Mianowicie chce otwierać działalność .
I mam sporo pytań na które nie mogę znaleść odpowiedzi.
Po 1 :
Zdecydowałem się na ryczałt , jaki % ryczałtu mnie obowiązuje .
Klasyfikacja : "PKWIU 52.63.10-00.90 " Usługi w zakresie pozostałego handlu detalicznego prowadzonego poza siecią sklepową , gdzie indziej niesklasyfikowane "
Po 2 :
Jak to jest z tym ryczałtem ? Muszę mieć jakiś dowód zakupu ?
Po 3 :
Co jest moim dowodem sprzedaży ? Czy muszę mieć kasę fiskalną ? Sprzedaż odbywać się będzie przez allegro i sklep internetowy.
Po 4 :
Czy w ryczałcie jest zawarty podatek vat ?
po 5 :
Jak mam podać na stronce gdy wystawiam przedmiot ?
" 22 % vat , 7% vat , 3 % vat , zwolniony , nie obowiązuje "
po 6 :
Chciałem sprzedać do pewnego sklepu , ale właściciel powiedział że nie może o demnie kupić bez vatu ( f.vat ) . Czy to prawda ?
po 7 :
Czy ryczałt działa na zasadzie :
Sprzedałem coś za 20 zł i od 20 zł oddaję państwu dany % podatku ( np 3% ) ?
Wielkie dzięki za pomoc. Bo siedzę już 5 godzinę i nie mogę znaleść odpowiedzi. Forum także przeszperałem :(
po 8 :
Zaintrygowała mnie wypowiedź jednego forumowicza ( a nawet forumowiczki ) :
"od przychodu odejmujesz składkę społeczną /to co wpłacasz na końcówkę konta 51/,pozostalą kwotę przychodu mnożysz przez 3% masz podatek należny od tego odejmujesz 7,75% zdrowotnej i masz podatek.Robisz to co miesiąc i wpłacasz do US.Musisz brać faktury na zakupiony towar,co prawda ich nie księgujesz ale chronologicznie składasz.Na koniec roku musisz zrobić remanent.I pamiętaj limit do VAT to 39700 proporcjonalnie do miesięcy ile prowadzisz działalność do kasy fiskalnej 20000 /jesteś nowym podmiotem/ rozliczane też proporcjonalnie"
Jakie 7.75 % ? Też mogę sobie coś takiego odliczyć ? Jak to by wyglądało ? Dodam że jako 1 działalność będe płacił tylko 300 zł z groszami zusu.