|
Ryczałt - strona 3 |
Ryczałt
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Wzor jest banalnie prosty.
Masz przychód - czyli to ile miałaś obrotu w poprzednim miesiącu - nie liczy sie zysk czy strata - sam czysty przychód. Obliczenie podatku wyglada tak ( w dwoch etapach) 1. PRZYCHÓD - SKLADA NA UBEZPIECZENIA SPOLECZNE = KWOTA DO OPODATKOWANIA Czyli np mialas 10 000 zl przychodu od tego odejmujesz 100 zl za skladki na ubezpieczenia spoleczne 10 000 - 100 = 9900zl Drugi etap: 2. (KWOTA DO OPODATKOWANIA * STAWKA PODATKOWA) - SKLADKA NA UBZEPIECZENIA ZDROWETNE = PODATEK DO ZAPLACENIA Na przykladzie (9900zl * 8,5%) - 200zl = 841,5 - 200 = 641,5 zl
Nie odejmujesz całej składki zdrowotnej, tylko jej część (7,75% podstawy) którą można odliczyć.
Cała składka zdrowotna to ok 215 zł (9% podstawy), a do odliczenia tylko ok 185 zł (7,75% podstawy)
Kontynuuje pytanie :) Jak to jest w końcu z tą ewidencją przychodów osób będącyh vat'owcami na ryczałcie?? Najpierw prowadzilam ewidencje w kwotach netto, bo bylo dla mnie oczywiste, ze bedac vat'owcem to obowiazuja mnie kwoty netto, potem wyczytałam, że w dziennym zestawieniu sprzedaży nieudokumentowanej (bo tylko taką mam sprzedaż) wpisuje się kwoty brutto i to samo musi być tez w ewidencji, i że na koniec miesiąca dopiero oblicza się przychód netto (przychód brutto/122%) i podatek i od tego przychodu oblicza się ryczałt. A dzis się dowiedziałam, ze ewidencje prowadzi się w kwotach netto, czyli, ze w dziennym zest. sprzed. tez wpisuje netto. Proszę o pomoc bo już naprawde jestem w kropce. Z góry dziękuję.
Sprzedaż nieudokumentowaną możesz wpisać brutto, i później ze znakim minus wyliczony podatek VAT od tej sprzedaży.
Dziękuje za odpowiedz, nie rozumiem tylko gdzie mam wpisać ten podatek ze znakiem minus?? W ewidencji??
Mam trochę inne pytanie o ryczałcie więc by nie zakładać nowego tematu "dodam się tu" :)
Czy dla stawki 8,5% ryczałtu od usług (działalność związana z oprogramowaniem) też są jakieś progi (tak jak przy stawce od najmu) po przekroczeniu których przechodzi się na 20%? Jeśli tak to ile wynoszą za 2008 rok i gdzie można je znaleźć? Z góry dziękuję za odp.
A jesteś pewny, że te usługi które świadczysz (związane z oprogramowaniem) można opodatkować stawką 8,5% ?
Większośc usług informatycznych niestety ma stawke ryczałtu 17%.
Do tej pory byłem pewny :) - moja firma zajmuje się tworzeniem stron internetowych - według nowego PKD jest to 62.01.Z - Działalność związana z oprogramowaniem. Pisze tam, że jest to podklasa która obejmuje analizowanie i projektowanie systemów gotowych do użycia (są tam wymienione strony www). Gdy zakładałem firmę i pokazałem PKD pani w US - powiedziała mi że to będzie 8,5%.
Wg. tego co znalazłem sam to 17% obowiązuje przy "h) doradztwa w zakresie sprzętu komputerowego (PKWiU 72.1), w zakresie oprogramowania (PKWiU 72.2), przetwarzania danych (PKWiU 72.3)," - czyli doradztwa, nie tworzenia (wydawania). Wg. schematu PKWiU pobranej z strony GUSu (http://www.stat.gov.pl/klasyfikacje/pkwiu_08/index.html) wyszło mi "58.29 USŁUGI ZWIĄZANE Z WYDAWANIEM POZOSTAŁEGO OPROGRAMOWANIA" a dokładniej to myślę, że jest to "58.29.4 Oprogramowanie komputerowe on-line" (w całym PKWiU nie znalazłem słowa strony internetowe, czy internetowych itd., stąd on-line wydaje się najbardziej adekwatne). Przy 17% podatku nie znalazłem nigdzie PKWiU z grupy 58. Tak więc z 1 mam już 2 pytania :/ - czy faktycznie jest to 8,5% i czy są tam jakieś progi kwotowe jak przy najmie?
Witam.
Mam maly problem z wypelnieniem PIT 28 Kwota ryczałtu wyszła mi 1213,56 zl - pozycja 102 Od pozycji 103 zaczynaja sie odliczenia od ryczałtu. pozycja 103 to dokladnie: Składka na ubezpieczenie zdrowotne (odliczana kwota nie może przekroczyć kwoty ryczałtu z poz. 102.) Skladki zdrowotne za rok wyszly mi w sumie 1680.89 zl - wyraznie przekracza kwote ryczałtu... O co chodzi i jak sobie z tym poradzic??
Nastepny paradoks.
w dziale C przychodzy podatnika objęte ryczałtem powinienem wpisać całość przychodów w ciągu roku 2008... Ale np w dziale K - w ktorym oblicza sie obliczenie kwoty ryczałtu od przychodów do zapłaty/nadpłaty - btrzeba wpisac wplacony ryczalt tylko do miesiąca listopad - i siłą rzeczy wychodzi nadpłata - ponieważ ryczałt od całości przychodów - razem z grudniem wyszedł większy niż ten zapłacaony do listopada. I wychodzi roznica rowna ryczaltowi za grudzien ktory juz zaplacilem.
Stawki procentowe w ustawie o podatku zryczałtowanych są podawane z uwzględnieniem PKWiU 2004, ty posługujesz sie PKWiU 2008. Do czasu nowelizacji ustawy o ryczałcie i zastąpienia symboli PKWiU na te z 2008 roku, powinieneś szukać w PKWiU 2004. Jeżeli znajdziesz tam usługę, która nie jest wymieniona w usługach 17% możesz stosować stawkę 8,5%
No oczywiście że w ewidencji przychodów... przecież o tym rozmawialiśmy chyba. I nie podatek, ale korektę przychodów o wartość podatku VAT.
Aj napisałem tam nie ten numer. Na stronie nie było PKWiU z 2004 ale była tabela powiązań 2008 z 2004. I sprawdziłem w niej, że: "58.29.40.0 [w 2008] to 72.40.11-00.00* [z 2004]" a w ustawie pisze,że 17% jest "w zakresie oprogramowania (PKWiU 72.2)". Więc pozostaje podstawowe pytanie. Czy przy 8,5% po przekroczeniu 4000euro przechodzi się na 20% (jak to ma miejsce przy najmnie) czy dotyczy to tylko najmu? I po jakim kursie powinienem przeliczać to na zł?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|