O ile ich wartość przekracza 3 500 zł, to trzeba.
Jeśli nie przekracza, można ale nie trzeba.
|
Ryczałt - strona 5 |
Ryczałt
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
O ile ich wartość przekracza 3 500 zł, to trzeba.
Jeśli nie przekracza, można ale nie trzeba.
Ile wynosi ryczałt - % od zarobków z wynajmu powierzchni reklamowej na stronach www, m.in. Adsense i TD
reklama nie podchodzi pod ryczałt
Jaka ustawa o tym mówi, że nie można sie rozliczać na ryczałcie z wynajmu ?
Witam. Mam problem z Urzędem Skarbowym i ryczałtem, a mianowicie prowadze działalność gospodarczą sam. Jest to sprzedaż poprzez internet używane artykułu RTV(tunery satelitarne).
Jestem na ryczałcie 3% od przychodu. W tamtym roku od załozenia działalności(od 1 kwietnia) do końca roku miałem przychodu ponad 63tys. zł. Według przepisów do kwoty 50tys, moge być na ryczałcie, natomiast powyżej wchodzę na vat. Ale rozmawiałem ze znajomym, który prowadzi taką samą działalność i on mówi, ze towar który sprzedajemy jest ustawowo zwolniony z vat i limit wynosi 150tys. euro. Nie moge doszukać się w przepisach i niechciałbym płacic tego vatu. Może ktoś z Was wie jak faktycznie jest z tym vatem? Ewentualnie wklejcie tekst tego przepisu o zwolnieniu z vat. Dzięki za wszelka pomoc. Pozdrawiam TOM-SAT
Podsyłam ci adres z którego wynika że się mylisz: prawo KROPKA vagla KROPKA pl/node/7471 Zamiast KROPKA wstaw . | jakies glupie zasady na tym forum panują że nowi userzy eni moga dodawac linkow
Jak to jest z ryczałtem...
Zakładam małą firme, po pracy chce serwisować komputery w domu klienta. Nie chce być vatowcem bo nie będę raczej handlować sprzętem zaczęsto, jedyni co to jakiś czas wymieni się jeden podzespół komputera, a nie będąc vatowcem jak wyczytałem na tym forum będę bardziej konkurencyjny w usługach, a to główny cel mojej działalności. Pytanie jakie mam to o co chodzi z tym ryczałtem jak wysoki on jest? co ile się go płaci? jak prowadzi się ewidencje wykonanych zleceń nie wystawiając faktury vat? jaki wysoki % jest przypisany do usług tego typu? i wszytko co uważacie jest istotne dla takiej działalności jak moja. Dziękuje za odpowiedz.
To chyba nie jest do końca tak... Vat i ryczałt sie nie wykluczają. To dwa odrębne podatki. Vat to podatek od towarów i usług natomiast ryczłt to podatek dochodowy. Limit 50 tys zł. dotyczy vat natomiast limit 150 tys eur ryczłtu. W Pana przypadku limit dla Vat-u zmniejszy sie ponieważ rozpoczął Pan prowadzenie działalności gospodarczej w kwietniu. Zakładając, że w dniu 1 kwietnia osiągnął Pan pierwszy przychód wysokość tego limtu należy obliczyć przez podzielenie liczby dni do 1 kwietnia do końca roku poprzez 365( ilość dni w roku) i pomnożenie tej wartości przez kwotę limitu czyli 50 tys zł. A więc aby nie stać się vatowcem wartość Pana sprzedaży nie powinna przekroczyć ok. 37 671, 232. Więc teoretycznie już dawno powinien Pan "wpaść" w Vat. To, iż stanie się Pan Vat-owcem nie zabiera Panu uprawnien do bycia ryczałtowcem. Napisał Pan, że niechciałby płacić tego Vat-u... No cóż...Nie znam praktyki US, ale Vat to główne źródło dochodów państwowych..
Witam.
Mam pytanie co do zaklasyfikowania usług (a co za tym idzie wysokości podatku ryczałtowego). Jaki będzie podatek od nastepujących usług: 1) usługa polegająca na udzielaniu korepetycji na godziny? 2) usługa polegająca na rozwiązywaniu zadań np. z matematyki (płatne od sztuki rozwiązanego zadania)? 3) usługa polegająca na sporządzaniu biznes planu przedsięwzięcia inwestycyjnego na zlecenie przedsiębiorcy? Z tego co znalazłem to wg PKWiU z 2004 ad.1 i ad.2 podejdzie pod: 80.42.20 - usługi w zakresie pozostałych form kształcenia albo 93.05.12. - usługi pozostałe, gdzie indziej nie sklasyfikowane. Ad.3 nie wiem pod co podciągnąć :( Z góry dzięki za jakąś podpowiedź. pozdrawiam
Opodatkowanie ww. usług ryczałtem, oceniam jako pomysł więcej niż karkołomny, pomijając powyższe, to biznes plan zostanie zakwalifikowany prawdopodobnie jako usługi doradcze, a więc wyłączone z opodatkowania ryczałtem.
Ryczałt został stworzony zupełnie w innym celu i dla całkowicie innych usług, niż te które wymieniłeś.
Hm. Jeśli zostaną tak zakwalifikowane no to nie będzie wyjścia.
Czyli lepiej w tym przypadku wybrać KPiR? (kartę pod. chyba całkiem wyłączam). Jeśli można by było rozliczać się na ryczałcie, to myslałem, że to będzie korzystniejszy wariant, gdyż będę miał bardzo małe koszty w stosunku do przychodów, a wtedy podatek na ryczałcie byłby mniejszy niz na książce. Dzięki i pozdr
mógłby mi ktoś powiedzieć jak się oblicza zaliczki na podatek? bo znalazłem już 3 różne wersje...
mam DG od marca, ryczałt 3% w marcu przychód=0 więc podatek=0 zapłaciłem teraz za marzec ulgowy ZUS: społeczny 104,58, zdrowotny 224,24 (2491,57*9%) powiedzmy, że w kwietniu będę miał przychód 2000zł, więc: podatek= (2000-104,58)*3% - 2491,57*7,75% = -136,23 <0 czyli nie płacę podatku? tak jest poprawnie?
Witajcie powiedzcie mi proszę jaki jest limit ryczałtu 3% którego przekroczyć nie wolno w 2009 roku . Prowadzę handel odzieżą w 2008 roku było to 40 tyś czy coś się w 2009 zmieniło ?
Dzięki :)
Już od 3 lat jest to kwota 150 000 EURO
Rozumiem ale ja jestem na ryczałcie nieewidencjonowanym więc kwota napewno jest inna ?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|