Witam wszystkich biznesforumowiczów!
Zdecydowałem się założyć nowy wątek bowiem nie znalazłem na forum informacji jakich potrzebuję.
Analizowałem od jakiegoś czasu w moim mieście (ok 70tys mieszkańców) poszczególne branże handlowe (obuwie, odzież, upominki, sklepy dziecięce itd.) bowiem sam jestem zainteresowany otwarciem własnego biznesu. Z obserwacji, własnego badania rynku (znam się na tym) wielu rozmów jak i ankiet wyszło mi, że brakuje w moim mieści alternatywy dla istniejących sklepów obuwniczych jak również branża upominków, rożnych drobiazgów i drobnego wyposażenia domowego też jest godna uwagi.
Lepiej jednak, tak mi się przynajmniej wydaje, opłacałoby się zainwestować w salon obuwniczy, jakoś bardziej czułbym się w tym biznesie. I temu też poświęciłem swój czas - piszę biznesplan.
Kilka słów o konkurencji: w mieście jest oczywiści salon CCC i to w dodatku trzy sklepy (w każdym sklepie ten sam towar, często dość drętwy, ceny wiadomo konkurencyjne jak w CCC); jest również salon ambro (w ankietach wyszło mi, że dość słabo oceniany przez klientów, towar bardzo podobny jak w CCC, ceny również); dochodzi do tego salon Prima Strada (towar dobrej jakości, przeważnie skóra, ceny dość wysokie jak na przeciętnego Polaka); do tego dochodzi 5 sklepików z bardzo różnym asortymentem lepszej bądź gorszej jakości, ceny również bardzo różne - można trafić na ładne obuwie w przestępnej cenie a kolejnym razem nić interesującego a ceny wysokie. Do tego dochodzi niestety targ co sobotę - zjeżdżają się handlarze z butami - jakość tych butów często pozostawia wiele do życzenia - ale są tanie. Tyle w skrócie o konkurencji.
Mam wstępnie zarezerwowany lokal ok 60m2 (lokalizacja ciekawa), trochę własnych środków (ok. 25tys) i dodatkowo chcę pozyskać fundusze na rozpoczęcie działalności. Firma byłaby na moją żonę bowiem jest bezrobotna - ja pracuję zawodowo i puki się interes nie rozkręci z pracy nie zrezygnuję bo daje mi satysfakcję z tego co robię i pewny stabilny dochód, ale nie chciałbym całe życie pracować dla kogoś. A wiadomo jak zaczynać z własnym biznesem to nie ma co czekać i za młodu (26 lat) trzeba ruszać:).
Mam własną wizję takiego sklepu - buty damskie i męskie w ciekawych wzorach i przestępnych cenach. Miała by to być alternatywa dla obecnych sklepów. Do tego oczywiści dodatki - torebki damskie, apaszki, szaliki, akcesoria do butów. Mam wstępnie upatrzonego dostawcę obuwia. Ciekaw pomysły na promocję sklepu.
I tutaj proszę osoby znające branżę obuwniczą o ocenę mojego projektu - wszystkie opinie mile widziane!!!
Proszę o wskazówkę jakie są ceny hurtowe obuwia???
Jakie marże są standardowo stosowane w takich sklepach???
Chętnie poznam namiary na ciekawych dostawców obuwia, apaszek, torebek???
Jak wygląda sprzedaż średnio w miesiącu - ile par butów się średnio sprzedaje???
Każda podpowiedź mile widziana!!!
Ewentualnie proszę o kontakt na mejla: pablo280@op.pl