witam.
mam zamiar zacząć sprzedawać określone produkty poprzez allegro. Chcę założyć również sklep allegro oraz tradycyjny internetowy. z tego co wyczytałem, lepiej zarejestrować działalność, aby nie mieć później kłopotów.
i teraz zaczynają się moje pytania, bo ogólnie zielony w tej kwestii jestem.
Otóż:
1. Musze się zarejestrować, teraz pytanie jaki sposób rozliczania się wybrać, aby płacić jak najmniej ( a najlepiej nie płacić). Planuje obroty jedynie rzędu 1-2 tyś miesięcznie.
2 Zainteresowała mnie forma ryczałtowa.
z tego co wyczytałem w ustawie, to polega ona na tym, że muszę raz do roku złożyć pita i zapłacić 20% zysku. pytanie teraz czy 20% od zysku, czy od wszystkiego? mam tu na myśli fakt, że sprzedawaną rzecz będę wykonywać z określonych materiałów (za które będę płacić i mieć faktury), określonym sprzętem, który potrzebuje wymiany elementów eksploatacyjnych oraz lwią część będzie pobierało allegro, za wystawiania aukcji i ich promocję. czy ryczałt będzie naliczony tak : kwota pieniędzy za które sprzedałem - materiały i opłaty allegro i z tego 20%, czy kwota za którą sprzedałem i z tego 20%.
przy okazji teraz gdzieś znalazłem że może to być 3,5 5,5 lub 7 %. ile ostatecznie trzeba płacić tego ryczałtu?
4. ostatecznie powiedzcie mi jaka jest ścieżka formalności przy zakładaniu działalności wybierając ryczałt? tak od samego początku. gdzie mam iść, co złożyć ile zapłacić?? a może nie muszę robić nic i wystarczy że rozliczę się na koniec roku.
5. Decydując się na ryczałt jakie opłaty i za co będę musiał wnieść, oraz jakie opłaty będę musiał ponosić międzyczasie(pomiędzy kolejnymi rocznymi rozliczeniami)??
dzięki za pomoc:)
Dodam jeszcze że za prowadzenie sklepu allegro pobiera 25pln miesięcznie ( rocznie jest to 300pln, oraz za sprzedaż ponad 1000pln 4pln i 6% czyli przy sprzedaży za tysiąc to 64pl) podsumowując allegro zabiera 100pln miesięcznie, czyli 10% mojego planowanego zysku.
dodając 20% ryczałtu robi się 30 procent, a to już niezbyt pozytywna liczba.