|
Salon fryzjerski obok wlasnego domu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich serdecznie! Chciałabym sie dowiedzieć, czy ktoś może orientuje sie ( być może nawet z własnego doświadczenia ) ile wynosi koszt otwarcia ze tak powiem od podstaw salonu fryzjerskiego? Oczywiście wiem, iż sama podstawa w sobie jest już świetny fryzjer ale ja nie o tym... Mieszkam na wsi ( około 4 tys. mieszkańców ) i nie ma tutaj żadnego zakładu fryzjerskiego. Najbliższy jest jakieś 10 km od mojej wioski. Zastanawiałam sie wiec, ile kosztowałoby otwarcie takiego salonu w przybudówce kolo domu? Załóżmy, ze spełnia wymogi sanitarne. Jak drogo kosztowałby cały sprzęt fryzjerski itd. oraz jak mniej więcej przedstawiają sie miesięczne opłaty, tzn. ZUS itp.? Z góry ogromnie dziękuje za pomoc. Pozdrawiam :)
z jednym stanowiskiem pracy myśle ze 10 000 na sprzęt cały powinnaś sie zmieścić no i drugie 10 000 lub trochę mniej na uszykowanie lokalu rejestracja działalności itp rzeczy (ulotki, reklama)
w niedalekiej przyszłości także planuje poszerzyć działalność o taki salon co do miesięcznych kosztów to zależy od czynszu za lokal i na jakich kosmetykach będziesz pracować zus w porównaniu z reszta to na początku działalności to są grosze do 300 zł
Pomysł fajny, ale naprawdę kosztowny - wiem bo moja znajoma kiedyś chciała założyć coś podobnego i dała sobie spokój. Chciała w jednym miejscu otworzyć stanowisko fryzjerskie i do manicure oraz "wnękę" na solarium. Okazało się, że kwestie prawne regulują różne ustawy UE. Dowiedziała się, że lokal musi mieć minimum 80 m2 i musi posiadać wentylację. Dodatkowym utrudnieniem był przepis (nie wiem czy się nie zmieniły te przepisy), ze fryzjerka musi dysponować dwoma umywalkami gdyż jak nabierze sobie wodę, to tej zużytej nie może wylać do tej samej umywalki, z której sobie ją wlała. Nie wiem czy ta powierzchnia lokalu to dlatego taka duża bo miał być w niej fryzjer + manicure + solarium. Może na sam fryzjer powierzchnia może być ustawowo mniejsza. Fotel do mycia włosów kosztuje ok. 2.000 zł, więc nie wiem czy możemy się zmieścić w kwocie 10.000 zł. Nie mówiąc już o przygotowaniu lokalu pod taką działalność - kafelki, pomalowanie ścian, wentylacja, okna, doprowadzenie kanalizacji, prądu, meble na odzież roboczą. najtańsze nożyczki do strzyżenia kosztują ok. 70 zł, trochę lepsze ok. 300 zł.
Pomysł wart rozpatrzenia, ale po dokładnym policzeniu kosztów i zrobieniu dobrego biznesplanu, w którym obliczymy ile klientów możemy dziennie obsłużyć i ile na tym zarobimy.
|
|