|
Salon komis skutery - strona 2 |
Salon komis skutery
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Najlepszy bylby wspolnik ktory zajalby sie serwisem, a ja sprowadzaniem sprzetu.Mozna tez prowadzic sklep internetowy z czesciami akcesoriami itd,jest malo dystrybutorow polini malossi etc
Coś Ci doradzę. Nie wiem czy bedziesz miał taką możliwość, ale bardzo dobrym miejscem na łapanie klientów na skutery są giełdy samochodowe. Naprawdę jest duże zainteresowanie.Zwłaszcza na początku prowadzenia działalności to nigdzie indziej nie znajdziesz tylku klientów co na giełdzie. Tylko że powinieneś mieć jakąś przyczepę na której te skutery byś tam woził, a to tez dodatkowy koszt, Niemniej wart poniesienia.
Plus do tego jakaś wizytówka firmy, bo "lewusów", którzy sprzedają bez gwarancji i rękojmi i nie mają DG jest pod dostatkiem. Trzeba się czymś wyróżnić, a poza tym na giełdzie robisz reklamę swojej firmy, więc jeśli będziesz miał firmę, to klient który nie kupi na giełdzie może przyjechać do Ciebie do sklepu.
Dokładnie tak to wygląda. Giełda to nie tylko miejsce gdzie można sprzedać skuter, to świetna reklama firmy, Ci co się ne zdecydują od razu, wrócą poxniej do sklepu. A co do rdzaju skuterów. najlepiej sprzedja się do 50 cm bo przede wszystkim skutery (przynajmniej te chinskie) kupują małolaty bez prawa jazdy, a raczej ich rodzice dla swoich dzieci,
Tak sie wlasnie zastanawialem czy gielda to dobre rozwiazanie i mam odpowiedz. Slyszalem takze o tym ze najlepiej sprzedaja sie 50cm, ale zauwazylem w ogloszeniach ze jes ich dosc duzo i ceny nie sa zbyt wysokie, chociaz i tu jest margines do osiagniecia przyzwoitego zysku.
Spostrzegam za to ze w przypadku motocykli mozna zarobic wiecej, oczywiscie wiecej inwestujac. O ile sie nie myle w segmencie motocykli crossowych rynek nie jest tak bardzo nasycony i mozna tu zrobic niezla kase, i podejrzewam ze sezon dla takiego typu motocykli trwa dluzej. Jedyny moj problem, widzac ze ja mieszkam za granica to znalezienie uczciwego wspolnika ktory jednoczesnie znalby sie bardzo dobrze na mechanice.
a ile motocykli crossowych móglbys sprzedać w ciągu roku w jednym punkcie sprzedazy w średniej wielkosci miejscowosci? 10? 15? zastanowiles sie jaki jest na to popyt? Na pewno dużo wiekszy jest na skutery. w sezonie do kilkudziesięciu sztuk miesięcznie (chodzi mi o chinskie nowe z gwarancją). chociaż są klienci którzy pytają o włoskie
Nie widze problemu zeby sprzedawac i jedno i drugie a takze quady i motocykle oraz akcesoria i czesci zamienne.
Jak funkcjonuje sprawa rozliczen z dostawcami trzeba po prostu kupic od nich sprzet czy moze bierze sie towar a placi gdy go sprzedamy, czy moze czesc wszesniej i czesc pozniej? Czy ktos kto juz w tym dziala moze mnie troche oswiecic?
wysłałem wiadomość na pw
do dzis nie odebrana - pewnie po co ? wysłałem wiadomosc na skrzynkę pocztową - to samo widzę ze lepiej gadac niz robic
Ja mogę Cię świecić ewentualnie co do umowy dealerskiej i formy rozliczania się z bezpośrednim importerem chinskich skuterów. Ale nie jestem pewna czy akurat to Cię interesuje...
Prawde mowiac nie jest to akurat to co mialbym robic ale jestem ciekawy jak to wyglada. Mysle ze jesli ktos chce sie zajac biznesem w jakiejkolwiek branzy powinien poznac najrozniejsze jej aspekty.
W skrócie : odroczony termin płatności, nie dostajemy skuterów w komis, mało tego jednym z warunków współpracy z importerem i zawacia z nimi umowy dealerskiej było podpisane weksla na dużą kwotę.
Jan pilat mam pytanie odnosnie tych skuterów które chcesz sprowadzac z włoch. Czy ty wystawisz faktrę na to? bo byc moze na wiosnę mozna by było wziąc kilka i zobaczyc jak to idzie.
Katrina, faktury nie moge wystawic, dlatego przydalby sie ktos kto moze wystawiac, ale czy faktura jest konieczna?
Dziekuje wszystkim za kontakty, ale widze ze nie tak to musi funkcjonowac. Musze najpierw zrobic zakupy a pozniej rozmawiac z zainteresowanymi. Zeby dobrze kupic trzeba wykorzystywac natrafiajaca sie okazje. Jesli szukamy czegos konkretnego to wtedy trzeba zaplacic wiecej. Odezwe sie za jakis czas gdy bede mial juz cos gotowego.
Poszukuje kontaktu do jakiegos importera skoterow ktory zapewnia dobre warunki wspolpracy dostep do czesci eksploatacynych, gwarancje itd. moze ktos ma taki kontakt ??
a co myślicie, czy w małym mieście 8 tys. jest sens zakładać taki interes ze skuterami? komisy samochodowe są chyba ze cztery i każdy zarabia, w jednym czasami mają skutery, może opłacało by się założyć coś takiego na większą skale?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Salon komis skutery - strona 2": - Salon/Sklep/Komis z telefonami GSM i elektroniką. Jak? - Salon i komis sukien ślubnych - chętnie pomożemy. - profesjonalny serwis tel.kom, komis, komis laptopow - Skutery w BG - Skutery
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|