Witam wszytkich jestem pod wrażeniem tego forum i prosze o pomoc. krótko może opisze na czym stoje otóż żona jest fryzjerką i otworzyliśmy salon fryzjerski(samozatrudnienie na razie bez pracowników) w małym lokalu 20m2 w dobrym miejscu, zaraz minie rok jej działalności i tu wszytko wporządku bo od pierwszego miesiąca nie jest stratna. Ja widząc że naprawde można zarobić na własnym rachunku, zrezygnowałem ze stałej pracy która mnie wkurzała no i mało płatna. Dodam że mam wykształcenie wyższe ekonomiczne i 4lata pracowałem w tym kierunku co jedynie mi pomogło teraz rozliczać działalność żony(nie chce otwierać biura rachunkowego). Zamierzamy właśnie rozszerzyć naszą działalność głównie coś czym ja mogłbym się zająć, mieliśmy kilka pomysłów: podnajmować miejsce manicurzystce-to troche nie wypaliło małe zainteresownie,solarium- w pobliżu 2 studia, a poza tym bym musiałbym przerabiać instalacje, drugi salon otworzyć, ale to już trzeba pracownika zatrudnić i ciężko znależć dobrego w tym zawodzie no i ja znowu bez pracy.
Mamy kase do zainwestowania ok.15 000zł + może jakiś kredycik, podrzućcie może jakiś pomysł będe wdzięczny
p.s. czy ktoś może się orientuje o zalesianiu ziemi rolnej na wyłączność, bo też nad tym myślałem. Z tego co ja wiem, to tak kupuje ziemie rolną min 2ha i z dotacji unijnych dostaje pieniądze na sadzonki(zalesienie ziemi na wyłączność) i co miesiąc czy co kwartał płacą pieniądze za wyłaczenie ziemi z użytku, no i wtedy żona by mogła wejść na KRUS a nie ZUS i to by nam pasowało bo za rok będzie płacić pełny ZUS ok800zł teraz jest na tym obniżonym ok280zł