|
SALA WESELNA - strona 12 |
SALA WESELNA
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszyscy mówią ze się opłaca wcześniej wyczytałem ze jakieś 2 tys na czysto po odliczeniu wszystkich kosztów z wesela na 100 osób ale tez jakie są tego minusy przecież odnowienie sali utrzymywanie ogrodu renowacje podatki to tez ma swoja cene czy jest ktos obeznany w tym temacie jak to naprawdę wygląda??
do viper111 - interesuje mnie w jaki sposob uzyskałeś dotację z UE
Ludzie nie przesadzajcie z tymi kosztami sala na 100 osob za 1,2 mln to troche za drogo
na 100 osob potrzebna jest Sala jadalna 150 m2 sala do tanczenia 60-80 m2 ubikacja 30 m2 holl z 50 m2 czesc gastronomiczna max 100m2 łacznie 390-410 m2 Wybudowanie tego to koszt z 600-800 zl stan surowy Wykonczenie 500 zl za metr to daje jakies 420- 500 tys zl za budynek no 600 ty max + 100 tys ogrod podjazdy itd Wybudowanie takiej sali jest o wiele tansze niz dudowa domu mieszkalnego a tych samych rozmiarach Dzialka ze 300 tys Kuchnia 100 tys Ogolny koszt inwestycji z 1 mln zl Zarobki 150 zl/osoba koszty 10zl za danie glowne 10 zl napoje 10 zl ciasta 20zl dania zimne 10 zl 2 dania gorace 20 zl inne wydatki daje to koszty na poziomie 80 zl za osobe zyski (150-80)100 = 7000 zl z jednego wesela Całkiem słitaśnie Wesel w roku 30 + inne imprezy po 2000zl i mamy calkiem fajny zarobek Oczywiście nie siedze w tym biznesie wiec mysle ze koszty mozna by bylo jeszcze troche obciac Moze napiszcie cos jeszcze o podatkach bo nie mam pojecia czy trzeba placic vat czy ludzie rozliczaja sie stawka liniowa 19 % czy na ryczalcie sie da ??? Czekam na komentarze
chcę taką sale wynając ,należącą do OSP i wyremontowac czy to sie opłaca i czy można starac sie o jakąkolwiek dotacije na ten cel?
roberto7 trochę się gubię w Twoich kalkulacjach. Piszesz:
- Wybudowanie tego to koszt z 600-800 zl stan surowy (rozumiem że ta cena to koszt w tysiącach złotych postawienie do stanu surowego) - Wykonczenie 500 zl za metr to daje jakies 420- 500 tys zl za budynek no 600 tys max + 100 tys ogrod podjazdy itd hmm dla mnie 500 zł za metr razy Twoje 390m2 to 195tys a nie 400-500 tys ale nie ważne już w tym momencie wg. Twoich obliczeń postawienie sali przekracza milion a mamy dodać działkę itd. Twoje przypuszczalne koszta 600 tys + 420 tys + możliwe 300 tys za działkę + kuchnia itd dawno jesteśmy za milionem.
Na początku witam wszystkich, mój pierwszy post. Mam kilka pytań odnośnie rozpoczęcia inwestycji sali weselnej. Posiadam działkę około 2ha, około 400tys zł gotówki i rozważam właśnie taką formę zainwestowania tych dóbr. Moje pytanie brzmi:
1.Kto może przeciwstawić się tej inwestycji( chodzi o to ze około 300m od planowanego budynku znajdują się 2 domy jednorodzinne czy jest to problemem) ? 2. Działka ta jest na terenie wiejskim i zastanawiam się czy wójt danej gminny może przyblokować ta inwestycje ze względu na to że około 2 km i 8 km znajdują się sale weselne OSP na około 100 osób(na których bardzo rzadko odbywają się wesela) Czy ktoś miał podobny problem, przypominam ze jest to dopiero pomysł w zarodku i proszę podejść z wyrozumiałością do tematu. Pozdrawiam Łukasz.
Jakieś nowości w temacie sal weselnych ?? :)
Może jest ktoś z okolic Krakowa w kierunku Katowice z działka do sprzedania w rozsądnej cenie a sporej powierzchni ?
hej roberto Twoje obliczenia mnie rozbawily :) napisz mi prosze dlaczgo niby budowa domu weselnego ma byc tansza od budowy klasycznego domu ? przeciez tutaj i tutaj masz kuchnie , ubikacje , ogrzewanie itd. poza tym chyba w obliczeniach zyskownosci zapomniales o kucharzach i kelnerach - chyba ze zamierzasz gotowac i podawac 100 osobom sam jeden :P nie wspominajac o kosztach mediow - prad , gaz , woda no i nie zapomnij o tak zwanych martwych miesiacach no i czasami wesela sa kameralne czyli nie masz 100 % gosci .
problem bedzie jesli działki sa budowlane pod budownictwo jednorodzinne! jesli nie to wszystko idzie! działka 2h-to pewnie jeszcze rolna! to utworzyc siedlisko! czesc usługowa u góry mieszkalna! i obok jakis budynek gospodarczy! problem z sąsiadami! zawsze jak bedzie upierdliwy to bedzie mugł wzywac za zakłucanie ciszy nocnej jesli rejon nie jest typowo usługowy! ale tak to nie ma nic do ciebie jesli nie jest twoim sąsiadem!
Jest może ktoś rozeznany w temacie jakie jest minimum w powierzchni działki na podstawienie sali ? Załóżmy że sala na 200-250 osób+jakiś parking+ogródek.
moim zdaniem to 3000 tys metrów to minimum! czyli typowe siedlisko gdzies w ładnym terenie lecz blisko miasta!
Czyli zakładamy że minimum to jakieś 30-40 arów. Ja bym chyba dał nawet 40 żeby wszystko miało swoje wymiary a nie było zbite w kupę ;)
Może ktoś będzie wiedział jak wygląda sprawa z przekwalifikowaniem działki. Załóżmy że mam na oku działkę w całkiem przyzwoitej okolicy ale jest ona rolna. Czy wystarczy pójść do urzędu gminy i zapytać czy ta i ta działka może zostać przekwalifikowana na budowlaną (lub jej część) ?? I czy taka czynność jest płatna ?
nie jest to takie proste! po pierwsze jakiej klasy jest ta ziemia! jesli jest to 3 klasa to bedzie cieszko bo sa to grunty pod ochroną. jaki jest plan na dany teren. no i czas to strasznie długo trwa! a i jeszcze jedno czy nie jest to jakis park krajobrazowy albo nie jest pod ochroną zabytków bo to juz robi duze schody! no i czy sie płaci? u nas za wszystko sie płaci !!!!
Znalazłem coś takiego
i jeszcze to http://www.mieszkaniowy.com/jak_przeksz ... ci657.html
to 600-800 zl stan sutowy to za m2 powierzchni przepraszam ze tego nie dodalem czyli z wykonczeniem wychodzi 1100-1300 zl za m2, awiecy budynek lekko za 500 tys sie postawi tylko trzeba sie na tym znac, bo jak sie zleci wszystko firmie to pewnie ze w milionie mozna sie niezmiescic
Sprawdź również podobne tematy:
- SALA WESELNA, NOCLEGI
- Sala Weselna w wynajętym lokum - Szukam inwestora - sala weselna - Sala weselna- podpowiedzi, sugestie - Sala weselna(dzierżawa od gminy) - Sala Balowa/weselna/bankietowa. - Hotel+sala weselna+mini spa - Sala weselna i szkoleniowa pod Warszawą - Sala weselna, dotacja, działanie 312, ARimR Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|