A czego konkretnie nie rozumiesz??
PS.
Możesz.
Najważniejsze słowa, na które powinieneś zwrócić uwagę, w cytowanym pkt.5) to słowa: "...w roku podatkowym..."
|
Ryczałt - strona 9 |
Ryczałt
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
A czego konkretnie nie rozumiesz??
PS. Możesz. Najważniejsze słowa, na które powinieneś zwrócić uwagę, w cytowanym pkt.5) to słowa: "...w roku podatkowym..."
witam serdecznie wszystkich użytkowników, to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość :)
Jestem na etapie zakładania działalności gospodarczej pozarolniczej. Chciałbym ją oprzeć o podatek zryczałtowany, tylko teraz jaka stawka mnie będzie obejmować ?? działalność ta będzie obejmowała renowacje felg aluminiowych oraz handel tymi felgami łącznie z przedmiotami bezpośrednio z nimi związanymi takimi jak używane opony, wentyle, dekielki itd, dodatkowo usługa chromowania i złocenia drobnych przedmiotów do felg jak śrubki, i inne, nawiasem mówiąc renowacja felg aluminiowych z drobnym handlem jaki podatek mnie obejmuje ? z tego co wyczytałem to wychodzi 3%, czyli "działalności usługowej w zakresie handlu", czy dobrze to zrozumiałem ? z góry serdeczne podziękowania za udzielenie odpowiedzi pzdr Robert
Handel częściami auto-moto jest wyłączony z ryczałtu.
rozumiem, a jakbym tylko wykonywał usługi związane z renowacją felg ? bez handlu ? wtedy dało by się podpiąć pod ryczałt ? jaka stawka ?
myślę że to ta kategoria: 25.61.Z bo znajduje się w niej to co ma zwiazek z renowacja felg, czyli polerowanie , malowanie oraz pokrywanie powłokami niemetalicznymi (złocenie, chromowanie itd)
Podklasa ta obejmuje: * platerowanie, anodowanie i podobną obróbkę metali, * obróbkę termiczną metali, * wygładzanie, piaskowanie, bębnowanie, czyszczenie metali, * barwienie i grawerowanie metalu, * pokrywanie metali powłokami niemetalicznymi, poprzez: 1. emaliowanie, lakierowanie, pokrywanie tworzywami sztucznymi itp., * utwardzanie (hartowanie), polerowanie metali. Podklasa ta nie obejmuje: * drukowania bezpośrednio na metalu, sklasyfikowanego w 18.12.Z, * pokrywania metalami tworzyw sztucznych, sklasyfikowanego w 22.29.Z, * pokrywania metalami szlachetnymi metali nieszlachetnych i pozostałych metali, sklasyfikowanego w 24.41.Z, 24.42.B, 24.43.Z, 24.44.Z.
Proszę o radę.
Założylem działalność gospodarczą - handel, rozliczam się ryczałtem stawka 3% Pracuję równiez na umowę o pracę na czas nieokreślony. Składki do ZUS płaci oczywiście mój pracodawca. Czy oprócz odliczenia części skladki zrowotnej 7,75% podstwy wymiaru od obliczonego podatku, mogę również od przychodu odliczyć składki na ubezpieczenia społeczne, które płaci za mnie mój pracodawca?
oczywiście że nie możesz
Witam.
Mam dość poważną niejasność.Czy wystawiając rachunek uproszczony(jestem ryczałtowcem-zwolnienie podmiotowe) można całość przychodu umieścić w jednej pozycji? Czy też koszt wysyłki powinien być wyodrębniony? przykład: koszt towaru 100 zł koszt wysyłki 11 zł Czy jest możliwość że wystawię rachunek na jedną pozycję kwota:111 zł? Z góry dziękuję za pomoc:)
Witam,
przy kupnie nowego towaru do handlu ( DG ) płacę 22% podatku vat, czy odsprzedając go dalej POZA PODATKIEM DOCHODOWYM muszę zapłacić jeszcze raz VAT ?? Dziękuje za odpowiedź.
To zależy od tego czy jesteś płatnikiem vat, czy nie. Jeżeli jesteś, to naliczasz vat a różnicę między tym co naliczyłeś a tym co zapłaciłeś w zakupie odprowadzasz do urzędu. Jeżeli nie, to doliczasz tylko swój narzut i to stanowi cenę brutto dla klienta.
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jesteśmy właśnie razem z Żoną na etapie otwierania jednoosobowej DG (firma będzie tylko na mnie) i to Nasz pierwszy post tutaj. Otwieramy Sklep alkoholowy. Już się wybierałem z papierami do Urzędu Gminy w celu rejestracji firmy z założonym wcześniej sposobem rozliczania dokumentacji księgowej na podstawie księgi przychodów i rozchodów, aż tu w ostatniej chwili ktoś podpowiedział Nam o tym ryczałcie i teraz mamy dylemat W związku z tym parę pytań: 1: w sklepie oprócz alkoholi będą również napoje bezalkoholowe i drobne artykuły spożywcze (chipsy, paluszki itp.) - czy to wszystko podlega pod stawkę 8,5% ryczałtu? 2. czy jeżeli będę kupował towar głównie w hurtowniach alkoholowych lub w sklepach typu makro to muszę być VAT-owcem? 3. Czy bycie VAT-owcem jest opłacalne przy prowadzeniu takiej DG? 4. mam aktualnie umowę o pracę na czas nieokreślony w dużej spółce (rynek telekomunikacyjny) czy to jakoś przeszkadza w rozliczaniu się z DG na zasadach ryczałtu? 5. Nie wiem jeszcze jakie dochody będą z tej DG, sklep będzie znajdował się w niedużej miejscowości, w której jednak nie ma takiego specjalistycznego sklepu :) tylko ogólnospożywcze. Znalazłem jakąś stawkę 4000 euro po której przekroczeniu trzeba już płacić 20% rozumiem że to chodzi o miesięczny przychód? dobrze to rozumiem?
Reasumując : Kupując produkt za 100zł (brutto) a sprzedając za 200zł (brutto) RYCZAŁT 3% z 200zł to będzie 6zł dla urzędu skarbowego + podatek roczny (dochodowy) . Czy to są wszystkie koszty jakie muszę podjąć ?? I co gdy wysyłam przesyłkę KOSZTY WYSYŁKI też podlegają opodatkowaniu 3% ?? Proszę o podpowiedź.
Jaki "podatek roczny"? Ryczałt jest formą podatku dochodowego.
W przypadku ryczałtu podatkowi podlega wszystko co wpiszesz na fakturę/rachunek, więc koszty wysyłki też.
Czyli 3% ryczałt to jest kwota którą muszę odprowadzić do US i to wszystko dla nich... (??) Jeżeli posiadam kasę fiskalną (paragony) CZY muszę prowadzić (książeczkę) EWIDENCJA PRZYCHODÓW ?? Z tego co zrozumiałem "URZĘDASA" gdy nie mam dochodu nie wysyłam podatku do US i automatycznie jestem traktowany jak bym nie odniósł żadnych przychodów. TAK NAWIASEM MÓWIĄC MYŚLAŁEM ŻE MIMO TYCH 3% jest jakiś podatek który płaci się od rocznych obrotów - uwzględniając próg : kawaler, żonaty, z dziećmi... Tak miałem Niemczech... i jeszcze jedno... Kupując w internecie CZY wydruk z allegro + dowód wpłaty na konto jest wystarczającym dowodem na POCHODZENIE towaru i ROZLICZENIE się w US ?? Z GÓRY DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZI NA NURTUJĄCE MNIE PYTANIA, POZDRAWIAM
Witam serdecznie.
Otwieram jednoosobową działalność gospodarczą ( jestem na etapie rejestracji w ZUS-ie , urzędzie skarbowym itd) . Będzie to jednoosobowa działalność gospodarcza usług remontowo-budowlanych. Dzisiaj byłem w urzędzie skarbowym, bo dostałem już REGON i zaznaczyłem opcje opodatkowania ryczałt 5,5 % . Czy to będzie moja jedyna forma opodatkowania ( oprócz odkładania składek do ZUS) i czy ryczałt może być przy usługach remontowo-budowlanych i jaką i czego ewidencje będę musiał prowadzić. Od czego będę musiał odliczać ten ryczałt ? Przykładowo godzę się na remont kuchni za 1000 zł - robocizna, sprzęt własny, materiały klienta. Więc będę musiał od tych 1000 zł odliczyć 5,5 % ? I tak z każdą usługą ? Czy po miesiącu odliczyć 5,5 % . Przyznam , że w sprawach budowlanych jestem dobry ale w sprawach opodatkowania już nie. A dostałem 18 000 zł na rozpoczęcie działalności gospodarczej i chciałbym, żeby Państwo za dużo nie zabierało. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|