|
Ryczałt czy książka przychodów - sklep odziezowy |
Ryczałt czy książka przychodów - sklep odziezowy
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam od 2 lat prowadze sklep odziezowy, zmienilam ksiegowa i polecila mi zebym przeszła z ryczałtu na książkę, niewiem co mam zrobic na ryczałcie nic nie moge odliczyc a znowu na ksiazce odlicze lokal, rachunki, zakup towaru, koszty przejazdu po towar, telefon itp. tylko przeraza mnie jaki podatek moze wyjsc czy ktos sie orientuje? prosze o pomoc
Witam
Jak duży masz sklep,jakie przychody na miesiąc i jakie mogą być miesięczne koszty?
Witam, chciałam odświeżyć temat bo mam podobny problem. Właśnie planuje otworzyć sklep z odzieżą dla młodzieży i nie mam pojęcia który sposób opodatkowania wybrać i to sprawia największy problem. Jedni mówią żebym wybrała księge ponieważ będę mogła sobie wszystko odliczać, ale obawiam się że na początku będe miała sporo kosztów bo zrobienie całego lokalu malowanie wieszaki lada laptop itp, ale w kolejnych miesiącach co będzie moim kosztem? No wiadomo że czynsz i opłaty ( ok 3000 ) a czy ciuchy też będę mogła normalnie odliczać? ( np. będe zamawiać ubrań za 10 tys miesiecznie ) Sklep internetowy też będziemy mieć czy też można to jakoś odliczać? Bo na ryczałcie wiem że jest 3% podatku od przychodu i żadnych problemów. Proszę o pomoc bo już sama zgłupiałam z tymi opodatkowaniami. Z poczatku na pewno sklep nie będzie przynosił dużych obrotów licze na to żeby przez pierwszy rok się tylko utrzymać. A i ostatnie pytanie czy z książki będe mogła normalnie przejsc do 20 stycznia kolejnego roku na ryczałt?
Proszę o pomoc. Pozdrawiam Agnieszka
Tutaj podstawowym elementem wyboru jest marża jaką zamierzasz osiągać na sprzedawanym towarze oraz sumaryczna warość kosztów stałych plus początkowe koszty inwestycyjne. Ale wysokość realizowanej marży to podstawa, jeżeli ktoś doradzi ci bez pytania o tę informację należy takiego "doradcę" omijać szerokim łukiem.
Sprawdź również podobne tematy:
- Książka przychodów i rozchodów - podatek
- Książka przychodów i rozchodów- jak to robić - Ksiazka przychodow i rozchodow a podatek - Książka przychodów i rozchodów czy może być excelu? - Podatkowa Księga Przychodów i Rozchodów w 2006r - książka - Ryczałt czy książka? - Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych - Ryczałt a ewidencja przychodów - Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych a koszty wysyłki Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|