Witam,
zaczynam dzialalnosc- wybralam ryczalt ewidencjonowany jako forme opodatkowania- przeczytalam juz wiele na forum na ten temat ale chcialabym podsumowac informacje i upewnic sie czy wszystko dobrze zrozumialam- moze bedzie to tez pomocne innym forumowiczom. Dodam ze nie jestem vatowcem, sprzedaje przez internet produkty wlasnego wyrobu. Co nalez do moich obowiazkow:
1. Prowadzic ewdidencje przychodow - moze byc w formie elektronicznej drukowanej do 20-ego nastepnego miesiaca- zgadza sie?
2. Nie moge odliczyc nic- z wyjatkiem 7,5% zusu - czyli odliczm 7,5 % skladki emerytalnj/rentowej i zdrowotnej - czy moze tylko zdrowotnej?
3. wpisujac do ewidencji przychod musze wpisac nr dowodu na podstawie ktorego dokonano wpisu- nie jestem vatowcem, nie musze miec kasy fiskalnej (wszystkie platnosci dokonywane sa droga elektroniczna na konto poniewaz sprzedaje przez internet) - co wobec tego traktuje jako nr dowodu- tzw dowod wewnetrzny? czy jest on konieczny w moim przypadku?
4. jesli tak- to dowod wewnetrzny wypisuje dla kazdego sprzedanego przedmiotu - czy moze on rowneiz byc w formie elektronicznej i np drukowac wszystkie razem z comiesiecznym wydrukiem ewidencji? jedyny podpis jaki na nim istnieje to moj?
5. czy musze prowadzic ewidencje wyposazenia - jej wartosc jest niewielka? (kilkaset- 1000 zl miesiecznie wydawane na materialy ) jesli taka ewidencja ejst potrzebna- wg jakiego wzoru? co wlicza sie do takiej ewidencji?
6. czy zbierane faktury czy tez rachunki za materialy muszę gdzies wpisywac czy tylko przechowuję je w porzadku chronologicznym? nie moge ich przeciez odliczac i tak jako kosztow, wiec czy musze je ewidencjonowac?
7. wplacajac co meisiac zaliczke na podatek wyliczony przez siebie robię to w us - w kasie- czy wowczas muszę jakis dowod wyliczen podac, czy tez podaje jedynie swoje dane i wplacam gotowke przygotowaną. czy mogę zaplacic zaliczkę drogą internetowa?
jesli ktos sie posili o przeczytanie wszystkiego i odpowie będe niezmiernie wdzieczna:-)
pozdrawiam