|
Ryczałt - strona 18 |
RyczałtBiznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam zakladam DG na ryczlcie 3%. Import uzywanych alufelg z krajow UE. Sprzedaz bedzie sie odbywac poprzez allegro glownie. Czy na sprzedawany towar musze wystawiac paragony i w zwiazku z tym musze posiadac kase fiskalna?
Zapomnij czym prędzej o ryczałcie. Sprzedaż części i akcesoriow samochodowych jest wyłączona z tej formy opodatkowania.
Ale ja wczoraj dzwonilem do US i tam mi powiedzieli ze tego typu dzialalnosc podlega pod ryczalt, moze mi ktos to wyjasnic?
najlepiej niech ci wyjaśni sama pani wyjaśniająca :)
Dzownilem dzis jeszcze raz i niestety to prawda. Pozostaje VAT:( dzieki za informacje inaczej dalej zyl bym w nieswiadomosci:)
Witam
Mam pytanie do odnośnie DG na ryczałcie. Czy wykonując piaskowanie i malowanie felg mogę sprzedać samą usługę a swoje własne felgi legalnie zakupione na DG dać gratis? Chodzi o to że nie chce rezygnować z ryczałtu, a sprzedaż felg nawet za 1 zł już mnie do tego zmusza. Jak to ując na rachunku jeśli klient chce mieć towar (+usługa) a nie sama usługę? pozdrawiam
Witam wszystkich.
Nie wiem czy piszę w dobrym wątku ale mam nadzieję, że znajdę tu odpowiedź. Prowadzę DG, jestem handlowcem na ryczałcie 3 %. Mam dwa punkty ale jeden chcę odnająć. Jestem też vatowcem. Czy w takim przypadku wystarczy wystawić fakturę za podnajem i wpisać ją do ewidencji przychodów do rubryki za wynajem czyli do 8,5 %? Czy muszę coś zgłaszać do US że zaczynam podnajmować jeden z lokali? Wynajem to nie jest moja główna działalność i nie mam tego zgłoszonego jako działalność. Moją główna działalnością jest handel.
Moi drodzy - bedąc na ryczałcie 3% - prowadzę ewidencję sprzedaży i tutaj pytania:
1. Mogę od samego początku lecieć z kasa fiskalną? Warto postarać się w dotacji o kasę czy kupić później samemu? Słyszałem że US dopłaca coś do kasy fiskalnej 2. W zwiazku z tym ze prowadze ewidencje sprzedazy i w przypadku podejrzenia ze np posiada się kradziony towar nalezy pokazać dowód zakupu/nabycia danego towaru - oczywiście paragon fiskalny jest takim dowodem? Niektórzy wypisują że tylko faktura - przecież paragon też jest dowodem nabycia towaru inna sprawa jak jesteś na VATcie. Pozdrawiam!
Juz wiem.
Witam wszystkich.
Jestem tu pierwszy raz, ale pewnie nie ostatni, bo dopiero zaczynam swoją pierwszą DG ;) Zamierzam opodatkować się ryczałtem bez Vat-u. Branża: handel używanymi przedmiotami użytkowymi i dekoracyjnymi (na początek). I teraz moje pytania dotyczące dowodów zakupu sprzedawanych przedmiotów: 1. Czy kupując od osób prywatnych, wystarczy zwykła pisemna umowa kupna-sprzedaży? 2. Czy na takiej umowie trzeba wyszczególnić (opisać) każdy przedmiot, czy np. wystarczy wpisać "10 talerzy, 12 garnków" (nie pisząc jakich)? 3. Czy mogę sprzedawać przedmioty zakupione na długo przed zarejestrowaniem DG? 4. Czy na rachunku/umowie kupna może widnieć tylko moje nazwisko, czy musi być nazwa mojej firmy? 5. Czy przy sprzedaży towaru podarowanego za darmo, powinnam posiadać oświadczenie darczyńcy o bezpłatnym zbyciu na moją rzecz? Po przeczytaniu przedziwnych historii przedsiębiorców z US, jakoś tak strasznie przeczulona jestem w tej kwestii ;) Dlatego zanim cokolwiek kupię/sprzedam, bardzo proszę doświadczonych o odpowiedź na moje pytania :) Z góry Państwu dziękuję.
wystarczy
wystarczy 10 garnków
kupować możesz - sprzedawać absolutnie nie
Twoją firmą jest właśnie twoje Imię i Nazwisko, cała reszta to tylko nieobowiązkowe dodatki
powinnaś posiadac JAKIKOLWIEK dokument stwierdzający, że masz prawa do danego towaru.
Dziękuję PRZEOGROMNIE za błyskawiczną odpowiedź :)
Jeśli można, dopytam jeszcze o punkt 3:
Wiadomo, że na początku DG jest raczej ciężko. Nie posiadam większych pieniędzy na szybkie rozkręcenie sprzedaży. Dlatego pomyślałam o sprzedaży na początek mojej kolekcji staroci. Czy w związku z Pańską odpowiedzią, jest jakaś inna możliwość, aby legalnie to zrobić (swoją drogą, trochę to dziwne, bo US miałby czysty zysk ze sprzedaży moich własnych przedmiotów)? I w związku z powyższym, następna kwestia. Czy sprzedaż tzw. antyków jest w jakiś sposób obwarowana dodatkowymi przepisami? I ostatni problem (na dziś) ;D Czy opisane przeze mnie w poprzednim poście zakupy od osób prywatnych za granicą (kraje UE), dokumentujemy w ten sam sposób? Czy umowy kupna napisane w językach obcych nie będą kwestionowane przez urzędników US? Jeszcze raz dziękuję i bardzo proszę o odpowiedź :)
Prosiłbym Pana Wielkota o odpowiedź a w zasadzie radę.
Ryczałt 3% handel, kupując produkty przed startem działalności (staram się o dotacje) biorę fVAT na swoje dane - jednak często 'błyskotliwe' panie mylą się zamiast np butów wpisują że wziąłem spodnie, czy zamiast koszulek ze kupilem swetry...Ilość raczej się zgadza chociaż też różnie z tym jest, czy generalnie 'nie robi to nic' bo ewidencjonuje tylko przychód? Czy w razie kontroli skarbówka może się dowalić? Nie wiem po prostu czy dawać faktury do korygowania raz i jeszcze raz... Pozdrawiam, dziękuję.
Mam takie pytanie, otóż jestem na ryczałcie + Vat, ostatnio mój Bank obdarował mnie jak to nazwał "Nagrodą" za używanie firmowej karty płatniczej (zwrot 1%), no i uzyskałem tym samym od banku przychód rzędu kilku zlotych, jak to teraz mam rozliczyć, jaka stawka ryczałtu na to, i co z vatem? A moje jest to zwolnione, bo sam już nie wiem.
Teoretycznie tak, ale praktycznie nikt na to nie zwraca uwagi.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Ryczałt - strona 18": - Ryczałt + Vat - Ryczałt a Nip-1 - ryczałt 8,5% a pkd - VAT czy RYCZAŁT - ryczałt czy vat?
|
|