|
salon samochodowy!! |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
czy moze ktos mi pomoc jestem wielkim sympatykiem samochod audi posiadam kapital nie jest za duzo z pieniedzmi bym sobie poradzil czy kto moze wie jak sie zaklada salon samochodowy co trzeba zrobic jakies zezwolenia? prosze o pomoc
W dzisiejszych czasach w dobie sprowadzania aut z niemiec to trudny biznes.
Osobiście znam jednego dealera Audi z terenu śląska i powiem ci że ledwo wiąze koniec z końcem. Nawet niema na reklamy w gazetach. Jak już chcesz salon to jakiejś bardzo luksusowej marki np. Porshe czy cos podobnego. Takie auta notują wzrosty sprzedarzy. Ja np. jesli miałbym sobie kupić audi to bym sprowadził z nimiec, bo i lepsze wyposażenie i cena niższa. Pomyśl nad drogimi markami.
no tak tylko ja bardzioej zyje nadzieja ze jak sciagna juz te wszytkie audi to bedzie potrzebny serwis ktory chce zrobic razem z salonem a rowniez wszystkie czesci oraz moze blacharke i lakiernictwo pomysl jest tylko potrzebuje tego typu informacje ze co trzeba zrobic zeby miec salon itp jakie pozwolenia
no po pierwsze to musisz się dogadać z producentem czy zechcą autoryzować twój salon, bo to napewno jest przydatne, a reszta to przypuszczam, że jak normalna działalność
Jak już chcesz salon to jakiejś bardzo luksusowej marki np. Porshe czy cos podobnego.
Takie auta notują wzrosty sprzedarzy. Pomyśl nad drogimi markami.[/quote] Myślę ze raczej tak nie jest bo rzadko kto by odwiedzał taki salon aby cos kupić popatrz rynek samochodowy sie rozwija w polsce juz przechodza z maluszków na cos typu VW ale jecze niedorównujemy państwom takim jak niemcy aby pozwolic sobie na Proshe gdyż zarobki przeciętnego polaka nie są takie duze aby kupic takie auto a co dopiero opłacic tym bardziej ze ubezpieczenie niebyło by tanie a w razie wypadku częsci do takiego auta trudno nabyc i napewno niebyły by tanie audi to tez droga marka ale łatwiej o co kolwiek do tego auta. Prosty przykład czemu na drogach widac tyle francuzów bo sa tanie tak samo jak i częsci przeciętny polak patrzy jak kupic tanie ekonomiczne auto z dobrym wyposarzeniem tanie w utrzymaniu mające jako tako renomę. Ty logiczne chcesz na tym zarabiac wiec popatrz jaka marka auta w polsce ma zbyt. Osobiscie mam w niemczech szwagra który prowadzi firmę zajmującą sie handlem samochodami i sprowadza samochody ja sam sobie u niego dorabiałem i mu zwoziłem te którymi szło jechac, główni VW Seat i włąsnie AUDI. Te marki cieszą sie dobrym zbytem w polsce. Ogulnie lubisz samochody a to ze ta marka cię kreci to sie niedziwie bo sam uwielbiam te auto lecz posiadam niestety renaulta ogulnie moze zajmij sie handlem z innymi markami "Tanio kupić drożej sprzedać" nie tylko AUDI. Jesli tak naprawdę chcesz otworzyć tylko salon to wydaje mi się ze tu dobrze podpowiada ci Wejper
Moze Skoda? Auto dobre na czesciach VW i w razie jakis usterek nie ma problemow z naprawami i czesciami bo sa one tanie. Duzo osob z tego co wiem chetnie kupuje te auta.
moim skromnym zdaniem to audi jest za drogą marką na nasz kraj... może zajmij sie czymś w stylu drogiego autokomisu tzn. z dość ekskluzywnymi brykami.. w moim miescie jest taki jeden komis na którym są tylko i wyłącznie: nowsze modele audi, chryslery, porshe itd. i często mijając to miejsce widać że nieźle to schodzi... patrz, zę ludzie w Polsce zaczynają kombinować tak, ze mając 50 000 zł na samochód widzą nowego C3, Octavię, albo używanego SL, A6 avant itd...
Czy ja wiem czy ich nie stac...Taka marka Subaru rok po roku notuje 2 cyfrowy wzrost sprzedazy a do tanich nie nalezy raczej napewno :) Co do kapitalu, to w przypadku Subaru potrzebujesz minium milion zlotych, w przypadku Audi powinno byc podobnie
Może za kilka lat. Dzisiaj jeszcze za wcześnie na taki salon.
Jeśli byłbyś w stanie oferować te usługi po konkurencyjnych cenach, może wyszedłbyś na zero :mrgreen:
|
|