cort napisał(a):hej roberto Twoje obliczenia mnie rozbawily :) napisz mi prosze dlaczgo niby budowa domu weselnego ma byc tansza od budowy klasycznego domu ? przeciez tutaj i tutaj masz kuchnie , ubikacje , ogrzewanie itd. poza tym chyba w obliczeniach zyskownosci zapomniales o kucharzach i kelnerach - chyba ze zamierzasz gotowac i podawac 100 osobom sam jeden :P nie wspominajac o kosztach mediow - prad , gaz , woda no i nie zapomnij o tak zwanych martwych miesiacach no i czasami wesela sa kameralne czyli nie masz 100 % gosci .
skoro prosisz to juz pisze
Tylko musze zaznaczyc ze chodzilo mi nie o klasyczny dom 120 m2 tylko o porownanie sali weselnej 400 m2 z ze zwykly domem o powierzchni 400 m2
Ok a teraz czemu koszt sali weselnej jest nizszy. po pierwsze niew sali weselnej nie mamy tylu pomieszczen co w domu odchodzi wiec koszt kilkudziesieciu metrow scian wewnetrznych i drzwi. Po drugie ogrzewanie w sali weselnej najlepiej sprawdzi sie ogrzewanie elektryczne, poniewarz koszt instalacji elektrycznej jest najtanszy a wesela organizowane sa tylko w weekendy wiec nie ma sensy grzac caly tydzien. Jesli chodzi o kuchnie to w domu weselnym niestety to beda znaczne koszta.
Jesli chodzi o moje obliczenia dotyczace zyskow to koszst kucharzy i kelnerek zawarty jest juz w kosztach potraw,
Jesli chodzi o koszta mediow to jakie sa to koszta??? smieszne pewnie z 1000 zl miesiecznie bo ile moze kosztowac 8 dni w miesiacu
O martwych miesiacach pamietalem dlatego napisalem 30 wesel w roku a nie 54, a jak ktos chce zrobic wesele kameralne to niech szuka sali na wesele kameralne albo niech placi podwujnie to tez wydaje mi sie bardzo proste
jesli chodzi o dodatkowe koszty to jest to zus i podtek od nieruchomosci okolo 20 zl za m2 powierzchi za rok czyli w tym przypadku z 8000 zl rocznie nie wiem jeszcze jak z vatem czy jest to kwota 7% czy 22%, no i ksiegowa z 600-800 zl miesiecznie ???
Piszcie jakie dodatkowe koszta miesieczne mozemy poniesc