Chciałbym zacząć ściągać samochody z Niemiec oczywiście tylko dorywczo powiedzcie jak to jest?
Na razie nie chce zakładać działalności gospodarczej tylko porostu ściągnąć auto i sprzedać a jak mi sie uda to pomyśle o założeniu firmy teraz pytania
1. Czy bez działalności dam rade to zrobić (nie chciałbym tez mojego nazwiska na umowie)
2. Jakie dokumenty mi są potrzebne? i co poklei załatwiać
3. W jakie regiony Niemiec najlepiej jechać
- Kod: Zaznacz cały
Procedury za granicą:
NIEMCY
1. Samochód używany w Niemczech można nabyć zarówno w komisie jak i od osoby prywatnej. Po podpisaniu umowy otrzymujemy Brief (kartę pojazdu), Fahrzeugschein (dowód rejestracyjny) i kluczyki. Z tymi dokumentami należy udać się do niemieckiego wydziału komunikacji (Kfz-Meldestelle) gdzie wykupuje się tzw. skierowanie do wyrobienia tablic zjazdowych. Należy też nabyć ubezpieczenie, a tablice wyrabić gdzieś w okolicy urzędu. Po sprawdzeniu przez urzędnika dokumentów przy samochodzie i sprawdzeniu numerów można wyruszyć do Polski. Ubezpieczenie w zależności od regionu Niemiec wykupuje się na 7, 14 lub 30 dni.
2. Na granicy nie ma potrzeby dokonywać żadnych formalności. Należy mieć jedynie przygotowane dokumenty do kontroli.
znalazłem coś takiego jeszcze jedno pytanie trudno sie dogadać w wydziale komunikacji? angielski trochę znam, ale Niemieckiego nic a nic