|
Ryczałt + Vat |
Ryczałt + Vat
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Czy będąc Ryczałtowcem i jednocześnie płatnikiem Vat będę mógł odliczać sobie różne wydatki, np. telefon, ubrania robocze, itp. Mam problem gdyż jeden pan z Agencji rozwoju regionalnego mówił mi że nie można, a pani w biurze rachunkowym powiedziała że jak najbardziej gdyż jest to całkowicie co innego niż podatek dochodowy. To wiem ale jak jest z tym odliczaniem wydatków??
Według mnie nie możesz odliczać wydatków,dlatego że ryczałt jest podatkiem od przychodu a nie od dochodu. A dochód to przychód minus koszt uzyskania (właśnie :telefon,ubrania robocze itd) Tak mi sie wydaje.
jeżeli jesteś vatowce to VAT odliczasz, a koszty mógłbyś odliczać tylko na książce. Wybierając ryczałt decydowałeś się, że będziesz płacił niski podatek, ale nie możesz rozliczać kosztów.
Witam.
Mam takie pytanie. Jestem na ryczałcie i jestem vatowcem. Szukam informacji o tym, czy mogę sobie odliczać od podatku vat koszty związane z firmą. Z różnych źródeł mam różne informacje, wiec proszę o odpowiedź jak to naprawdę jest. dziękuję i pozdrawiam. niedoinformowany.
witam Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość planuje otworzyć firme zajmująca się sprzedażą zabawek znanych firm i artykułów elektrycznych planuje sprzedawać je na aukcjach i otworzyć jako dodatek sklepu internetowego pytanie brzmi
1 Czy przy takiej formie działalności obowiązuje mnie ryczałt 3 % ? 2 jestem zatrudniony na cały etat czy w związku z tym nie płace zus i płac tylko składke na ubezpieczenie 200 zl czytalem inne posty ale opinie sa podzielone 3 jakie koszty jeszcze będe ponośił oprócz ryczałtu i składki 200 zl (nie licząc wystawienia aukcji towaru itp) 4 kupując w hurtowni towar doliczam vat ? czy sa jakieś metody zwolnienia mnie z tego podatku czy nie ma nawet takiej możliwości bo hurtownia bez doliczenia vatu mi nie sprzeda. przykładowo cena towaru 85 zł doliczam vat + 18,7 = 103.70 potem jeszcze jak to sprzedam powiecmy po 150 place 3 % podatku od sumy 150 ? czy jest może jakaś dużo korzystniejsza forma opodatkowania dla mnie ? 5 jeśli dołożyl bym do sprzedaży przez internet handel obwoźny płace wyższy ryczałt ?
Tak
Tylko składka na ubezpieczenie zdrowotne Hurtownia będąc podatnikiem VAT nie może ci sprzedać bez VAT-u.Ty jako rozpoczynający działalność jesteś podmiotowo zwolniony z VAT do czasu uzyskania 50000 obrotu licząc proporcjonalnie do okresu prowadzenia DG Ryczałt od handlu zawsze wynosi 3 % od przychodu niezależnie gdzie ten handel jest prowadzony
Hurtownia będąc podatnikiem VAT nie może ci sprzedać bez VAT-u.Ty jako rozpoczynający działalność jesteś podmiotowo zwolniony z VAT do czasu uzyskania 50000 obrotu licząc proporcjonalnie do okresu prowadzenia DG
------------------------------------- Troche tego nie rozumiem jestem zwolniony z vat ale musze go zaplacic w hurtowni a moze to jest tak ze płace vat w hurtowni a po przekroczeniu 50000 musze do ceny swoich produktów znowu doliczyć vat wtedy wszyskie podatki wyszly by 47 % (mało prawdopodobne) proszę o małe wytłumaczenie jak to wszystko wygląda :)
Poczytaj trochę o podatku VAT i zadaj konkretne pytanie
Podatek VAT jest podatkiem od wartości dodanej i musisz trochę go poznać aby zrozumieć sposób rozliczania
Witam.
Działalność usługowa -- ryczałt vat. We wpisie brak tzw handlu . Czy wykonując usługę wraz z materiałem ,urządzeniami potrzebnymi do wykonania tej usługi można odliczyć sobie vat na zakupiony materiał,urządzenia w ewidencji przychodów ??? Wiem ,że najprościej ""dopisać"" sobie ten handel do ewidencji. Pozdrawiam i dziekuje
Nie rozumiem dlaczego odliczenie VAT naliczonego uzależniasz od handlu?Kto cię tak wyszkolił. Jesteś VATowcem więc odliczasz VAT od wszystkiego co kupisz dla potrzeb działalności . W ewidencji przychodów-jak wskazuje nazwa-księgujesz przychód Dla potrzeb VAT prowadzisz ewidencję VAT zakupu i sprzedaży
Witam.
Ja rozumuje to dokładnie tak jak Ty. Ale o dziwo w rozmowie telefonicznej z US w mojej miejscowości znajmy uzyskał dwie sprzeczne informacje . Z ta ewidencja faktycznie chodziło o ewidencje vat--- moja pomyłka
Wiesz, w zasadzie jest tak-jak ktoś zapyta tak mu odpowiedzą,chociaż w US jest ścisła specjalizacja jak urzędnik siedzi w dochodowym,to na temat VATu już wiele z niego nie wydusisz i odwrotnie jak zna VAT to dochodowy już nie jego działka.Ciekawa jestem,który to US co was tak poinformował
zaczynam swoją działalność gospodarcza. bede swiadczył usługi ogólnobudowlane. wybrałem forme opodatkowania Ryczałt a jednoczesnie zostałem płatnikiem Vat. Wiem że musze prowadzic ewidencje przychodów. czy oprucztego musze prowadzic jakies doidatkowe ksiegi?
ewidencję zakupów
i sprzedazy dla vat
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Ryczałt + Vat": - Ryczałt - Ryczałt a Nip-1 - ryczałt 8,5% a pkd - VAT czy RYCZAŁT - ryczałt czy vat?
• Strona 1 z 1
|
|