|
Ryczałt - strona 6 |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
A to przepraszam... ale takiego rodzaju ryczałtu jeszcze nie znałem.
Witam,
1. W jaki sposób wykazuję się dochód z DG przy ryczałcie (np: ubiegając się o kredyt w banku takie informacje są wymagane) 2. Co zrobić gdy klient nie chcę rachunku za usługę, a ja bym chciał wykazać np: te 200 zł które zapłaci (żeby później wykazać to w dochodzie). pozdrawiam
witam jak to jest z obliczeniem ryczaltu 8,5%
. witam mam pytanie jestem na ryczalcie 8,5% i prosze o pomoc jak sie odlicza skladki do urzedu skarbowego na przykładzie jesli moj przychod w miesiacu luty wyniosl 1000zl to odejmuje od niego stawke spoleczna to jest 382,80 czy juz ta wyliczona kwote do zaplaty w zusie czyli 113,96? i jeszcze jedno jak ktos moze potrafi prosze mi to rozpisac na jkims przykladzie jestem na ryczalcie 8,5% i mam zus przez dwa lata z ulga. dziekuje z góry
witam.
Chce założyć firmę i rozliczać sie ryczałtem.Bedzie to stawka 8,5%.Obecnie racuje tez na umowe o pracę na czas nieokreślony, pełny etat. Jak wyglada to rozlicznaie sie w praktyce?Jakie dokumenty nalezy wypelniac i zbierac co miesiąc?Jakie zanosic do urzedu?Jak liczy sie ten ryczałt skoro pracuję?I jak jest z ubezpieczenie( z jego odliczaniem) skro zaklad pracy placi? Prosze o pomoc w tym temacie. Czytalem wiele na ten temat jednakze przyznam ze nie rozumiem tych ustaw do konca.
Czy ktoś może mi powiedzieć czy tworzenie stron www można podciągnąć pod ryczałt? I pod jaką stawkę?
Zapytanie
Decyduje sie na ryczalt - 17% - uslugi fotograficzne - czy mam mozliwosc wystawienia faktury VAT jesli klient zazada taka ?
Witam, mam takie specyficzne pytanie
założyłem firme (projektowanie stron internetowych, itp.) w maju, jako forme opodatkowania wybrałem ryczaut (co patrząc już po pierwszym mies nie bylo zbyt rozsadne) poniewaz na razie nie mam pieniedzy na biuro podatkowe chcialbym sie dowiedziec ile musze zaplacic podatku po pierwszym miesiacu dzialanosci w maju mam 1 fakture na 3000 pln (po odliczeniu vatu) stawka ryczautu to 17% (dzialalnosc zwiazana z oprogramowaniem) Przeszukujac mase for internetowych nie znalazlem na razie odp na moje pytanie w zwiazku z czym umieszczam je tutaj. Bd wdzieczny za kazde informacje i pomoc.
Witam,
mam takiekonkretne pytanie na ktore ciezko znalezc mi odp. W maju otworzylem firme (strony internetowe oprogramowanie itp.) preferencyjny zus, forma opodatkowania ryczaut ( chyba jednak nie zbyt przemyslany wybor;/) Interesuje mnie informacja jak obliczyc podatek za pierwszy miesiac 1 faktura vat na 3000 (po odliczeniu vatu) stawka 17% (dzialalnosc zw. z oprogramowaniem) prosze o pomoc w obliczeniu podatku za pierwszy miesiac, przeszukalem wiele for i stron ale wszystko mnie tak zakreciloze juz nie wiem ( na razie nie stac mnie na biuro podatkowe) prosze o pomoc i jakiekolwiek informacje. z gory dziekuje
Żartujesz prawda?
Jeżeli naprawdę nie wiesz ile to jest 17% z 3000 zł, to bez pomocy księgowej się nie obędzie chyba :)). Tyle właśnie zapłacisz w pierwszym miesiącu. W następnych miesiącach, kwotę dochodu należy pomniejszyć o wartość zapłaconej składki na ubezpieczenie Społeczne. Kwotę zaś podatku pomniejszyć o część zapłaconej składki na ubezpieczenie Zdrowotne (7,75% podstawy ubezpieczenia zdrowotnego za dany miesiąc - obecnie kwota pomniejszenia podatku ze składki 224,24 PLN wynosi 193,10 PLN).
Witam! W miesiacu maju otrzymałam fakturę za zakup części, w miesiacu czerwcu otrzymałam fa korygującą wynikającą z błędnie wpisanej ilości zakupionych części (zmniejszającą). otrzymujac fakryte pierwotną od razu wiedziałam, że będzie do niej wystawiona korekta, czy w takich wypadku fakture korygująca mogę rozliczyć w miesiacu maju, czy juz w czerwcu. Dodam, że jestem vat'owcem na ryczałcie, więc ma to dla mnie znaczenie przy rozliczaniu się z US.
Witam, mam pytanie,
na ryczałcie w jaki sposób mam przedstawić rzeczywistą cenę zakupu z SERWISU AUKCYJNEGO ( dowód zakupu ZALICYTOWANIE) czy wystarczy sam wydruk za ile zalicytowałem dany przedmiot ? Kupuje na allegro i sprzedaje na allegro, jak rozliczyć się US ?? Czy miało by to wyglądać (umowa kupna sprzedaży ) ? Rozchodzi się o artykuły z przedziału cenowego [100zł - 2000zł] PROSZĘ O PODPOWIEDŹ
dobre wielkot
Czy nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie ?
PROSZĘ O JAKIEKOLWIEK PODPOWIEDZI ...
Witam,
Produkuje lampy drewniane chce rozliczac sie przez ryczałt, jaka moze byc wysokosc podatku ?
Mam takie pytanie. Czy jeśli mam zarejestrowaną działalność gospodarczą opodatkowaną w formie ryczałtu, to c
|
|