|
Ryczałt |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam, mam takie pytanie. Czy jeśli mam zarejestrowaną działalność gospodarczą opodatkowaną w formie ryczałtu, to czy mogę poza tym wykonywać pracę na umowę zlecenie lub umowę o pracę? A jeśli tak to czy płacę wtedy podatek od tej pracy w normalnej wysokości?
moja księgowa ode mnie chce wydruk tego emaila który przychodzi po zakończeniu aukcji i jej to wystarcza, żeby wrzucić w koszty...
Jak jest z ryczałtem i odliczeniem sobie "ZUS-u" jeżeli opłaca sie go np. w UK?
Jestem zatrudniony w UK jako konsultant firmy na UE.
czy handel autami podchodzi pod ryczałt?
Autami tak, ale częściami już nie.
Chociaż moją firmę rozliczam na KPiR chciałbym wiedzieć jak to jest w przypadku ryczałtu. Przychodu i składek ZUS chyba nie obliczamy narastająco w trakcie roku (tak jak to było w KPiR)? W związku z tym, jeżeli założę, że przez 4 pierwsze miesiące będę miał taki sam przychód np. 4500zł, to czy te obliczenia są prawidłowe?
1 miesiąc: 4500zł - 113,46zł = 4386,54zł 4386,54zł * 5,5% = 241,2597 241,25 - 193,09 = 48,16 2 miesiąc: 4500zł - 113,46zł = 4386,54zł 4386,54zł * 5,5% = 241,2597 241,25 - 193,09 = 48,16 3 miesiąc: 4500zł - 113,46zł = 4386,54zł 4386,54zł * 5,5% = 241,2597 241,25 - 193,09 = 48,16 4 miesiąc: 4500zł - 113,46zł = 4386,54zł 4386,54zł * 5,5% = 241,2597 241,25 - 193,09 = 48,16
ryczałt ?
* -Czy kupię na rachunek i rachunek jest dowodem rozliczenia się z US ? Czy to musi być FAKTURA VAT ? * -KUPUJĄC NA ALLEGRO OD OSOBY PRYWATNEJ I SPRZEDAJĄC DALEJ ? Wydruk z allegro (kupiłeś przedmiot,...) czy możliwe jest rozliczenie na zasadzie wydruku z allegro ?? PROSZĘ O ODPOWIEDŹ NA MOJE PYTANIA. Dziękuje.
Rachunek jest takim samym dowodem jak faktura vat.
Wydruk z allegro nie jest żadnym dowodem.
Dziękuje za odp.
Jeszcze jedno pytanie. Czy można zakupić towar (rachunek) przed rozpoczęciem działalności a rozliczyć się z dniem otworzenia działalności (mam na myśli 2-3 tygodnie odstępu) Dziękuje za odpowiedź. *Rozumie że przy kupnie z allegro i sprzedaży na allegro wskazana była by umowa kupna sprzedaży od osoby prywatnej ?
Witam. Mam takie pytanie. Jeśli zapłacę ZUS za miesiąc październik dopiero na początku listopada to czy przy wyliczaniu zaliczki na ryczałt za miesiąc październik będę mógł odliczyć październikowe składki ubezpieczeniowe? Jak to z tym jest? Czy liczy się dzień wykonania przelewu do ZUS czy nie ma to znaczenia i można odliczać z każdego miesiąca? Oczywiście pod warunkiem wpłaty tych składek. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Liczy się składka ZAPŁACONA.
Czyli odliczeń dokonuje sie w tym miesiącu, w którym następuje ZAPŁATA składek. Niezależnie od okresu za który płacone były składki.
prowadze firme do tej pory byłem tylko na ryczałcie
dochód firmy przekorczyl kwote zwalniajaca mnie z vatu tzn limit dla mnie był 45 tysiecy do pazdiernika dochód mialem 4o tysiecy w pazdzierniku wystawilem rachunek na 9 tysiecy wiec automatycznie przekroczylem ten limit teraz moje pytanie czy musze juz w listopadzie zapalcic vat kiedy mam sie zarejsetyrowac jako vatowiec i jak w takim razie wyliczyc ryczałt i vat ??? rachunek był na równe 9720,58 groszy gdybym niebył na vacie wyliczenie moje by wygladało 9720, 58-104,08 =9616, 50 x 5,5% (usługi budowlane) =528,90 -193,10 = 335,80 co powinienm zrobic w tej sytuacji i jak wyliczyc ryczałt a jak vat ??
Powinieneś (a właściwie musisz zapłacić VAT).
VAT płaci się od nadwyżki ponad limit danego roku. W twoim przypadku zapłacisz więc od części faktury.
Krótkie pytanko, tak dla upewnienia się. Będąc vatowcem obliczam ryczałt od przychodów netto??
Witajcie,
Od stycznia zamierzam otworzyć działalność na ryczałcie. Zakres działalności: usługi oraz handel. Jaka stawka mnie obowiązuje w przypadku sprzedaży akcesoriów kosmetycznych? Z tego co zrozumiałam na usługi stawka jest 8,5 %? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam
|
|