|
Salon Meblowy |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, chciałbym otworzyć salon meblowy w miescie okolo 25 000 mieszkancow. Konkurencja jest slaba bo to tylko jeden duzy salon meblowy firmy Bodzio ale tego gatunku meble nie wszystkim odpowiadaja. Mam okazje wynajac tanio duzy magazyn okolo 800 metrow kwadratowych, zaraz przy glowej drodze przelotowej przez to miasto a zarazem jakies 500 metrow od centrum miasta. Ze wzgledu na to ze nigdy wczesniej nie mialem nic wspolnego z branza meblarska mam prosbe o wszelkiego rodzaju rady i porady:). Ile mniej wiecej mogloby kosztowac przygotowanie ekspozycji a moze wiadomo cos na temat tego jakie meble najlepiej sie sprzedaja? Za wszelkie rady dziekuje z gory.:)
Na pewno do czegoś takiego przydałby się samochód np mercedes 815
W hali dobre oświetlenie, i w miarę by to było ogrzane, chyba nikt nie kupi zwilgotniałego łóżka. Pomysł dobry tylko trzeba mieć trochę kasy...
Jesli chodzi o transport to wydaje mi sie ze na poczatku taniej bedze dogadac sie z jakas firma transportowa i niech oni mi woza do odbiorcow. Dzieki temu odpada mi koszt utrzymania samochodu i kierowcy a to calkiem sporo, co do ogrzewania to chyba meble szcegolnie wysokich temperatur nie potrzebuja. Zresztahala nie jest ogrzewana dlatego chcialbym wystartowac na wiosne a na przyszla zime to postawilo by sie kilka piecykow gazowych zeby tylko nie bylo mrozu. Dodatkowo mysle aby przysalonie powstalo stoisko z firanami i oswietleniem ewentualnie w przyszlosci jakas porcelana itp. wyposazenie domu.
Pomysł świetny, napisz czy kiedyś czymś handlowałeś? To ważne że to co będziesz miał w salonie musi na siebie zarobić. Koszty utrzymania takiej powierzchni są nie małe. Zastanów się przede wszystkim nad ekspozycją mebli którymi chciałbyś handlowac. Ważne do jakich klientów chciałbyś trafić. Jeśli myślisz o tych z grubym portfelem wystaw meble droższe i solidniejsze, np.(drewno) bo na tych zarobisz więcej. Klient ( ten z kasą) któremu spodoba się styl, wykonanie i funkcjonalność mebli jest wstanie kupić nie tylko 2 x witrynę, komodę itd. do swojego salonu, ale kupi też komplet wypoczynkowy ze skóry zostawiając razem ok 10.000zł. A w następnym miesiącu bedzie chciał wyposażyć pokoje dziecinne lub sypialnie i zloży kolejne zamówienie.
Jeśli jednak chcialbyś sprzedawać tańsze na rynku meble (niestety 25tyś. mieszkańców to mało ludzi) więc ta opcja jest bardzej prawdopodobna, zresztą piszesz że to hala, w dodatku nieogrzewana. Miałem doczynienia z rożnymi ludzmi, teraz oczekują nie tylko informacji, rady ale tagże zaprojektowania im wnętrza, więc umiejętności szkicowanie też się przydadzą. Ważnym punktem tej branży jest parking pod sklepem (duży) 70% klientów przyjedzie z okolicznych wiosek. Na hali postaraj się utwożyć ekspozycję w formie pokuju, wielu w tej branży stara się upchać najwięcej mebli zapominając że to coś musi być zauważone , wpaść w oko. Jedna jeszcze rada nie sprzedawaj ekspozycji ( bo klient juz chce mieć) zawsze na zamówienie chyba ze masz na magazynie więcej tych mebli. czesto coś się sprzedawalo z ekspo, zostawalo puste miejsce,a w tym czasie na oczekiwanie tego samego od producenta stracisz kilku klientów na te meble ( bo np. widzieli to u ciebie tydzien temu) Na meblach marży jest ok. 30% jeśli jeszcze dostaniesz kilka % za zakup na gotowkę to już pójdzie do przodu. Na transport wynajęty nie licz, bo owszem towar dowozą ale zostawią pod domem lub klatką schodową, i sam bedziesz musiał zapieprzać z wersalką na 5pietro. Teraz niestety wiekszość oczekuje wniesienia do domu. Własny transport lub dobrze opłaconych ludzi.
|
|