Witam,
kolejny problem, jaki stanął mi na drodze do mojej własnej działalności gospodarczej, to wybór sposobu rozliczenia się z Urzędem Skarbowym.
Może krótko opiszę czym miałaby się zajmować moja DG.
Otóż zajmowałbym się projektowaniem stron internetowych, oraz sprzedażą gotowych (zrobionych przeze mnie) szablonów stron w specjalnym sklepie internetowym. Jeżeli chodzi o koszty, to tak naprawdę są one zerowe. Wytwarzam gotowy produkt, lub usługę, bez ponoszenia żadnych kosztów. No oczywiście poza opłatą za mieszkanie (gdzie będzie siedziba firmy), prąd i internet. Ale tak naprawdę nie zależy mi (JESZCZE) na odliczaniu jakichkolwiek kosztów, chyba, że ZUS (jeżeli w ogóle jest to możliwe). Jeżeli chodzi o przychody, to bardzo ciężko je określić. Ta branża ma to do siebie, że klienci czasami są, a czasami ich nie ma. Ale to chyba jak wszędzie. Jeżeli jednak musiałbym się jasno określić, to mój dochód raczej nie przekroczyłby 40 000 zł rocznie.
Dodatkowo chciałbym dodać, że w przyszłości (oby niedalekiej) chciałbym także zająć się projektowaniem wzorów na koszulki. Chcę otworzyć własną linię odzieży. Wtedy do kosztów dochodzi kupno tekstylii oraz ich nadruk. Oczywiście nie chodzi mi tu o stworzenie konkurencji dla NewYorkera czy HMu, bardziej umiarkowana produkcja, może 20 koszulek miesięcznie.
Z tego co przewertowałem internet, podpasowała mi karta podatkowa. Ale po tym, jak zarejestrowałem się na forum, bardziej przypada mi ryczałt. Niestety, oprócz teoretycznej wiedzy internetowej, nie wiem nic. Stąd moja prośba o pomoc do ekspertów.
Z góry przepraszam za moją, praktycznie zerową wiedzę z zakresu prawnego, ale jestem naprawdę początkującym przedsiębiorcą.
Dodam, że mam 21 lat, nie posiadałem wcześniej żadnej DG, oraz, że moja działalność nie będzie miała nic wspólnego z moim pracodawcą (chyba, że kiedyś sam będzie chciał zgłosić się jako klient).
Z góry dziękuję za pomoc i z niecierpliwością czekam na pierwsze odpowiedzi !
Pozdrawiam.