|
Ryczałt - strona 2 |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
witam zamierzam otworzyc sklep z czesciami z palet rtv agd - w US dowiedzialem sie ze jezeli nie bede mial okreslone co jest dokladnei na palecie to bede sie musial rozliczac wlasnie przez ryczalt - czy to faktycznie dobry sposob opodoatkowania? -czy moze moge jeszcze jakos inaczej placic podatek
Jaka wynosi kwota ryczałtu z art.19 na stan obecny?
A co to jest "kwota ryczałtu z art.19" ?
Słuchajcie może problem jest nieduży, ale nie wiem co robić. Wiem że można odliczać co miesiąc jakiś tam procent chorobowego ubezpieczenia. To w moim przypadku około 170zł. Jeśli kwota podatku , który obliczyłam (w moim przypadku 3%) w tym miesiącu jest kwotą około 70 zł to czy ja mam ją wpłacać do urzędu skarbowego Czy nie?
Chodzi mi o to, że wiem iż należy mi się to odliczenie i nie wiem czy to się rozlicza miesięcznie czy rocznie. Może muszę mimo wszystko ten podatek płacić co miesiąc a dopiero w rozliczeniu pitem-28 pod koniec rokiu będą mi ten nadpłacony podatek zwracać? Czy po prostu jak mi ta kwota wychodzi mniejsza niż to co mogę odliczyć to nie płacić co miesiąc urzędowi? Dzięki za odpowiedzi.
Od wyliczonego co miesiąc podatku zryczałtowanego możesz odjąć część składki na ubezpieczenie zdrowotne (nie chorobowe).
Składka na ww ubezpieczenie wynosi obecnie 212,78 - tj 9% podstawy Możesz co miesiąc pomniejszyć podatek, który ci wyszedł o 7,75% podstawy, czyli o 183,23 zł zapłaconej składki w danym miesiącu. Jako że składki za wrzesień opłacasz w październiku, to pomniejszasz o składkę z poprzedniego miesiąca, zapłaconą w bieżącym miesiącu Liczy się fizyczna zapłata składki ZUS Jeżeli wyszedł ci mniejszy podatek niż kwota o którą możesz go pomniejszyć, to oczywiście nie płacisz nic do US Możesz to "odrobić" w następnych miesiącach, bo zapłacone składki ZUS liczą się od początku roku. O ile na koniec roku wyszedł ci w sumie mniejszy podatek od składek zdrowotnych, o które możesz pomniejszyć podatek, to oczywiście nie płacisz podatku ale kwoty różnicy nikt ci nie zwraca - po prostu ci przepada. Dodatkowo możesz pomniejszyć DOCHÓD (nie podatek), o kwotę składek ZUS na ubezpieczenia społeczne - również co miesiąc.
Wieeeeelkie dzięki!! Teraz wzory matematyczne, które podała mi poirytowana moją durnowatością niemiła pani w US się rozjaśniły.
Cóż poradzę że jestem po lingwistyce a nie rachunkowości i mój nieścisły umysł tego nie pojmuje :)) Dzięki raz jeszcze
witam. Czy prowadząc drobną działalność wytwórczą - wykonując ozdobne naklejki naścienne i handlując przez portale aukcyjne - mogę się rozliczać w formie ryczałtu i na jakim procencie? według PKD określiłem działalność jako "pozostała działalność usługowa gdzie indziej nie sklasyfikowana oraz sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej i internet. Prosze o odpowiedź bo trapi mnie to bo w tej chwili rozliczam się na 5,5 %. Pozdrawiam
Przy ryczałcie ważne jest PKWiU a nie PKD.
I według PKWiU - ustalana jest stawka ryczałtu. Większość działalności wytwórczej czy produkcyjnej jest na 5,5%, ale należy sprawdzić PKWiU.
Ww liście jest napisane, że składkę zdrowotną "można" odjąć od przychodu. To moje pytanie jest następujące: Czy mozna czy trzeba ją odjąć ?
Składkę zdrowotna odejmuje się od podatku (a właściwie część składki, wynoszącą 7,75% podstawy).
Od przychodu odejmuje się składkę na ubezpieczenia społeczne. Składki muszą być zapłacone To jest twoje prawo a nie obowiązek i jeżeli chcesz płacić większe podatki, to już twoja sprawa.... nikt cię za to po sądach ciągał nie będzie :) PS. Powyższe jest już tu napisane co najmniej kilka razy... naprawdę przed pytaniem można by się było pokusić o próbę przeszukania forum.
No płacić więcej to nie chcę :) Wszystko było przypadkowe ale dziękuje za odpowiedź :-) Więcej nie zapłace
Jeśli jestem na ryczałcie nievatwcem, i w listopadzie nie zanotowałem dochodu to nic nie wpisuje w książce ewidencji przychodów i nic nie wypełniam do US tak?
i druga sprawa jezeli w danym miesiacu ewidencinuje przychody ale podatek po odliczeniu spolecznej i zdrowotnej wynosi minus lub 0 to też nic do US nie skłądam>?
wystarczy mi krotkie TAK NIE , to niewiele..
jak mam odliczyć od przychodu składki na ubezp. społ., jak mam przychód opodatkowany dwiema stawkami 3% i 5%?mam to zrobić od ogółu przychodu w miesiącu czy od przychodu dla każdej stawki, a w jakim procencie...jak to zrobicć jestem nowicjuszem ..pomóżcie...
Mam takie pytanie czy jest jakas kwota maxymalna obrotu rocznego i ile ona wynosi?? Na spotkaniu o dzialanosci kobiecina mowla mi ze jest to 56000 a biurze podatkowym ze jest 560000 niby jedno zero ale roznica jest czy moglby ktos poradzic?? pozdrawiam
aha prowadze dzialalnosc uslugową slusarz-spawacz z tego place 8,5% podatku chce do tego doloaczyc jeszce handel jak bedzie wygladalo roliczanie miesieczne z jednego dochodu te 8,5% i drogi osobno 3%??? czy razem wszytko i jakas osobna stopa podatkowa??? pozdrawiam
|
|