|
Salon gier z Xboxami 360 |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam jestem młodym 19-latkiem po szkole studiuje zaocznie. Postanowiłem z kolegą otworzyć własny interes. Mianowicie mieszkam w 35tys. mieście i chcemy założyć salon gier, chcemy skupić się tylko i wyłącznie na konsoli xbox 360 . Orientujemy sie trochę w rynku ponieważ sami byliśmy niedawno zapalonymi graczami. Nikt nie prowadzi takiej działalnosci w moim mieście wiec konkurencji praktycznie żadnej (Są tylko drogie kafejki internetowe ale z doświadczenia wiem że ludzie chcą grać w gry nowej generacji) Pierwotnie chcielibyśmy otworzyć 5 stanowisk (tv 32" +konsola +2 fotele). Swoją firmę kierowalibyśmy do osób w przedziale wiekowym 12-20 lat (wagarowicze i te sprawy chociaż nie koniecznie, nie wykluczam że starsze osoby też lubią sobie pograć). Wyobrażam sobie że klimat w pomieszczeniu musiał ny nyć przyciemiony dobra lokalizacja i w lokalu znajdowała by się maszyna z napojami (wrzucasz pinieniążek dostajesz puszkę coli na szczęscie są firmy które zajmują sie wypożyczaniem tych maszyn, nie trzeba będzie kupowac). Ale napisałem tutaj ponieważ chciał bym się doradzić może macie swoje wizję, może otwierał ktoś z was taką działalność. Proszą o wypowiadanie się na ten temat, liczę na cenne sugestie i porady. Z góry dziękuje
Na szybkiego - nim zaczniesz inwestować, sprawdź licencje na gry, czy pozwala Ci ona na taką działalność. Podejrzewam że nie. Musisz zwrócić się do dystrybutora danej gry w Polsce po informacje ile, i na jakich zasadach będzie Cię kosztowało użycie ich produktu/gry w celach komercyjnych. I tak dla każdego tytułu.
Kary z tytułu niewłaściwego użycia licencji są bardzo duże. Co do automatów z napojami, przekąskami - z tego tytułu jako właściciel lokalu masz niewielki zysk - tylko opłaty dzierżawne, ewentualnie + niewielki % z obrotu. Na automatach zarabia głównie firma która je do Ciebie wstawi i będzie je serwisować, uzupełniać asortyment, naprawiać. Możesz sam kupić takie automaty i sam na tym zarabiać ale są to dość spore wydatki.
Napisałem do Cenega Poland polskiego wydawcy Bioshocka o to ile by kosztowała licencja bo chciałbym otworzyć salon gier ... Oni na to że nie sprzedają licencji :|
Widziałem coś takiego ,ale z play trójką.Także musi się dać to jakoś legalnie obejść.Pomyśl tylko nad rentownością, bo koszty początkowe są nie małe ,a trzeba liczyć się z dokupywaniem gier i udoskanalaniem sprzętu(tudzież modernizacją).
Właśnie modernizacji do konsoli nie potrzeba (bo gry śmigają cały czas i nie ma mowy o żadnym ulepszaniu). Kupujesz raz Xbox 360 2 pady i tv na wszystko masz gwarancję . Tak kwestią jest tylko dokupywanie gier ( ale też nie musiałbym odrazu kupować na wszytskie stanowiska po 1 sztuce każdej gry) Z czasem można by było wprowadzić rozrywkę sieciową, żeby mogli przyjść sobie koledzy i pograć na 5-ciu stanowiskach na 1 planszy ( Wtedy trzeba by było kupić po 1 sztuce tej gry na każde stanowisko, ale nie musiało to by się tyczyć wszystkich gier tylko wybrane i te które będą miały stałych graczy) Jeżeli miał byś info jak sobie poradzić z tą licencją to daj znać bardzo by mi się to przydało, ja poszukam jeszcze w necie ...
Trochę dziwne że polski wydawca nie udziela licencji na wykorzystanie gry ? Możliwe że Cenega wykupiła ograniczoną licencję na dystrybucję danego tytułu. Spróbuj uderzyć bezpośrednio do wydawcy tytułu.
Uderz też do Zaixu, oni powinni Cię poinformować gdzie masz się dowiadywać szczegółów.
Po dokładnie przedstawionej sytuacji przeze mnie od Cenega dostałem taką odpowiedź "Z Naszej strony nie będzie Pan miał żadnych problemów jeśli będzie Pan
posiadał legalnie zakupioną grę używaną tylko i wyłącznie na jednym stanowisku do grania" Ciekawe czy z każdą grą tak można ?
Myślę że fajny pomysł, jesli chodzi licencję to nie łamiesz prawa pod warunkiem,że na pięć stanowisk kupisz pięć gier a nie tylko jedną a cztery skopiujesz. Mam pytanie jeszcze ile trzeba wydać żeby można było sobie pograć. Pomyśl o zniżkach dla stałych klijentów
Tak myślałem trochę nad zniżkami dla stałych klientów i wogóle nad cennikiem. Ale teraz mam problem ... Potrzebował bym kredytu z 50 tysiecy minimalnie i własnie nie wiem czy dostanę go na sam biznes plan czy potrzebuje jakiś kapitał. (nie znam się za bardzo, to jak coś była by moja pierwsza firma). Wiem że jest taki program dla nowych małych firm i można dostać do 12tys od UE to załatwia się przez ZUS i podobno jak przez rok firma fukcjonuje nie musisz spłacać go.. I czy jak bym dostał ten kredyt z EU to czy mógłbym jeszcze wziąść z banku a to co teoretycznie dostał bym z EU mogło by posłóżyć mi jako kapitał?
Witam
od jakiegos czasu tez zastanawiam sie nad otworzeniem salonu gier xbox360, bylo by to polaczeniem mojej pasji i oczywiscie forma zarobku Czy jest jakas osoba na tym forum ktora prowadzi juz taki salon xbox360, playstation i moglaby cos wiecej napisac na ten temat?? z gory dziekuje i pozdrawiam
Witam ponownie
widze ze chyba nie ma na forum osoby ktora prowadzi taki salon gier, wiec to chyba dobrze:) a jak wyglada sprawa z kafejkami internetowymi i licencjami na gry?? jest ktos na forum kto prowadzi wogole jakis salon gier ?? Pozdrawiam
Witam. Całkiem ciekawy pomysł z takim salonem gier. Moj kolega, własciwie jego rodzice posiadaja kafejke internetowa i z tego co sie orientuje jesli chodzi o gry przynajmniej na komputer to jedna gra na jedno stanowisko. Stoi tam takze jeden xbox i wsumie 80% dnia jest zajety wiec zysk napewno z tego jakis jest. Mysle ze pomysł jest dobry skoro ni ema u Ciebe w miescie zadnego salonu i nie jest to małe miasto. Najgorsze jest jednak pozyskanie pieniedzy na załozenie tego;/ jesl Ci sie to uda to napisz jak tego dokonałes;p Oraz jaki cennik. Osobiscie doradził bym jeszcze zakup klku stanowisk z ps2 sa duzo mniejsze koszta, a grywalnosc jest nadal spora. Na otwarcie propnuje zorganiozwanie jakiegos turnieju aby zareklamowac ten salonik. A tak po za tym to powodzenia zycze;p
1kuba01 skąd jesteś z jakiego miasta ??
Midus
a moglbys sie dowiedziec czy rodzice twojego kolegi potrzebowali jakis zezwolen i licencji zeby legalnie udostepnic taka konsole? jaki maja cennik. i czy byla by mozliwosc spotkania sie z nimi, zobaczenia jak to funkcjonuje i porozmawiania?? pisz na priv. Pozdrawiam
znajomy prowadził coś takiego ale po kilku latach spakował walizki salon gier i nie tylko z xbox360 ale miał tez PlayStation i Nintendo ale w niczym mu to nie pomogło każdy teraz ma to w domu jak nie konsole to komputer
|
|