Witam!
Jakie konkretnie mogą być negatywne konsekwencje, jeżeli ktoś używa do celów wyraźnie prywatnych samochodu będącego częścią majątku firmy (jego własnej jednoosobowej działalności gospodarczej)?
Pozdrowienia,
NWK
|
Samochód jako środek trwały w firmie używany prywatnie |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam!
Jakie konkretnie mogą być negatywne konsekwencje, jeżeli ktoś używa do celów wyraźnie prywatnych samochodu będącego częścią majątku firmy (jego własnej jednoosobowej działalności gospodarczej)? Pozdrowienia, NWK
Jeśli będziesz rozliczał paliwo na firmę a zużywał je do prywatnych wojaży a US Ci to udowodni możesz mieć kłopoty.
Zastanawiam się, w jakiej sytuacji mogliby uzyskać taką wiedzę.
Np. gdybym wyjechał na wakacje i mi udowodnili, że jechałem tym samochodem (zdjęcia?) - wydaje się to mała prawdopodobne, ale możliwe. Czy były takie przypadki? Bo chyba przy takim zwykłym jeżdżeniu po swoim mieście i załatwianiu spraw - po części rodzinnych - wydaje się, że nie mają sposobu. NWK
A jak Ci udowodnią, że ze służbowego telefonu dzwoniłeś do kochanki, albo że na firmowym komputerze czatujesz po nocy z kolegą? Np. donos typu:
Miałem podobny problem. Nieznośny urzędnik skarbówki odwrócił kota ogonem - zażyczył sobie ewidencji przebiegu pojazdu, oczywiście której nie prowadziłem. To ja musiałem udowodnić, iż przejechane np. 5 tys km miesięcznie były związane z wizytami biznesowymi (lista klientów z adresami). Pozdrawiam
Ewidencję musisz prowadzić tylko jak wykorzystujesz pojazd prywatny do celów firmowych, jak masz pojazd na firmę ewidencji nie musisz prowadzić.
jest dokłądnie jak mówi Mateusz, więc zupełnie nie kumam dlaczego mówisz, że musiałeś udowadniać prowadzenie ewidencji przebiegu pojazdu służbowego, zakupionego przecież na firmę ???
Dokładnie - macie racje. Faktycznie samochód nie był zaewidencjonowany w moich środkach trwałych. Jednakże w myśl umowy najmu samochodu z moim zleceniodawcą, to ja rozliczałem wszelkie koszty związane z eksploatacją pojazdu. Urząd tego nie kwestionował, a jedynie kwestionował, że nie mam KPP.
Witam!
Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Chcę wprowadzić samochód do firmy to jaką mam podać wartość taką jaką zapłaciłem 2 lata temu podczas jego zakupu czy wartość jaką samochód ma w chwili włączenia do działalności? Pozdrawiam
|
|