu rozpoczęcia działalności - Kalkulacja kosztówi przewidywane przychody/koszty - Przychody netto ze sprzedaży materiałów i towarów - PMPG - Przychody ze sprzedaży w I kwartale 2008 roku Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|