|
Ryczałt w praktyce kilka pytań - strona 2 |
Ryczałt w praktyce kilka pytań
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
17%
A jezeli bym zakupil 50 takich linuxow od jakies firmy na fakture i nastepnie bym odsprzedawal, to juz byloby 3%? Czy owa reprodukcja, oznacza wlasnie nagranie nosnika przez sprzedajacego?
Tak. Owa reprodukcja oznacza własnie nagranie utworu/programu na nośnik.
a jeżeli nic nie sprzedaję? jedyna działalność to wykonywanie usług budowlanych. Jeżeli potrzebuję jakieś materiały, które muszę sama kupić to nie wpisuję ich jako sprzedaż tylko podnoszę o tą kwotę koszt "robocizny". Czy to źle? Chyba jednak nie dam sobie rady sama z tymi rachunkami...
A co z taka sytuacja. Sprzedaje program (reprodukcja) + np. dlugopis (zeby przyciagnac klienta) za 20 zl.
Jak mam to opodatkowac? Podzielic kwote na dwie czesci, czyli odprowadzic podatek 3 % z 10zl za dlugopis i 17% Z 10 ZL za program? A co jak zrobie na paragonie: 1 zl Program? 19 dlugopis? A moze powinno to byc pod jedna pozycja na paragonie? Jaki wtedy podatek? Jezeli pod jedna pozycja, to co w wypadku kiedy nie miesci sie nazwa towaru (12 znakow na kasie)?
3% za długopis
17% za program 3% stawka dotyczy tylko usług w zakresie HANDLU, czyli sprzedaży w stanie nieprzetworzonym tego co się wcześniej kupiło. PS. Właśnie z uwagi na takie hocki-klocki bardzo nie lubię ryczałtu, gdyż wbrew pozorom sposób rozliczeń i obliczeń podatku jest o wiele bardziej skomplikowany niż KPiR, i bez porównania o wiele częściej i "gęściej" można sie przejechać na wysokości podatku...
Te stawki juz zrozumialem. NIestety nie odpowiedziales mi na pytanie :) W kazdym razie jezeli nie ma prostej recepty, to chyba bezpieczniej jest ten dodatkowy dlugopis wliczyc na kase za 1 zl, a program za 19zl i od tego odprowadzic odpowiedni podatek, a nie odwrotnie. Pytanie jeszcze jedno. Czy na ryczalcie wolno: 1. Sprzedawac wlasne oprogramowanie? 2. Sprzedawac darmowe oprogramowanie, oczywiscie takie ktorego licencja nie zabranie dalszej odsprzedazy 3. Co ze sprzedaza oprogramowania ODKUPIONEGO od jego wlasciciela? Tzn. ktos pisze program i udziela mi licencji na dalsza odsprzedaz. Nie jestem jego wlascicielem, co najwyzej dystrybutorem. Podobno punkt 1 na ryczalcie nie wchodzi w gre. Jak to na prawde jest?
Jeszcze jedno. Czy owe nagranie nie moze byc podciagniete pod stawke 5,5%?
" Przychody: przychody z działalności wytwórczej, robót budowlanych lub w zakresie przewozów ładunków taborem samochodowym o ładowności powyżej 2 ton," Znalalzlem na innej stronie taka porade " Pytanie: Zakładam działalność zgodną z PKD 47.91.Z (sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet). Opiszę pokrótce działalność. Lektorzy z profesjonalnego studia nagrań wykonali nagrania dźwiękowe (ćwiczenie relaksacyjne oraz krótkie rozmówki angielskie). Za sumę 5000zł przekazali mi nagrania oraz prawa autorskie i prawa do sprzedaży. Teraz chcę sprzedawać te nagrania- 1.W formie elektronicznej, do ściągnięcia z mojego sklepu internetowego. 2. Zlecam profesjonalnej firmie poligraficznej wykonanie dla mnie określonej ilości płyt CD tzn. nagranie na płyty, nadruk i przygotowanie pudełek i zapakowanie. Następnie odbieram płyty z firmy i dalej sprzedaję przez Allegro. Czy mogę się rozliczać ryczałtem? Jeżeli tak to jaka stawka ryczałtu obowiązuje mnie na powyższą działalność? Czy jest to stawka 3% na działalność handlową? Odpowiedź nr 21585: Działalność ta polega na wytworzeniu nowego produktu, zatem właściwą będzie stawka ryczałtu w wysokości 5,5%. Ryczał ewidencjonowany jest w tym przypadku oczywiście dozwolony."
Witam
Mam małe pytanko bo nie do końca rozumie. Jestem na podatku ryczałtowym 8,5%, płace obniżone składki ZUS (ubezpieczenie zdrowotne - 195,25 zł a ubezpieczenie społeczne - 100,25zł) zakładając ze w danym miesiącu zarobiłem 3000zł. Jak od tej kwoty obliczyć wielkość składki? Bardzo proszę o pomoc gdyż po raz pierwszy w moim życiu obliczam podatki i chyba coś namieszałem bo wzywają mnie do urzędu :( . I jeszcze jedno pytanko, jak mam wprowadzić to wszystko w książkę Ewidencja Przychodów. Z góry dziękuje i pozdrawiam Mariusz Kwiatkowski
marx - po raz kolejny.
Przegrywanie/kopiowanie/reprodukcja płyt CD - to 17%. Ile razy jeszcze trzeba będzie to powtarzać?
Wystarczy juz :)
Jakbym mogl jeszcze prosze odniesc sie do tego kto moze sprzedawac oprogramowanie bedac na ryczalcie? Ponowie. Czy na ryczalcie wolno: 1. Sprzedawac wlasne oprogramowanie? 2. Sprzedawac darmowe oprogramowanie, oczywiscie takie ktorego licencja nie zabranie dalszej odsprzedazy 3. Co ze sprzedaza oprogramowania ODKUPIONEGO od jego wlasciciela? Tzn. ktos pisze program i udziela mi licencji na dalsza odsprzedaz. Nie jestem jego wlascicielem, co najwyzej dystrybutorem. Podobno punkt 1 na ryczalcie nie wchodzi w gre. Jak to na prawde jest?
Czy w książke Ewidencja Przychodów dla podatku ryczałtowego wpisuje się tylko faktury, czy wpisuje się też składki na ZUS?
Witam!
Czy ktoś pomógłby mi obliczyć podatek dochodowy? Jestem na ryczałcie 3%. Uzyskałem dochód 5000zł. Na zus wpłaciłem ubezp. społeczne 113.46 a na zdrowotne 224,24. Czy wyjdzie mi jakiś podatek?
Podaj przychód nie dochód za cały 2009 rok i zapłacone społeczne i zdrowotne w 2009 roku ZUS
Witam mam pytanko,mąż otworzył wczoraj działalnosc gospodarczą :usługi budowlane bedzie na ryczalcie 5,5%,w jaki sposob ma prowadzic ksiazke przychodow ,od wykonanej pracy jak wystawi rachunek,bo ztego co wiem nie moze faktury wystawic ,to wtedy kwote uzyskana wpisuje w ksiazke przychodów,bardzo prosze o pomoc.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Ryczałt w praktyce kilka pytań - strona 2": - Ryczałt, pierwsza działalnosć - kilka pytań - Ryczałt - dokumentacja w praktyce - ryczałt na czym polega w praktyce? - Ryczałt + VAT kilka zawiłostek - Zakładanie własnej firmy parę pytań o ryczałt
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|