|
Ryczałt - strona 4 |
Ryczałt
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Wyrocznią jest tu GUS w Łodzi, który zajmuje się interpretacją klasyfikacyjną.
Napisać wniosek. Opłacić. I czekać. Adres i procedurę znajdziesz na stronach GUSU (stat.gov.pl)
Tylko że urząd ten chce
1. 50 zł + VAT za wydanie decyzji 2. Wydana informacja nie stanowi decyzji administracyjnej i nie ma charakteru wiążącego. Czyli odpiszą mi żebym się rozliczał ryczałtu 3%, a ktoś (z urzędu skarbowego pod który podlegam) zinterpretuje moją działalność inaczej i okaże się ze miałem sie rozliczac wg 20%. Czyli dzwonić do mojego urzędu i tam pytać ?
Chcesz dzwonić to dzwoń.
Tylko, że to co ci powiedzą przez telefon nie stanowi decyzji administracyjnej i nie ma charakteru wiążącego. PS. Powiedzą ci żebyś się rozliczał ryczałtu 3%, a ktoś (z urzędu skarbowego pod który podlegam) przyjdzie na kontrolę i zinterpretuje twoją działalność inaczej i okaże się ze miałeś sie rozliczac wg 20%. PS.2 Napisałem ci co powinieneś zrobić w przypadku, kiedy masz wątpliwości.
No przecież napisałem że na stronie głównego urzędu administracyjnego w dziale klasyfikacja jest napisane
"Wydana informacja nie stanowi decyzji administracyjnej i nie ma charakteru wiążącego" To kto ma w końcu wydać informacje która będzie miała charakter wiążący ?
No to teraz sobie odpowiedz, czy wolisz słuchać ciumci z biura podawczego US, czy też oficjalnej interpretacji GUS? Oczywiście, że opinia GUS nie ma charakteru wiążącego, bo mieć nie może, ale cały system klasyfikowania VAT opiera się na klasyfikacji PKWiU, której autorem jest GUS, więc w przypadkach wątpliwych również US posługuje się interpretacjami GUS. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której komuś kto posiada opinię GUS w sprawie klasyfikacji PKWiU i wykonuje rzeczywiście te same czynności, US zakwestionował przyporządkowanie klasyfikacyjne. PS. Jeżeli natomiast chodzi o czysto formalną stronę, to wiążąca będzie tylko Interpretacja Indywidualna Dyrektora właściwej Izby Skarbowej Po otrzymaniu interpretacji GUS, należy sporządzić wniosek o ww. interpretację indywidualną do Dyrektora właściwej Izby Skarbowej (nie mylić z Urzędem Skarbowym). Wniosek sporządza się na formularzu ORD-IN, opłaca sie go (40 zł lub 70 zł) opisuje problem, załącza się interpretację GUS i czeka na odpowiedź (do 2 miesięcy). Wtedy i tylko wtedy może to być dla podatnika wiążące. Tyle teoria - w praktyce opinia GUS jest wyrocznią i nie zdarzyło się aby urzędnik skarbowy ją kwestionował (o ile tylko nie zachodzi podejrzenie, że rzeczywiscie wykonywane czynności nie są inne niż te objęte opinią).
Teraz to już mam całkowity mętlik w głowie. Jeżeli wyśle pisemko zapłacę te 60 zł oni mi odpiszą "tak drogi panie to będzie 47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet" To czy to oznacza iż podatek ryczałtowy będzie wynosił 3% ?
A co ma wspólnego stawka ryczałtu z numerem PKD ???
Stawkę ryczałtu ustala się w oparciu o PKWiU - i to ten numer musisz ustalić. PS. Oczywioście, że GUS nie zajmuje się interpretacjami w zakresie VAT-u (tylko nie mów, że spodziewałeś się, że jest inaczej), ale GUS niejako "pomaga" ustalić nr PKWiU, danej czynności. Natomiast, zarówno ryczałt jak i VAT ustala się własnie w oparciu o ten numer (PKWiU) - i takie są bezpośrednio zapisy w ustawie. Więc teraz sobie pomyśl... Mając interpretację GUS, że taka to a taka czynność została zaklasyfikowana do takiej a takiej klasyfikacji PKWiU, to....
Jednak wprowadziłem zamieszanie. To czym będę się chciał zająć to jednak będzie niejako "tworzenie stron www" co prawda nie będą to pełne strony www ale wszystkie czynności przy tym wykonywane na to wkazują czyli :
- grafika - kod - hosting Na podstawie innego wątku znalezionego na tym forum będzie to stawka 17% PKD 72.22.Z - Działalność w zakresie oprogramowania, pozostała (podklasa : projektowanie stron internetowych.) PKWiU 72.22.12-00.00 - Usługi opracowywania oprogramowania na zamówienie klienta Mam jeszcze dwa pytania i już biegnę do urzędu :) Co się stanie jeżeli za PKD kilka innych kodów które nie będą w ogóle związane z tworzeniem stron www? (przeczytałem że każda zmiana jest płatna). Chcę wykonywać tylko strony www, ale w przyszłości być może rozszerzyć działalność. Gdzie będę się posługiwał numerem PKWiU ?
A co ty z tym PKD?
PKD - to klasyfikacja Działalności - i jest potrzebna tylko do jej rejestracji (aby można było sie dowiedzieć jaki rodzaj/rodzaje działalności prowadzisz. Wszelkie podatki (VAT-y, ryczałty), są stosowane przede wszystkim w oparciu o klasyfikację konkretnych Wyrobów i Usług (PKWiU). To są całkowicie niezależne klasyfikacje i tak naprawdę niewiele mają ze sobą wspólnego. Mając jeden nr PKD, można świadczyć 187 różnych usług i sprzedawać 236 różnych wyrobów czyli wystąpi w sumie 423 różne symbole PKWiU. Podobnie odwrotnie. Sprzedając tylko 1 rodzaj wyrobu (1 nr PKWiU), to w zalezności od tego jak i komu sprzedajesz, możesz podpadać pod 4 lub 5 różnych PKD. Paniał ? :)) W przypadku VAT i ryczałtu liczy się konkretny produkt lub usługa czyli tzw wyrób finalny, który jest oznaczony odpowiednim nr PKWiU i to na jego podstawie ustalana jest stawka VAT-u lub ryczałtu, bez znaczenia jakich użyłeś półproduktów lub jakie czynności wykonałeś wcześniej. Ważne jest to co sprzedałeś - i o to powinieneś się pytać (czyli jaki nr PKWiU będzie miał twój taki to a taki produkt, lub usługa polegająca na tym to a na tym)
Proszę mi podpowiedzieć czy dobrze liczę.
Dane : Pierwsza DG ryczałt 17% miesiąc : styczeń przychód : 2000 zł podatek do US = 2000 zł - (Łącznie składki na ubezpieczenie społeczne: 113,96 zł) * 17% = 320,62 zł podatek do US = 320,62 zł - (Zdrowotne do odliczenia od podatku: 185,44 zł.) = 135,18 czyli podatek jaki muszę wpłacić do US to 105,28 ? a teraz inna sytuacja miesiąc : styczeń przychód : 1000 zł podatek do US = 1000 zł - (Łącznie składki na ubezpieczenie społeczne: 113,96 zł) * 17% = 150,62 zł podatek do US = 150,62 zł - (Zdrowotne do odliczenia od podatku: 185,44 zł) < 0 i co wtedy się dzieje ? Nic nie płace ?
Witam !
Czy na ryczałcie takie rzeczy jak stary komputer na którym będe wykonywał zlecenia, domene którą zamierzam kupic oraz hosting muszą być ewidencjonowane jako środki trwałe czy niematerialne ?
mogą, tylko po co?
no właśnie nie wiem po co. na kazdej stronie wyplutej przez google moge przeczytac :
na jednej ze stron bylo napisane że trzeba wykazac w srodkach trwalych rzeczy które bedzie się używać dłużej niż rok. To jak to w końcu jest ? Trzeba prowadzić jakiś wykaz środków przy tego typu działalności czy nie ? :)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|