|
Salon samochodowy |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, co sadzicie o salonie samochodowym ? mam ziemie z ktora ciagle mysle co zrobiuc a sprzedawac nie chce. mysle nad salonem samochodwym. wiecie moze jak to sie zalatwia ? nie wiem czy posiadam dostateczne info. z gory dzieki
a ile masz pieniędzy na ten biznes.
pierwsze pytanie jakiej marki miałby to być salon? najlepiej chyba jakby tej marki nie było jeszcze w Twoim mieście
salon to niestety bardzo duża inwestycja
srodki mam duze ze sprzedazy innych dzialek. a marka to Mazda
Uważam , że to jest dobry pomysł, skoro masz działkę i kase to warto zaryzykować.Co do marki to lepiej nie mogłeś wybrać, mazda właśnie wchodzi na polski rynek i są duże perspektywy w stosunku do tej marki, tym bardziej że są to najbardziej niezawodne auta, niestety w Polsce mało popularne więc na początku może być pod górkę.Do tego więc auto komis byłby niezłym dodatkiem.Ale decyzja należy do ciebie.
Salon to ciekawe przedsięwzięcie. Jednak zamiast -"dodatkowo"- komisu, w pierwszym rzędzie pomyślałbym nad ASO. Najwieksze zyski siedzą własnie w autoryzowanym warsztacie. Poszukaj na sieci, może uda Ci sie znaleźć, swego czasu na tvn24 w programie Firma rozgryzali pomysł Salonu Samochodowego o ile dobrze pamiętam prowadził go red. Młodkowski. Bedzie dobre na start by unaocznić złożoność problemu.
Pozdrawiam T.
Salon samochodowy są to koszty rzędu milionów złotych.....
dziekuje za opinie :) Laser milionow ? nie bardzo
Koser skoro myslisz ze sie zmiescisz w setkach tysiecy a nie milionach to pokaz swoje wyliczenia,etc :)
Koser skoro myslisz ze sie zmiescisz w setkach tysiecy a nie milionach to pokaz swoje wyliczenia,etc :)
Ziemia w dobrym miejscu zeby sie salon dosc elegancki pojawil co by kazdy widzial to juz masz min 400k a gdzie tu budowa saloniku bo potezne to za 400k nie bedzie , etc?? Mowa oczywiscie o duzym miescie i zakupie gruntu na wlasnosc bo jak chcesz dzierzawic tereny to wogole tego nie moge dojrzec
No nie wiem. Czasami sam grunt pod teren salonu samochodowego jest warty milion, bądź więcej.
Pracuje w salonie, także wiem na czym to polega. Mianowicie:
Zaczynając współpracę np z mazdą , podpisuje sie umowe dealerską, w której są wszystkie wymogi co do salonu, np. ile metrów, jakie oświetlenie, jakie biurka, jakie maszyny, całe wyposażenie salonu ze slepów które narzuci mazda, co dalej: np 10 aut testowych + 10 aut zastępczych (za które płaci sie z kieszeni).
Sam kiedyś drążyłem ten temat i z tego co wiem to nie wystarczy mieć kase, żeby otworzyć salon samochodowy. Koncern musi cię zatwierdzić, wydać opinie. Jeśli nie miałeś wcześniej jakiejś innej firmy z branży mot. to raczej "marne szanse". Proponuję zacząć od auto-komisu albo dilerstwa skuterów.
Pozdr
|
|