|
Ryczałt ewidencjonowany a franczyza |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Franchising, franczyza
Autor
Wiadomość
Jestem na etapie rejestrowania - po raz pierwszy w życiu- działalności gospodarczej. Poza tym zatrudniono mnie jako sprzedawce w sklepie motoryzacyjnym. Zamierzam podpisać umowę franczyzową z pewną firmą i zajmować sie sprzedarzą kawy, napojów gorących za pomocą automatów oraz kontynuować prace w sklepie. Powiedziano mi że najkorzystniej dla mnie będzie rozliczać sie z przyszłych dochodów na zasadzie ryczałtu ewidencjonowanego. Niestety w urzędzie skarbowym stwierdzili, że taka działalnośc nie kwalifikuje się do ryczałtu ewidencjonowanego. Tłumaczono mi, że rzekomo jestem na usługach jednej firmy- franczyzodawcy -, że ją reklamuje - musze bowiem przy nazwie swojej firmy umieszczać nazwę franczyzodawcy np. na pieczatce - i dlatego jestem jakby jej pracownikiem. Czy to prawda, że nie mogę kozystac z tej formy rozliczenia? A jesli tak to jaki jest inny najkorzystniejszy dla mnie sposób rozliczania się ? Zgóry bardzo dziekuję.
Zasady ogólne-podatek liniowy
Nie do końca się z tym zgadzam.
Zasięgałem informacji w oddziale franczyzodawcy i powiedziano mi, że "ani nie działam na usługach ani nie reklamuje franczyzodawcy. Franczyzodawca daje wspólna markę wszystkim swoim partnerom i nic więcej. Moja działalność to zupełnie prawnie i gospodarczo odrębna działalność. Franczyzodawca zajmuje się obsługą administracyjną partnerów i żadne inne działania oprócz typowych w życiu gospodarczym nas nie łączą." Ostatnie zdanie brzmiało następująco : " Trudno zeby urząd skarbowy odmawiał zarejestrowania ryczałtu ze względu na fakt, że jest Pan franczyzobiorcą - to absurd."
|
|