|
SALA WESELNA - strona 10 |
SALA WESELNABiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Po przeczytaniu wszystkich wypocin nieźle się uśmiałem. Koszt budowy do stanu surowego zamkniętego tak jak ktoś słusznie zauważył to około 1500 zł/m2 tylko trzeba do tego doliczyć 20% kosztów nie przewidzianych (zmiany cen, poprawki itd.). Taka sala weselna na 150 osób z zapleczem - kuchnia, szatnie itd. - wszystkie inne wymogi sanepidu to minimum 400 m2. A więc około 720 tys. zł. drugie tyle projekt, wykończenie i wyposażenie (lekko licząc) więc potrzebujemy około 1.5 mln złotych plus działka. Proszę nie piszcie mi że jesteście w stanie wybudować sale weselną za 300 tys bo jest to możliwe jedynie kradzionymi materiałami. Trzeba też, pamiętać że początki są trudne i powinno się odłożyć na pierwszy rok - tzw. rozruch firmy jakieś 50 tys. zł żeby spokojnie spać. Nie jest to inwestycja która się szybko zwraca - ale inwestycja która powinna przynosić stały dochód. Pozdrawiam i proszę drodzy koledzy zejdźcie na ziemie bo nie macie pojęcia o biznesie. Pozdrawiam - REKIN.
A może kolezanka jest w stanie podpowiedziec coś na temat opłacalności takiego ineteresu. Ja osobiscie zastanawiam sie nad wystartowaniem z lokalem na 120 os, z mozliwoscia rozbudowy. Propszę o jakies opinie:d
1,5 mln złotych?
to chyba dość wygurowana cena... wg tego co obliczałam ze wszystkimi kosztami...doliczylam nawet koszt wylozenia placu kostką, ogrodzenie i aranżacja ogrodu, zieleń itp. wyszło mi max. (brałam pod uwage materialy budowlane z srednia cena z ostatniego pół roku) 850 tys zł. nie wliczylam natomiast w to kosztów dekoracji stalej sali czyli jakies efektowane kotary czy cos w tym stylu , bo akurat w moim przypadku to usluge mam gratis. wiec nie wiem, ale wg mnie 850 tys to naparwde ostateczna cena za taka sale ze wszystkimi kosztami.
Zgadzam sie ze sala na 150 osob to minimum 450 m2 - 500 m2 i koszt budowy do stanu deweloperskiego (wykonczenie wewnatrz i na zewnatrz bez wyposazenia) to kololo 700-800 tys. zl. brutto, ale nie zgadzam sie ze drugie tyle trzeba wlozyc w wyposazenie. Jak sie chce na poczatku minimalizowac koszt wyposazenia to mozna. Profesjonalna firma wykancza mnie kuchnie (wszystkie nowe sprzety, uznanych firm) za 100 tys brutto. Do tego wyposazenie sali taneczno-jadalnej, szatni i lazienek. Ja sie mieszcze w 1 mln zł. Plus jakis kapital obrotowy i oczywiscie posiadam dzialke i nie wymagajace znaczacej inwestycji miejsca parkingowe i drogi dojazdowe. Warto jednak zalozyc, jak powyzej REKIN napisal, nieprzewidziane koszty. Ja zakladam 20% od calej inwestycji. Czyli aby nie byc zaskoczonym licze ze moja inwestycja zamknie sie w 1,2 mln zł brutto. Pozdrawiam
Zgadzam sie ze sala na 150 osob to minimum 450 m2 - 500 m2 i koszt budowy do stanu deweloperskiego (wykonczenie wewnatrz i na zewnatrz bez wyposazenia) to kololo 700-800 tys. zl. brutto, ale nie zgadzam sie ze drugie tyle trzeba wlozyc w wyposazenie. Jak sie chce na poczatku minimalizowac koszt wyposazenia to mozna. Profesjonalna firma wykancza mnie kuchnie (wszystkie nowe sprzety, uznanych firm) za 100 tys brutto. Do tego wyposazenie sali taneczno-jadalnej, szatni i lazienek. Ja sie mieszcze w 1 mln zł. Plus jakis kapital obrotowy i oczywiscie posiadam dzialke i nie wymagajace znaczacej inwestycji miejsca parkingowe i drogi dojazdowe. Warto jednak zalozyc, jak powyzej REKIN napisal, nieprzewidziane koszty. Ja zakladam 20% od calej inwestycji. Czyli aby nie byc zaskoczonym licze ze moja inwestycja zamknie sie w 1,2 mln zł brutto. Pozdrawiam
Mój pomysł polega na tym żeby otworzyć sale na imprezy okolicznościowe imprezy takie odbywają się głównie piątek sobota niedziela , wiec w środku tygodnia działałoby to jako pub bar , może w późniejszej fazie rozwoju z restauracja, i mam taki palna żeby nie wchodzić w milionowe koszty posiadam działkę około 5 km od Białegostoku żeby na niej postawić wielki namiot imprezowy 20mx25m , już orientowałem się w takich i są one z podłogą ozdobnymi podsufitkami ogrzewaniem klima w granicach 50-100 tys zależy od wielu czynników do tego obok zrobić parking koszt jakiś 10 tys chciałbym go wysypać grysem i zrobić dalej na działce park z fontanna koszt 10 tys białym stoły i krzesła jakieś 10-15 tys mam znajomego który ma firmę kateringowa i oni przywożą wszystko ze wraz z zastawa obrusami itp . Co myślicie o takim biznesie jak myślicie jakie są szanse na jego powodzenie ? wszystkie sale w Białymstoku są pozajmowane najmniej rok do przodu :))
A co to za impreza w namiocie? Nikt nie zrobi wesela czy komunii pod gołym niebem. Imieniny może owszem, ale w okoliczny wystrój musiałbyś zainwestować kilka razy więcej niż warty jest namiot. Zimą koszty ogrzewania przekroczą koszty wynajęcia sali w murowanym budynku.
Co chwilę powraca temat sal weselnych. Jak mój przedmówca chciałbym powiedzieć, że sala to nie wszystko, by przyciągnąć klienta. Wesele, czy inna impreza musi mieć swoją otoczkę, ważne jest miejsce i otoczenie, na co mało kto zwraca uwagę, jakby sam wystrój sali był gwarancją sukcesu. Po prostu, najlepsze luksusy w środku nie dadzą nic, jeśli z zewnątrz będzie to za przeproszeniem stodoła, a w okolicy łąki i bagna z komarami. Liczy się całokształt. Najlepsze miejsca to jakieś stare pałacyki, z kompleksem parkowym - to przyciąga chyba najbardziej, ale tego nie da się nabyć tanim kosztem.
O pomyśle namiotowym nie wspomnę - owszem może i chętni się znajdą, bo chcą albo tanio, albo szybko, ale nie opierałbym na tym sukcesu. Równie dobrze teoretycznie można założyć, że mam działkę nad morzem i jakbym postawił tam taki duży namiot i kupił kilkaset śpiworów, to mógłym mieć prawie hotel...
Witam wszystkich na forum.
Posiadam do dyspozycji teren wielkości 5.5 ha przy lesie. Leży on przy drodze gminnej około 10 km km od miejscowości 150 tys.\ moim pomysłem jest pobudowanie tam Domu weselnego. Budynek nie będzie w kształcie jakiegoś ,,kwadratowego budynku,, tylko będzie to stylowy budynek wtapiający się w otoczeni(lasek , trawka, górka, oczko wodne dość spore). Przeczytałem wiele postów na temat domów weselnych i doszedłem do wniosku iż posiadając tak dużą powierzchnie terenową mógłbym ja wyposażyć w dodatkowe atrakcje w drugiej części terenu tj Paintball, quady, spzrzęt wodny(kajaki , skuter wodny z racji bliskości do zalewu wiślanego 3km). Nie chciałbym się nastawiać jedynie na wesela ale także na imprezy innego rodzaju tj. imprezy integracyjne, komunie, stypy, studniówki. sala by była w stanie pomieścić do 200 osób myślę że ta wartość jest optymalna.Noclegi dla gości (około 50) Była by możliwość dzielenia sali na mniejsze na przykład żeby zrobić dwie komunie... Co sądzicie o tym pomyśle... Dodam iż teren leży na wsi do 5 tyś. Koszt inwestycji koło 1mln złotych... Posiadam okolo 300 tyś złotych.... Czy jest szansa na zwrot połowy kosztów z dotacji unijnej? Program rozwoju obszarów wiejskich. oraz czy po zatwierdzeniu takiej dotacji bank dałby kredyt inwestycyjny 700 tyś złotych... ? Każda opinia napewno coś wniesie do mojego życia. Jeszcze jedno na koniec wiem że konkurencja jest dość mocna ale myśląc tym tokiem człowiek nigdy by nic nie zaczął.Wiem jednak że ja mogę sobie pozwolić na dodatki takie jak auto do ślubu gratis (ojciec jest fanatykiem starych aut ma ich 5) kiedyś już nimi woziłem do ślubu. Pozdrawiam
Na tym forum były już poruszane kwestie domu weselnego i zawsze największym minusem tego pomysłu był brak funduszy na jego realizację ty z tego co zauważyłem masz największe szanse na jego realizację :) co do kredytu, to masz duże szansę na jego otrzymanie, samym zabezpiezeniem dla banku będzie budowana nieruchomość, dodatkowo miałbyś wysoki wklad własny (300 tyś zł), dobrze by było jakbyś miał dobrą zdolność kredytowa ( najlepszym sposobem na jej poprawienie jest kupienie czegoś na raty i regularne spłacanie tych rat, może to być jakaś pierdoła ważne żeby bank widział że spłacasz swoje zobowiązania rzetelnie), co do kwestii dotyczących dotacji to polecam konsultacje w Agencji Rozwoju Regionalnego, a także wizytę u doradcy finansowego. Pozdrawiam.
Witam,
Mnie też marzy się sala weselna. Mam działkę pod Warszawą o statusie budowlanej. Czy na takiej działce można wybudować salę? Czy musi to być działka budowlano-usługowa? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
Witam
Przeczytałem wasze posty i jestem zdania,że można wybudować i wyposażyć salę zarówno za 500-600 tyś jak i za 1,2-1,5 mln. Wszystko zależy od tego jakie jest zapotrzebowanie w danej okolicy.U mnie na przykład są sale na które wydano naprawdę duże pieniądze i są mniejsze i skromniejsze postawione za dużo mniej.Z tego co obserwuję i jedne i drugie mają cały czas klientelę i jakoś sobie radzą.Najnowszą,która jest postawiona ok.5-6 km od miasta ok.25 tyś mieszkańców,jest sala na ok,300-400 osób.Jest to sala jak na nasze miasto ładna i przestronna, z tarasem fajną fontanną i ładną zielenią.Na górze jest tez kilka pokoi.Myślę,że właściciel zainwestował ok 1,2 mln bez działki.Nie jest w moim guście,ale innym bardzo się podoba.Byłem na jednym weselu ok.250 osób i gości po prostu nie było widać.Tak jakby wszyscy się gdzieś pochowali,chociaż byli w środku.Moim zdaniem właściciel powinien zrobić tak jak pisali niektórzy drzwi i dzielić salę na pół.Sala jest wynajmowana bez obsługi i jedzenia.Ma oczywiście w pełni wyposażoną kuchnię,naczynia ,stoły i krzesła,ale resztę(obsługę,kucharki) trzeba sobie zapewnić samemu.Właściciel życzy sobie za wynajęcie samej sali 15 tyś plus 5 tyś za media,czyli razem 20 tyś za wesele.Liczyć X 4=80 tys miesięcznie.Czysty biznes bez stresu i latania za kelnerami i kucharkami.Niech im zostanie 50 tyś na czysto.Z tego co wiem to maja rezerwację na dwa lata i palca nie wsadzisz. Tez mi taki biznes chodzi po głowie i mam nadzieję,że zrealizuje swoje marzenia,czego życzę oczywiście wszystkim ludziom z marzeniami.
Witam...
Mam pytanie, moze moglby mi ktos pomoc.. Jesli posiadam dzialke 2h, ktora ogrodze i postawie fundamenty (projekt) sali z wlasnej kieszeni i mam dodatkowo jeszcze jakies 50 tys. zl. Czy moglibysmy sie z zona ubiegac o kredyt w wysokosci 900 tys. zl. przy zarobkach 8-9 tys. zl miesiecznie? Orientuje sie moze ktos czy byloby to mozliwe?
Status działki nie ma znaczenia. Na działce budowlanej można wybudować to na co zezwala miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Jeśli zezwala na tego typu usługi to nie ma innych przeszkód.
Jeśli plan nie obowiązuje to należy wystąpić o Warunki Zabudowy podając informacje dotyczące planowanego budynku. Odnosząc się do powyższych postów - 600 tys. zł za 500 m2 to niestety jedynie pobożne życzenia. Koszt realizacji budynku dwu kondygnacyjnego: standardowa konstrukcja, parter plus poddasze, bez podpiwniczenia, parter 300 m2 użytkowej, poddasze 200 m2 z wykończeniem bez wyposażenia, zakładając przygotowywanie potraw na miejscu (nie catering i jedynie odgrzewanie) to minimum 800 tys. zł. Do tego należy doliczyć instalacje (przydałaby się również kosztowane wentylacja mechaniczna), oraz wyposażenie i projekt. Projekt można zdobyć na kilka sposobów. Wbrew temu co piszą poprzednicy w internecie znajdują się gotowe projekty domów weselnych trzeba tylko dobrze poszukać. Inną kwestią jest ich cena. Polecam stronkę http://www.kbprojekt.pl/lista.php?styp=319 gdzie znajduje się kilka gotowych projektów domów weselnych odzwierciedlających różne style i pomysły architektoniczne w bardzo atrakcyjnych cenach. Chcąc otrzymać odzwierciedlenie swoich wizji, planów czy też rozwiązań należy zgłosić się do biura po projekt indywidualny. Jest on nieco droższy od projektu gotowego, jednak otrzymuje się produkt w 100% odzwierciedlający własne zamierzenia. Należy również wspomnieć, że projekty domów weselnych powinno zlecać się biurom lub architektom, którzy mieli już styczność z tego typu projektowaniem, które jest zgoła odmienne niż projektowanie domku jednorodzinnego. Zaciekawiły mnie również wyliczenia powierzchni obiektu za podstawie ilości gości weselnych. Sala weselna bez poddasza z przeznaczeniem na pokoje dla 150 gości to: minimum 440 m2 (sala według przepisów powinna mieć minimum 1m2 na osobę jednak wówczas na pewno nie zostanie zachowany komfort ruchu, chyba że osobno jest jeszcze sala taneczna około 80-90 m2, najbardziej optymalnie zakłada się ilość gości razy 1,5 czyli około 230 m2, kuchnia z zapleczem (pomieszczenie obróbki warzyw, wyparzania jaj, chłodnia, zmywalnia, rozdzielnia kelnerska, itp) minimum 80-90 m2, zaplecze magazynowe minimum 30-40 m2, zaplecze sanitarne (w tym toaleta dla niepełnosprawnych) około 30-40 m2, szatnia minimum 10 m2, kotłownia w zależności od rodzaju opału od około 10 m2 przy kotle gazowym do nawet 30 m2 przy solarach ze zbiornikami oraz kotłem dogrzewającym ciepłą wodę o ogrzewającym budynek, komunikacja około 20 m2. Dom weselnych z zagospodarowanym poddaszem dodatkową około 70% powierzchni parteru czyli około 300 m2. Łącznie co najmniej 700 m2. Oczywiście można "upchnąć" 150 osób i w 600 m2 jednak wówczas odczuwalny będzie dyskomfort poruszania się czy też oczekiwania na wolną toaletę. Salę weselną powinno projektować się "z zapasem" tak aby w sali na 150 osób można było zorganizować zarówno wesele dla 100 osób jak i dla 180, lub też dwa wesela po 60 osób co przy odpowiednim zaprojektowaniu budynku jest oczywiście możliwe.
Mam pytanie czy zaczynając bez żanych kosztów można wybudować taka salę i prowadzić taką działalności oczywiście chodzi mi o BANKI czy udzielaja takich kredytów na otwarcie czegoś takiego???
Prośze o odpsiane jeśli ktoś się orientuje w tym temacie. pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "SALA WESELNA - strona 10": - SALA WESELNA, NOCLEGI - Sala weselna i szkoleniowa pod Warszawą - sala weselna- podpowiedzi, sugestie - Hotel+sala weselna+mini spa - sala weselna(dzierżawa od gminy)
|
|