|
Salon komis skutery |
Salon komis skutery
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Polski rynek skuterow rozwija sie wciaz dynamicznie, mysle ze jest jeszcze miejsce na taki biznes.Salon ktory sprzedawalby skutery nowe markowe a takze chinskie badziewie oraz sprowadzane z zachodu skutery i motocykle uzywanena pewno przynosilby spore zyski. Powinien byc zlokalizowany w dosc duzym miescie, Poza sprzedarza powinien oferowac serwis gwarancyjny i pogwarancyjny oraz sprzedarz akcesoriow olejow, odziezy czesci zamiennych, czesci do tuningu nowych i uzywanych. Mozna tez oferowac zimowanie skuterow wypozyczalnie itp. Co o tym sadzicie?
sorry za bledy "sprzedaz"
Salon + serwis, bo chińczyki wymagają częstszych przeglądów i napraw.
oczywiscie serwis nie tylko dla chinczykow, skutery dobrych marek tez potrzebuja przegladow.Potrzebny by byl mechanik wyspecjalizowany w tej branzy.
Do skuterów dołożyłbym quady.
quady cross'y itd.Ciekawe ile trzebaby na to wydac? i czy znajde dobrych mechanikow?
czy ktos moze probowal handlu skuterami? wie jakie sie lepiej sprzedaja? do 50 cm czy moze maxi skutery nowe czy starsze ale tansze?
U mnie w mieście 50 tys są 3 takie salony z nowymi u używanymi skuterami / quadami. Wszystkie zarabiają :)
Mam bardzo dobre kontakty we wloszech gdzie jest mnostwo uzywanych skuterow mozna je sprowadzac hurtowo.
Tylko, że zimą (czyli być może lada dzień) zacznie się rozwijać rynek skuterów śnieżnych. Zbadaj najpierw rynek w tym duzym mieście, obejrzyj konkurencję i jej ceny.
Kilka lat temu zaczęła się rozwijać sprzedaż skuterów i wielu sprzedawców poszerzyło w ten sposób asortyment. Zastanów się, czy jesteś w stanie konkurować z nimi?
mysle ze zima to troche chudszy okres w tym biznesie ale nie calkiem martwy.Konfrontujac ceny z ogloszen w prasie i internecie mysle ze mozna byc konkurencyjnym.
a co myslicie o sprzedazy skuterow na allegro? czy jest to towar odpowiedni? Skuter uzywany raczej trzeba obejrzec ,jazda probna itd...
Co do skuterów, wbrew pozorom dobrze sprzedają się nowe chinskie skutery z gwarancją. bo są w miarę tanie 3000 - 4000 zł. Do tego musisz mieć oczywiscie zapewniony serwis żeby robić przeglądy ok 100 zł za przegląd (wychodzi ok 3 przeglady w czasie trwania gwaancji - i to tez jest dodatkowa kasa ). Mała podpowiedz : takie skutery chętnie są kupowane na raty, a z ratami na używane będzie kłopot.
Co do quadów, tutaj trudniej znaleść klientów, i trudniej sprzedać, ale można się w to bawić. Oczywiście teraz sezon się konczy , a jest to zdcydowanie sprzedaż sezonowa od marca do wrzesnia,... co do allegro, używane można, a z nowymi jest problem ..bo co z serwisem gwarancyjnym? jak ktoś kupi z drugiego końca Polski?
w miescie gdzie mam zamiar dzialac (70 tys) jest chyba tylko jeden salon ze skuterami powiedzmy nie salon a salonik.Tak ze nie ma duzej konkurencji.A co do zimy to wydaje mi sie ze popyt mniejszy ale powinien byc, mnostwo ludzi czeka na zimowe okazje bo wtedy sa lepsze ceny, no i rozni zapalency przygotowuja juz swoje sprzety na nastepny sezon.
Jak zwykle brak mi odwagi na realizacje mojego pomyslu ale mysle ze zaczne od malej sprzedazy prywatnej bez zadnego szyldu, przez ogloszenia w prasie.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|