|
Ryczałt, zasady ogolne, wspólne rozliczenie sie małzonków |
Ryczałt, zasady ogolne, wspólne rozliczenie sie małzonków
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Słuchajcie mam pytanie. Będzę otwierać działalność gospodarczą i mogę wybrać ryczałt bo moja działalnosc na to pozwoli i będe płacic 8,5 % od jednej czesci działalnosci i 17 % od innej. Do tej pory byłam bezrobotna i pobierałam zasiłek wiec moje dochody w tym roku są znikome i tu powstaje problem... Mój maż zarabie sporo, tak że przechodzi na drugi próg podatkowy jesli rozliczymy sie razem nie zapłaci 30 % a 19. Wybierając ryczałt nie moge się z nim rozliczyc... wiec wymysliłam, że na początku działalności wybiore zasady ogólne (przy ktorych można sie rozliczyc wspólnie) i wrzucic sobie w koszty zakup komputera itp. czyli wszystkich kosztów rozpoczęcia działalnosci a potem od 1 stycznia zmienie forme opodatkowania na ryczałt. Tu powstaje pytanie czy mogę tak zrobić? Czy po zasadach ogłlnych mozna na ryczałt przejsć? Czy sie ktos nie przyczepi że to jakies naduzycie? no i co myślicie o takim rozwiązaniu? Moze o czymś nie wiem i moj plan jest nie do zrealizowania...
Witam . Od nowego roku możesz zmienić formę opodatkowania- tzn jak chcesz to możesz przejść na ryczałt. Musisz tylko złożyć US oświadczenie o zmianie formy opodatkowania. Ja też czekam na początek roku tylko, że zamierzam zmienić właśnie ryczałt.
Sprawdź również podobne tematy:
- Ryczałt czy zasady ogólne?
- [Opodatkowanie] Ryczałt i zasady ogólne - z i bez VAT - Zasady ogólne i ryczałt co wybrać w moim przypadku - "Zasady ogólne" czy "ryczałt"? - Zasady ogólne - Zasady ogólne i KPiR - Podatek dochodowy zasady ogólne - Zasady ogólne a rachunek do krajów UE - Zasady ogolne czy podatek liniowy? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|